x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bolile limbii - simptome, diagnostic, tratament

Bolile limbii - simptome, diagnostic, tratament

11 Noi 2019   •   01:08
Bolile limbii - simptome, diagnostic, tratament

Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și gingiile sau limba. Astfel, există boli ale limbii; dar cum să le recunoaștem? Le putem identifica chiar și atunci când limba nu prezintă pete care arată o sănătate slabă, cum ar fi o limbă verde sau o limbă albă?

Diferitele boli ale limbii

Limba poate suferi de mai multe boli, cu diverse cauze. Printre ele se numără: ulcerații ale limbii și alte afecțiunilor care pot fi cauzate de virusuri precum: herpes, virus rujeolic, varicelă etc. Dar leziunile limbii pot fi cauzate și de tratamente de chimioterapie sau de un aparat dentar necorespunzător.

Boli care au ca simptom o limbă albă

Unele boli vor face ca limba să devină albicioasă. Acesta este și cazul ciupercilor care se dezvoltă pe limbă, inclusiv Candida albicans. Aspectul limbii este favorizat de imunitate slabă (persoane fragile sau imunocompromise), anumite tratamente pe bază de cortizon sau chiar de secreție insuficientă de salivă. Această schimbare de culoare este observată și dacă limba este încărcată (limba saburo), fiind însoțită de tulburări digestive și febră. În schimb, se poate găsi o limbă neagră (sau mai rar verzuie), de obicei din cauza unei infecții bacteriene. Glosita, care este inflamația limbii, determină, de asemenea, o schimbare a culorii limbii care poate deveni roșie, albă sau neagră.

Simptomele bolilor limbii

.................

Citește mai departe AICI

×