x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Arsurile din bucătărie

Arsurile din bucătărie

de Oana Antonescu    |    00 0000   •   00:00

Mesele festive de Crăciun şi Revelion cer sacrificii: ore în şir petrecute în bucătărie, în jurul aragazului. Chiar dacă sunteţi o gospodină desăvârşită, arsurile sunt accidente inevitabile în bucătărie. De altfel, statisticile arată că cea mai mare parte a arsurilor au loc în zona de gătit. Ele sunt provocate fie de contactul direct cu flacăra aragazului, fie după contactul cu lichide fierbinţi, fie prin atingerea accidentală a oalelor fierbinţi sau a cuptorului încins. Fireşte că zonele cele mai expuse arsurilor sunt mâinile şi braţele. Din fericire, majoritatea acestor accidente casnice se pot trata acasă, dar dacă arsura este profundă, afectând toate straturile pielii, sau dacă ea cuprinde o suprafaţă mare de piele, numai medicii o pot trata corect şi eficient. Arsurile cu apă fierbinte sunt de obicei mai puţin grave decât cele cu ulei.




Greşeli

Cel mai frecvent, arsurile provoacă doar o roşeaţă pe piele sau cel mult băşicuţe cu lichid. În mod greşit, multe gospodine aplică pe arsură soluţii pe care le au la îndemână: sare, oţet, ulei, muştar, brânză de vaci, cremă de gălbenele sau unguente nepotrivite. "Ele nu doar că nu tratează arsurile, dar pot agrava durerea şi usturimea", semnalează dr Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina.

Cremă specială

Ţinând arsura sub un jet de apă rece pentru un minut se poate calma pe moment usturimea, dar apa nu este suficientă. "Cu atât mai mult în această perioadă, când stăm mai mult în bucătărie, trebuie să avem în casă tablete de cloramină, o substanţă cu rol antiseptic. Pastilele se dizolvă în apă şi se folosesc şase la un litru de apă", explică dr Carmen Madeleine Curea. După ce am dezinfectat rana, putem aplica o cremă precum dermazin o dată pe zi, pentru a preveni suprainfectarea ei cu bacterii şi fungi, dar şi pentru a grăbi cicatrizarea. Dacă arsura este mai profundă, crema se aplică de mai multe ori pe zi.

REGULI DE ÎNGRIJIRE


• Bandajarea arsurilor uşoare nu este obligatorie. Dar dacă doriţi să bandajaţi o rană ce are pe suprafaţa ei băşicuţe cu lichid, aplicaţi un strat de cremă pentru a preveni lipirea pansamentului de piele.

• Nu spargeţi băşicuţele cu lichid. Dacă se sparg de la sine, aplicaţi crema dermazin pe arsură pentru a preveni infectarea.

• Nu atingeţi arsura dacă aveţi mâinile murdare.

• Nu aplicaţi gheaţă pe arsuri.

• Dacă hainele s-au lipit de arsură, nu încercaţi să le îndepărtaţi singuri, iar dacă rana s-a suprainfectat, mergeţi la medic pentru tratament.

×
Subiecte în articol: primul ajutor