x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Drum bun, concediu placut!

Drum bun, concediu placut!

12 Iul 2005   •   00:00

Sus galbenele, jos galb


enele
EDITORIAL DE MAGDA MARINCOVICI
Deunazi, la farmacie. Cateva persoane. Prima. O doamna care se apleaca peste tejghea si ii sopteste ceva farmacistei. E foarte discreta. Dar nu suficient ca sa nu prind cateva cuvinte. Are o problema in zona genitala. Farmacista se lamureste rapid si o scuteste pe doamna de efortul confesiunii in public. Ia din raft un unguent si ii sopteste doamnei sa se unga cu el de doua ori pe zi. O asigura de vindecare rapida, "pentru ca-i pe baza de galbenele".

A doua persoana. Un barbat schimonosit din cauza durerii din picior. Se lasa in grija farmacistei. In urma cu doua zile s-a oparit cu apa fiarta dintr-un ibric. A asteptat refacerea de la sine. Dar pielea i s-a inrosit, au aparut basici si chiar rani dureroase... Farmacista preia datele ca un calculator performant. Si tot ca un calculator ofera solutia: un unguent cu extract din galbenele. Ce-i drept, diferit de primul. Dar tot din galbenele. A treia persoana. Fara comentarii. Are ochii "lipiti" probabil din cauza unei conjunctivite. Farmacista ii pregateste un unguent. Evident, tot din galbenele.

Cand sa-mi expun suferinta care ma aduce la farmacie, apare o batranica. O invit inaintea mea. Are mana dreapta cat o paine bine dospita. A intepat-o o ganganie. Farmacista sare cu primul ajutor. Un unguent de galbenele. Ce va supara? – ma intreaba farmacista. Imi aduc aminte de un celebru oftalmolog care spunea ca, din cauza galbenelelor, un pacient a fost la un pas sa-si piarda ochiul. Si de un dermatolog care abia a reusit sa scape de la o infectie severa un copil intepat de o viespe si "tratat dupa ureche" cu galbenele.

Farmacista deja plictisita se pregateste sa mai ia din raft inca un unguent din celebrele galbenele... Dar pentru cine o fi, ca doar nu i-am povestit nimic despre durerea mea de masea. Dar parca mai conteaza. Galbenelele astea sunt un miracol. Sunt bune la toate afectiunile de jos pana sus, sunt ieftine, se dau fara reteta...

×
Subiecte în articol: editorial galbenele