x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfaturi de călătorie

Sfaturi de călătorie

de Oana Antonescu    |    15 Iul 2008   •   00:00

Mult aşteptatul concediu a venit, dar drumul pînă la destinaţie este pentru cei mai mulţi dintre noi un adevărat calvar, indiferent dacă mergem cu maşina personală, cu autocarul sau cu avionul.

Mult aşteptatul concediu a venit, dar drumul pînă la destinaţie este pentru cei mai mulţi dintre noi un adevărat calvar, indiferent dacă mergem cu maşina personală, cu autocarul sau cu avionul.

La drum lung, primele care apar sînt oboseala şi picioarele umflate. Pentru cei care au rău de mişcare, călătoria este un chin. Răul de mişcare apare atunci cînd receptorii echilibrului sesizează mişcarea şi trimit informaţia către creier, dar receptorii vizuali sesizează o aparentă imobilizare. Cele două informaţii contradictorii ajung în creier şi apare un conflict de informaţii, care generează starea de rău: greaţă, vărsături, dureri de cap, transpiraţii reci. Femeile şi copiii au cele mai multe probleme la drum lung.

Din păcate, deocamdată nu există un tratament pentru răul de mişcare. Dar putem lua cîteva măsuri de precauţie, care ne pot face drumul mai uşor şi chiar confortabil. Pentru a preveni problemele de stomac, mai ales în cazul acelora care suferă de rău de mişcare, nu ar trebui să mîncăm chiar înainte de a porni la drum, ci cu o oră-două înainte. Se vor evita alimentele greu digerabile, cele care fermentează şi băuturile carbogazoase, care dau senzaţie de balonare.

 
COPII. Înainte de călătorie, indiferent că este cu maşina sau cu avionul, copiii trebuie să fie odihniţi, fiindcă oboseala favorizeză apariţia stării de rău. Hidratarea este şi ea foarte importantă, dar părinţii vor apela la apă plată sau ceai, dar foarte puţin îndulcit.

 
LOCURI BUNE. Foarte importantă este poziţionarea în timpul călătoriei. Într-un autoturism, locul din faţă este cel mai potrivit pentru un drum mai lung. În avion, cele mai bune locuri sînt lîngă aripi. Pe vapor este de preferat să se stea pe punte.

 
PICIOARE. La drum lung, umflarea picioarelor este inevitabilă, chiar şi cu încălţăminte comodă. Cu maşina personală putem face opriri pentru a pune picioarele în mişcare. În avion, în măsura posibilităţilor, este bine să ne ridicăm din cînd în cînd de pe scaun sau să facem exerciţii uşoare de îmbunătăţire a circulaţiei sangvine. Evitaţi poziţia picior peste picior!

 
MEDICAMENTE. Persoanele care au rău de mişcare pot lua preventiv un sedativ şi un antiemetic cu o oră înainte de călătorie. Atenţie! Sedativele nu sînt recomandate şoferilor, pentru că produc somnolenţă, iar în cazul copiilor cereţi sfatul pediatrului.


POZIŢIA CAPULUI. Mişcările capului pot accentua starea de rău în timpul călătoriei. De aceea, persoanele care suferă de rău de mişcare ar trebui să ţină capul pe cît posibil nemişcat, eventual sprijinit de o tetieră.


EVITAŢI! Cititul şi privitul la televizor agravează disconfortul, întrucît receptorii urechii interne sesizează mişcarea, dar ochii, aţintiţi pe carte sau ecran, nu o percep, ceea ce provoacă un conflict de informaţie în creier. Prin urmare, aceste activităţi trebuie evitate.

×
Subiecte în articol: rău miscare de sezon