x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Șapte boli care se pot transmite prin sărut

Șapte boli care se pot transmite prin sărut

12 Iul 2016   •   21:49
Șapte boli care se pot transmite prin sărut

Puţini oameni conştientizează faptul că prin cel mai banal şi frecvent gest dintre doi îndrăgostiţi – sărutul – se pot lua o serie de boli grave. Iată șapte pericole care se ascund în spatele acestui gest banal, scrie ziarulring.ro.

 Cavitatea orală este calea prin care pot pătrunde, uşor, în organism o serie de boli. Un simplu sărut ne poate  aduce, prin saliva partenerului, microorganisme ce ne pot pune sănătatea şi chiar viaţa în pericol. Persoanele care au leziuni în cavitatea bucală sunt şi mai expuse acestor riscuri.

    Mononucleoza

Numită şi „boala sărutului”, mononucleoza este  generată de virusul Epstein-Barr care se găseşte în saliva purtătorilor. Manifestarea mononucleozei, la început, poate fi confundată uşor cu gripa, după care se instalează simptome precum mărirea splinei şi inflamarea ganglionilor la nivelul gâtului.

    HPV

Virusul Papilloma uman se transmite rapid prin sărut, deoarece contaminarea se realizează prin contact piele - piele. Acest virus este responsabil  şi de apariţia  cancerului esofagian.

    HIV şi alte boli cu transmitere sexuală

Infecţia cu HIV se transmite doar dacă aveţi răni în cavitatea bucală pentru că virusul pătrunde în sânge prin ele. Şi alte boli cu transmitere sexuală pot fi propagate prin sărut. Însă, ca şi în cazul HIV, riscul de contaminare este mai redus prin sărut decât prin act sexual.

    Hepatite

Virusurile hepatitice se pot transmite, de asemenea, prin sărut mai ales când persoanele prezintă mici leziuni sângerânde la nivelul cavității bucale. În general hepaticii au gingiile sensibile și sângerează adesea, iar virusurile hepatitice precum VHB (virus hepatitic B) sau VHC (virus hepatitic C) sunt foarte periculoase, reprezentând adesea boli cronice care evoluează spre insuficiență hepatică majoră și deces. În cazul VHB se consideră că aproximativ 25% din populație manifestă imunitate și se vindecă, restul evoluând spre hepatite cronice, ciroze și chiar cancer hepatic.

×
Subiecte în articol: sarut hepatita mononucleoza hpv