x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Articulatiile membrului superior

Articulatiile membrului superior

13 Dec 2005   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Membrul superior are trei mari articulatii: a umarului, a cotului si a mainii. Fiecare dintre ele este alcatuita, la randul ei, din mai multe articulatii. In alcatuirea articulatiei scapulo-humerale intra un numar de cinci articulatii: trei dintre ele apartin centurii scapulare, in vreme ce doua sunt proprii ale umarului. Cele trei ale centurii scapulare sunt: sternoclaviculara, acromioclaviculara si scapulotoracica.
Click pt a mari imaginea
Articulatia sternoclaviculara are in structura sa o capsula articulara, care permite o varietate mare de miscari. In alcatuirea acestei articulatii intra patru ligamente, la care se adauga ligamentul costoclavicular, cu un rol foarte important in mecanica miscarilor. Cea de-a doua articulatie, acromoclaviculara, este plana, nu are capsula articulara, rolul ei fiind de alunecare a suprafetelor articulare. Ea poate suferi traumatisme care duc la luxatii ale umarului. Articulatia scapulotoracica nu are in structura sa elemente articulare tipice, precum capsule sau ligamente. Mobilitatea ei se datoreaza celor doua spatii pe care le detine (interserotoscapular si interserototoracic).

Libertate in miscare


Click pt a mari imaginea
Cele doua articulatii proprii ale umarului sunt scapulohumerala si a doua articulatie a umarului. "Prima dintre ele, scapulohumerala, este de fapt cea mai importanta dintre cele doua pentru ca permite miscarea in toate cele trei planuri: frontal, transversal si sagital", explica profesor kinetoterapeut Florin Paunescu, de la Compartimentul de Fizioterapie si Recuperare Medicala al Spitalului Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor". In aceasta articulatie intra capul humeral, care este acoperit de cartilajul hialin. El intra intr-o cavitate numita glenoida, insa aceasta nu acopera in intregime capul humeral. De aceea, cavitatea glenoida este completata de bureletul glenoidian, o formatiune fibrocartilaginoasa care mareste astfel suprafata articulara. Articulatia scapulohumerala are in structura sa patru ligamente. Un rol important in mentinerea acestei articulatii il are muschiul deltoid.

Articulatia cotului face jonctiunea intre brat si antebrat. In componenta acesteia intra trei oase: humerusul, cubitusul si radiusul, rezultand trei articulatii: humerocubitala, humeroradiala si radiocubitala proximala. Toate acestea au o singura capsula articulara si o alta sinoviala.

MANA. In structura mainii intra peste 30 de articulatii. Cele mai importante dintre ele sunt: intercarpiene, radiocarpiene, carpometacarpiene, intermetacarpiene – toate situate pe fata dorsala si palmara a mainii. La degete se afla articulatiile interfalangiene si metacarpofalangiene.

×
Subiecte în articol: articulatii lectia de anatomie