x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Apa slabeste

00 0000   •   00:00

Cu totii ne amintim de mustrarea mamei, insotita adesea de o urecheala zdravana: "Ce tot bei apa inainte de masa, ca-ti piere pofta de mancare!". Dar iata ca cearta mamei a devenit indemn al medicinei catre cei care doresc sa scape de kilogramele in plus. Doctor colonel Aurelian Raneti, seful Clinicii de Nutritie, Boli Metabolice, Diabet si Endocrinologie de la Spitalul Militar Central, spune ca bautul apei este o componenta importanta a unei cure de slabire. Pentru ca stiinta a demonstrat ca un pahar cu apa plata, minerala sau chiar de la robinet, dat pe gat inainte de masa, strica pofta de mancare. Or acesta este unul dintre dezideratele luptei cu supraponderalitatea.

Apa plata, gazoasa chiar de la "tuturoi" are zero calorii. De aceea pentru a slabi trebuie sa bei cel putin doi litri de apa.

Apa e rece, mai rece decat temperatura corpului si cand bei un pahar cu apa, organismul incepe sa incalzeasca aceasta apa, deci prin aceasta activitate pierde calorii. In plus, apa dilueaza sucurile digestive si reduce apetitul. Cand bei apa se produce si o dilatere a stomacului, cresterea lui in volum aducand senzatia de satietate. Cand se bea un pahar cu apa, organismul descarca, prin mecanisme fine si complicate, o serie de hormoni ce dau si ei senzatia de plenitudine digestiva, adica de stomac plin, deci senzatia de satietate. Cand apa ajunge in stomac, ocupa o parte din capacitatea acestuia si deci se reduce volumul stomacului destinat celorlalte alimente. De asemenea, tot prin procese complicate, apa bauta de om favorizeaza eliminarea mai intensa de elemente cetonice si toxine. Si sa nu uitam ca omul trebuie sa bea circa doi litri de lichide zilnic pentru o diureza buna, deci o functionare corespunzatoare a rinichilor. Indemnul de a bea apa, mai ales vara pentru cura de slabire, nu se refera si la bautul berii, caci o bere de 500 ml are 250 de kilocalorii si alcoolul creste si pofta de mancare.

×
Subiecte în articol: editorial