x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Corpul uman în cifre

Corpul uman în cifre

de Georgeta Licsandru    |    04 Noi 2008   •   00:00

Ştim că ficatul este situat în dreapta abdomenului. Că inima se găseşte în partea stângă a toracelui şi asigură circulaţia sangvină datorită contracţiilor sale. Nu ştim însă cât cântăreşte ficatul, cât sânge pompează inima sau care este lungimea intestinului subţire. Aceste detalii se exprimă în cifre, unele dintre ele incredibile.

- Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului. La adult, greutatea ficatului  este de 2-2,5 kilograme. În săptămâna a 10-a de sarcină, ficatul fătului cântăreşte jumătate din greutatea corpului.

- Zilnic, prin rinichii noştri trec 1.700-2.000 de litri de sânge. În acelaşi timp, în rinichi sunt filtraţi aproximativ 180 de litri de lichid. A nu se înţelege că organismul nostru produce 180 de litri de urină. Cea mai mare parte a lichidului filtrat în rinichi se întoarce în organism şi doar 1-1,5 litri sunt eliminaţi ca urină.

- Suprafaţa respiratorie a plămânilor este alcătuită din aproximativ 400 de milioane de alveole.

- Stomacul este porţiunea cea mai dilatată a tubului digestiv, asemănătoare unui rezervor. Volumul stomacului alternează de la 50 ml, atunci când nu am mâncat nimic, până la 750 ml şi chiar mai mult, după ce am mâncat. În partea inferioară, stomacul se continuă cu prima porţiune a intestinului subţire. Acesta este cea mai lungă secţiune a tubului digestiv, lungimea lui variind de la 2,5 la 5-6 metri.

- 70% dintre celulele sistemului imunitar se găsesc în intestin. Aici trăiesc peste 1.000 de specii de bacterii sănătoase care luptă cu microbii. Aceste bacterii populează intestinul nostru încă din primele zile de viaţă.

 

Inima

- Inima noastră pompează 5 litri de sânge pe minut în stare de repaus şi 25 litri dacă facem efort fizic. La majoritatea oamenilor, inima are între 60 şi 80 de contracţii pe minut. În cazul sportivilor, inima are doar 40 de contracţii pe minut. Chiar şi aşa, pompează tot 5 litri de sânge pe minut. În mod normal, inima cântăreşte 200-300 g. În cazul anomaliilor valvelor cardiace, inima se poate dezvolta excesiv, iar greutatea să ajungă la 700-900 g.

- Scheletul unei persoane adulte cântăreşte aproximativ 8 kilograme şi este alcătuit din 206 oase.

- Pe suprafaţa corpului nostru se găsesc aproximativ 5 milioane de fire de păr, cele mai multe fiind în zona capului. Fiecare fir de păr este programat să trăiască 4-8 ani, apoi cade şi altul îi ia locul.

PIELEA. În cazul unui adult, pielea reprezintă circa 16% din greutatea corpului şi are o suprafaţă de 1,7-1,8 metri pătraţi. Anual, de pe suprafaţa pielii sunt înlăturate aproximativ 200 g celule moarte. Până la vârsta de 25 de ani, celulele care îmbătrânesc sunt înlocuite la fiecare 28 de zile, lăsând pielea netedă.

×
Subiecte în articol: litri de ştiut