x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Disuria durere la urinare

Disuria durere la urinare

de Dr. Dana Chehne    |    08 Apr 2008   •   00:00

Să vorbim din nou despre durere, eternul nostru inamic, dar şi aliat în lupta cu boala. Disuria este senzaţia de durere, disconfort, arsură care însoţeşte urinarea. Este o acuză mai frecvent întîlnită la femei, considerîndu-se că circa 20% din femeile cu vîrsta cuprinsă între 20 şi 55 de ani au cel puţin un episod de acest fel în fiecare an.

Să vorbim din nou despre durere, eternul nostru inamic, dar şi aliat în lupta cu boala. Disuria este senzaţia de durere, disconfort, arsură care însoţeşte urinarea. Este o acuză mai frecvent întîlnită la femei, considerîndu-se că circa 20% din femeile cu vîrsta cuprinsă între 20 şi 55 de ani au cel puţin un episod de acest fel în fiecare an.

 

Cele mai frecvente cauze sînt: infecţii ale tractului genito-urinar – cistite, uretri­te (cel mai des cu transmitere sexuală, produse de gonococ, chlamidia, herpes), prostatită, vaginită (atrofică, bacteriană, candidozică, tricomoniazică) –, traumatisme locale (cel mai des de natură sexuală), iritanţi chimici locali (detergenţi, săpun, gel de duş, săruri de baie, spermicide, lubrefianţi), pielonefrite, tumori (adenom sau can­cer de prostată, cancer al vezicii uri­na­re), litiază urinară, unele boli autoimune (sindromul Reiter, boala Behcet), efectele adverse ale unor medicamente (ciclofosfamidă, dopamină, unele antidepresive).

 

 

Simptome

Avînd etiologie variată, disuria trebuie apreciată într-un context clinic, împreună cu simptomele asociate. Urinările frecvente, cu dorinţa imperioasă de a urina, pot atrage atenţia asupra existenţei unei cistite, prostatite, litiaze, tumori. Febra înaltă, însoţită de frisoane, greaţă, vărsături pot semnala existenţa unei pielonefrite. Prezenţa mîncărimilor şi iritaţiei locale orientează spre o reacţie alergică. Veziculele şi ulceraţiile în zona genitală indică o infecţie herpetică. Durerile în partea inferioară a abdomenului pot sugera un cancer de vezică sau uretră, prostatită, litiază sau chiar o sarcină extrauterină, în timp ce durerile lombare – o pielonefrită sau litiază renală.

 

 

Aspectul urinei poate furniza de asemenea informaţii preţioase: urina tulbure, însoţită de un miros pătrunzător indică o infecţie, de obicei cistită, prostatită sau o litiază, prezenţa sîngelui în urină arată existenţa unei tumori situate la orice nivel al tractului urinar, litiază, pielonefrită sau tuberculoză urinară, în timp ce existenţa unei secreţii uretrale sau vaginale poate sugera o boală cu transmi­tere sexuală. În fine, prezenţa durerilor şi inflamaţiilor articulare, ulceraţiile genitale şi simptomele oculare indică o afecţiune autoimună.

 

 

Investigaţii

Dacă disuria este intensă sau persistă cîteva zile, este indicat ca pacientul să se prezinte la medic. Acesta poate indica un examen ginecologic sau urologic, un examen de urină însoţit dacă este necesar de urocultură, examen de secreţie uretrală sau vaginală, ecografie abdominală, examen de sînge şi, dacă episoadele dureroase sînt recurente, se poate recomanda o cistoscopie sau urografie.

 

Tratamentul este strict de competenţa medicului, bolnavul putînd lua însă unele măsuri cu caracter preventiv: hidratare corectă, menţinerea unei igiene locale (foarte importantă mai ales pentru femei). Zona vulvo-vaginală trebuie menţinută curată şi uscată, spălată după defecaţie, tampoanele trebuie schimbate cît mai des, substanţele cu efect alergic trebuie eliminate. Se recomandă evitarea relaţiilor se­xuale întîmplătoare şi sexul neprotejat.

×
Subiecte în articol: medicul de familie