x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici

16 Mar 2006   •   00:00

Formatiuni mici, cu forma rotund-ovala, ganglionii limfatici apartin sistemului limfatic si joaca un rol foarte important in apararea organismului. Exista un numar foarte mare de ganglioni in organismul uman. Ei sunt dispusi pe traiectul vaselor limfatice, care strabat in intregime corpul. Dimensiunea unui ganglion limfatic variaza de la 1-2 mm pana la 1-1,5 cm. Unii ganglioni sunt superficiali si palpabili, precum ganglionii occipitali, retroauriculari (in spatele urechii), subangulomandibulari, submandibulari, mentonieri, latero-cervicali, supraclaviculari, axilari, epitrohleeni (in zona cotului) si inghinali. Organismul uman ascunde insa si alti ganglioni, nepalpabili si situati in profunzimea tesuturilor. Acestia se pot identifica numai prin radiografie, computer tomograf sau ecografie: ganglioni mediastinali, ganglioni din hilul pulmonar, din hilul hepatic, din hilul splenic, din hilul renal, ganglioni aflati pe marea si mica curbura a stomacului, ganglioni paraaortici, mezenterici, iliaci, femurali si retroperineali.

"Ganglionii limfatici sunt ca niste statii in traiectul limfei care circula prin organism. Limfa intra in ganglion prin canale limfatice aferente si iese prin canale limfatice eferente", explica dr. Mihai Olariu, medic specialist hematolog la Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals". Un ganglion are la exterior o fibra conjunctiva, iar in interior mai multe septuri conjunctive care separa tesutul limfoid. In acest tesut se multiplica limfocitele, celule care produc anticorpi imediat cum un antigen (o substanta straina) ajunge in organism. Ganglionii limfatici trimit prin limfa acesti anticorpi in zona invadata.

Infectii si boli neoplazice

Numeroase infectii virale si bacteriene au ca urmare o marire in volum a ganglionilor, numita in termeni medicali adenopatie. Cand antigenele ajung in ganglion, numarul de celule limfatice creste, generand adenopatia. De aceea, marirea ganglionilor este de multe ori un indicator pentru diverse infectii: de la otite, sinuzite, rinite si pana la infectia cu HIV, mononucleoza infectioasa, TBC, herpes zoster, infectii cu adenovirusuri, cu toxoplasma sau cu fungi. Adenopatiile se intalnesc si in lupus eritematos diseminat, poliartrita reumatoida, dermatomiozita. "Dar nu numai virusurile si bacteriile dau adenopatie. Pentru marirea ganglionilor limfatici exista si cauze neoplazice", explica dr. Mihai Olariu. In bolile neoplazice, ganglionii au o consistenta dura si sunt nedurerosi. In infectii, acestia au o consistenta mai moale si sunt in general durerosi. Orice modificare a formei si dimensiunii unui ganglion necesita prezentarea la medicul specialist.

×
Subiecte în articol: ganglionii ganglioni lectia de anatomie