x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Rinichii

16 Aug 2005   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Aparatul urinar are doua componente: rinichii si caile excretoare (calice, bazinete, uretere, vezica urinara si uretra). Rinichii sunt situati inapoia cavitatii peritoneale ce adaposteste organele digestive, de o parte si de alta a coloanei vertebrale, la nivelul vertebrelor T11-L3.

O particularitate a acestor organe-pereche este ca rinichiul drept se situeaza mai jos decat cel stang. Au forma unui bob de fasole, culoare rosie-bruna si consistenta ferma. Un rinichi prezinta doua fete (anterioara si posterioara), doua margini (mediala si laterala) si doi poli (superior si inferior). La adult, fiecare dintre rinichi masoara 12 cm in lungime, 6 cm in latime si 3 cm in grosime, cantarind aproximativ 120-150 de grame.

Rinichii sunt alcatuiti din parenchimul renal (denumit tesut nobil), care este structurat in doua zone: corticala (la exterior) si medulara (in interior). Fiecare zona este inconjurata de capsula renala (o membrana fibroasa). In centrul parenchimului renal se afla sinusul renal, care este o cavitate ce adaposteste pediculul renal, format din caile excretoare (calice si pelvis renal), vase (artera si vena renala), nervi si o masa de grasime.

Unitatea structurala si functionala a rinichiului este nefronul, care secreta urina.

"Rinichii au doua functii: excretorie si endocrina. Pe de o parte, ei contribuie la eliminarea substantelor inutilizabile sau in exces rezultate din metabolism, avand rol astfel in mentinerea echilibrului hidroelectric si acidobazic al organismului", explica medicul urolog Luminita Teodorescu, de la Spitalul Clinic de Urologie "Prof. dr. Theodor Burghele". Au o functie endocrina pentru ca produc eritropoietinul – astfel sunt implicati in formarea globulelor rosii –, renina – care contribuie la reglarea tensiunii arteriale – si vitamina D2 – implicata in reglarea metabolismului calciului.

Cele mai frecvente afectiuni renale sunt infectiile urinare (inclusiv TBC), litiaza (formarea de nisip sau calculi), tumorile (benigne sau maligne), malformatiile (sindromul de colet, rinichiul polichistic, duplicitatea).

STIATI CA
  • Cei doi rinichi contin impreuna aproximativ doua milioane de nefroni, fiecare nefron fiind apt sa produca urina.
  • Se poate trai foarte bine cu un singur rinichi, care isi creste functia pentru a suplini absenta celuilalt.
  • Un aport de lichide de peste doi litri pe zi scade considerabil incidenta litiazei si a infectiilor urinare.
  • Hematuria (urinarea cu sange) demasca intotdeauna o afectiune cu posibile implicatii grave si de aceea necesita prezentarea la urolog in vederea precizarii cauzei.
  • ×
    Subiecte în articol: lectia de anatomie