x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Calmează pielea cu băi de plante

Calmează pielea cu băi de plante

24 Iul 2007   •   00:00

Prea mult soare, prea puţină cremă de protecţie solară... Rezultatul? Piele roşie, dureroasă, cu usturimi. Dar arsurile solare pot fi calmate cu uşurinţă dacă in trusa medicală de concediu există măcar unul dintre cele căteva remedii naturiste recomandate de fitoterapeuţi in asemenea situaţii.

Prea mult soare, prea puţină cremă de protecţie solară... Rezultatul? Piele roşie, dureroasă, cu usturimi. Dar arsurile solare pot fi calmate cu uşurinţă dacă in trusa medicală de concediu există măcar unul dintre cele căteva remedii naturiste recomandate de fitoterapeuţi in asemenea situaţii. Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă in terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne spune cum să tratăm arsurile. Tincturile, aplicate imediat după expunerea la soare, diminuează senzaţia de durere şi usturime a pielii. Eficiente sunt cele de mentă, eucalipt şi ienupăr. Pentru a prepara o tinctură, se introduce una dintre aceste plante intr-un vas cu găt ingust, dar fără a fi indesate prea tare. Peste ele se adaugă alcool de 40 de grade, de preferat din cereale. Se lasă la macerat intre trei şi opt zile, apoi se strecoară şi se păstrează intr-un recipient de sticlă. După aplicare, prin tamponarea pielii cu un tifon, tincturile conferă o senzaţie răcoritoare, insă efectul este de scurtă durată.

Răcoare din macerate

După aplicaţiile cu tincturi, dr Cristina Bălănescu recomandă băile calde, dar nu fierbinţi, cu plante precum nalba, lavanda, pelinul, gălbenelele, rostopasca, acele de brad şi frunzele de mentă. Dacă se pun direct in cadă, ar trebui să stăm foarte mult in apă pentru ca ele să-şi facă efectul. De preferat ar fi să preparăm doi-trei litri de macerat, care va fi vărsat apoi in cada cu apă. Se foloseşte o lingură din amestecul de plante (in părţi egale) la fiecare litru de apă şi se ţine la macerat patru ore.

O alternativă la macerat este infuzia, preparată de asemenea dintr-un amestec de plante: lavandă, rostopască, mentă, ienupăr, urzică şi cimbru. Se foloseşte o cantitate mai mare de infuzie: trei-patru litri. La fiecare litru de apă clocotită se adaugă o lingură din amestecul de plante, se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Infuzia se pune fie in cada cu apă, fie se toarnă direct pe piele, după baie.

APLICAŢII LOCALE. Frunzele zdrobite de varză pot fi folosite in aplicaţii locale. Senzaţia de arsură poate fi ameliorată şi cu ulei esenţial de lavandă, ulei de rostopască sau de morcov, care se găsesc la magazinele cu profil naturist. Iaurtul se poate aplica pe piele ca atare sau amestecat cu căteva picături de ulei (lavandă, morcov sau rostopască). Dacă arsura solară este insoţită şi de flictene, se pot face aplicaţii cu bitter suedez, care vindecă rapid aceste băşicuţe. Una-două linguri de bitter suedez se pot adăuga şi in baia cu infuzie sau cu macerat, ne recomandă dr Cristina Bălănescu.

×
Subiecte în articol: plante primul ajutor