x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cum ne tratăm dacă am stat prea mult la soare

Cum ne tratăm dacă am stat prea mult la soare

20 Aug 2016   •   10:28
Cum ne tratăm dacă am stat prea mult la soare
Sursa foto: Alliance/Getty Images/iStockphoto

În zilele însorite de vacanță care au mai rămas, ai vrea să profiți de soare și să obții bronzul pe care ți-l doreai. Atenție însă la insolație, care poate transforma concediul într-un adevărat calvar. Insolația este o stare de rău general care se instalează după expunerea prelungită la soare. Acest rău general se caracterizeză prin  greață, chiar vărsături, dureri de cap însoțite de tulburări de vedere, uneori și de arsuri ale pielii și frisonaj. Frecvent apare o slăbiciune, apatie, iar în cazuri rare agitație psiho-motorie.

Când nu ne protejăm capul de soarele prea puternic, mai ales când este un pic de vânt care ne poate păcăli, vom fi candidați la a face insolație. Gravitatea simptomelor depinde de fiecare persoană în parte. Persoanele cu un bun pigment al pielii sunt mai ferite de insolație, dar cineva cu un ten alb-lăptos sigur are nevoie de șapcă, pălărie și îmbrăcăminte cu mânecă lungă, protectoare.

„Durerile de cap se pot manifesta ca migrene, cu tulburări de vedere și senzație de greutate în stomac, ca pulsații frontal-temporale, ca un «cerc de fier» ce pare că strânge capul. Crizele biliare sunt însoțite de același tip de cefalee ca cea din insolație. De multe ori, provocarea vărsăturii liniștește pacientul cu insolație. Un ceai cald, de  mușețel, mentă sau iasomie, e binevenit la fel ca și aplicarea de comprese reci pe frunte, chiar cuburi de gheață. Dacă avem în trusa de prim ajutor ulei esențial de levănțică, îl aplicăm cu mișcări ferme de masaj în zona tâmplelor, după urechi, pe tălpi”, ne sfătuiește dr. Ana Maria Bucur, medic de familie, cu competențe în aromoterapie.

De asemenea, putem masa puternic, prin presoterapie, zona mâinii, dintre degetul mare și cel arătător. Acolo este localizat un punct energetic, numit în medicina chineză „Fundul văii”, ce ține de intestinul gros și ușurează greața și durerile de cap.

Arsura termică din insolație poate fi de două feluri: tip eritem (înroșirea pielii) sau vezicule (bășici) de diferite dimensiuni. Gravitatea este dată de suprafața afectată, dar ține cont și de vârstă și de starea corpului în general.

Dacă aveți la îndemână miere, nu pregetați și aplicați-o pe piele. Orice tip de ulei protector este de folos precum și unguentele grase din gălbenele, mușețel sau muguri de plop. Se pot pune comprese cu infuzie de sunătoare ori soc.

”Corpul celui cu insolație se așează la orizontală cu picioarele ceva mai sus decât capul. O aspirină este bine venită pentru a mai scădea un pic edemul cerebral. Să nu uităm hidratarea cu multă apă alcalină sau ceaiuri ușor îndulcite”

dr. Ana Maria Bucur

Obezitatea, diabetul, hipotensiunea sunt afecțiuni care cresc riscul de insolație

×