x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Atentie, copil in masina!

Atentie, copil in masina!

00 0000   •   00:00

Pleci la drum cu toata familia, cu copilul, cu catelul... Ca sofer esti responsabil de siguranta tuturor, atat a celor din masina, cat si a pietonilor. Vigilenta, reflexele sunt obligatorii atunci cand esti la volan. Acestea pot fi afectate in mai mica sau mai mare masura de lipsa odihnei, de agitatia copiilor incantati de calatorie sau de administrarea unor medicamente.

Ameteli, varsaturi

Soferii trebuie sa fie foarte atenti mai ales cand au in masina copii. Sunt sfatuiti sa evite accelerarile si franele bruste, pentru ca multi copii sufera de rau de masina. Cele mai frecvente simptome care apar in timpul unei calatorii cu masina sunt ametelile, greturile, varsaturile. "Pentru a evita aceste probleme, copilul trebuie asezat in masina astfel incat sa poata privi in fata. Daca are sub 2 ani trebuie asezat in scaunul special pentru masina. Inainte de calatorie, e bine ca mama sa ii dea un antivomitiv. Aerul din masina trebuie sa fie curat, iar opririle cat mai dese. Mirosurile puternice ale odorizantelor pentru masina, fumul de tigara, mirosul de mancare pot accentua senzatia de rau", arata conf. dr. Dumitru Matei.

Calatoria cu pisica sau cainele este de asemenea solicitanta atat pentru stapan, cat si pentru animalul de companie. Drumul poate fi neplacut pentru micul nostru prieten, pentru ca si el poate suferi de rau de masina.

Ce trebuie sa stim atunci cand plecam la drum cu catelul sau pisica? In primul rand, animalul trebuie obisnuit treptat cu masina, de aceea cu cateva zile inainte de a pleca la un drum mai lung e bine sa facem calatorii scurte, prin cartier. Pisica trebuie transportata intr-o cutie sau in cosuletul ei. Catelul, dimpotriva, trebuie sa aiba loc rezervat la geam. Peisajul ii va distrage atentia de la neplacerile drumului in masina.

Despre medicamentele care pot scadea vigilenta si viteza de reactie a soferilor ne vorbeste conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". "Principalele clase de medicamente implicate in scaderea vigilentei la volan sunt somniferele, de asemenea medicamentele folosite in tratamentul bolilor psihice care au efect sedativ: antipsihoticele, antidepresivele, antiepilepticele. Si unele antihistaminice de generatie mai veche pot produce sedare. Chiar administrarea atat de banalelor antitusive poate avea asemenea rezultate".

Unele somnifere au actiune scurta, altele au durata mai lunga de actiune. Efectul somniferelor din prima categorie dispare in cateva ore de la administrare. Cu totul altfel stau lucrurile in ceea ce priveste somniferele din a doua categorie, care sunt eliminate din organism in mai multe ore. Chiar daca sunt luate seara, aceste medicamente isi pastreaza efectul sedativ si a doua zi dimineata. Ceea ce inseamna automat o perturbare a activitatii la volan. "Somniferele trebuie folosite numai cu recomandarea medicului si numai urmarind foarte atent indicatiile trecute in prospect.

Starea de vigilenta a soferului este afectata si daca medicamentele sunt administrate in doze mici, in timpul zilei", ne atrage atentia conf. dr. Dumitru Matei. Exista si o parte buna totusi: somniferele, tranchilizantele, antiepilepticele nu se elibereaza decat cu prescriptie medicala. Si atunci pacientul este avertizat de medicul de familie asupra efectelor secundare ale acestor medicamente. Acest avertisment este intarit uneori si de farmacist. Statisticile arata ca in SUA, un sofer din zece isi avariaza automobilul dupa ce cu o seara inainte a luat un somnifer sau un antidepresiv.

Sfatul medicului

Si unele medicamente eliberate fara reteta (antihistaminicele, antitusivele) pot afecta vigilenta si viteza de reactie. Antihistaminicele din generatia noua au efecte sedative mai reduse, nu acelasi lucru se poate spune despre cele de generatie mai veche (binecunoscutul romergan). Din prudenta, aceste medicamente trebuie luate seara, in nici un caz dimineata. Este periculos sa ne urcam la volan si atunci cand suntem raciti. De ce? "Antitusivele actioneaza prin inhibarea centrului tusei, in acelasi timp insa pot influenta si vigilenta la volan", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei. Statisticile arata ca 10% dintre persoanele care iau antitusive pe baza de codeina obosesc mai repede, se concentreaza mai greu, viteza de reactie este redusa. Solutia: evitarea urcarii la volan sau folosirea unor produse naturale contra tusei (ceaiuri si siropuri din plante).

RECOMANDARI. Pe fondul oboselii si al administrarii unor medicamente apar reactiile intarziate, tulburarile de concentrare. Somnolenta la volan este la fel de periculoasa ca si alcoolul. Autoritatile medicale le propun companiilor farmaceutice sa marcheze prin anumite simboluri ambalajele acelor produse care au efecte adverse asupra soferilor. In Franta, ambalajele au diverse semne distinctive, prin care soferul este avertizat sa nu se urce la volan pe durata administrarii. In Romania, prospectele medicamentelor mentioneaza ca pot influenta vigilenta celor aflati la volan.
×
Subiecte în articol: masina medicamente volan medicul de familie