x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Testul de efort

00 0000   •   00:00

La primul semn de boala coronariana, electrocardiograma (EKG) de repaus este prima metoda de diagnostic recomandata. Pacientul sta intins pe pat, iar electrozii montati pe corp inregistreaza activitatea inimii. Dar pentru siguranta diagnosticului, inima trebuie testata si la efort. De aceea, medicii cardiologi recomanda testul EKG de efort, care inregistreaza activitatea inimii pacientului in timp ce este supus gradat unui efort fizic.

"Testul de efort este foarte eficient in depistarea bolilor cardiace ascunse. Persoanele care nu au simptome tipice de boala coronariana, dar care au factori de risc multipli (hipertensiune arteriala, colesterol, diabet, fumat, mediu de stres) si antecedente familiale pot fi investigate prin intermediul testului de efort", precizeaza dr. Mirela Anghel, medic primar cardiolog in cadrul Institutului National de Medicina Aeronautica si Spatiala "Gen. Dr. Av. Victor Anastasiu".

DESFASURARE

Testul de efort este usor de efectuat si bine tolerat de pacienti, comparativ cu alte metode de diagnostic. Pacientul este instruit sa nu manance cu cel putin trei ore inaintea testarii, sa nu fumeze, sa nu bea alcool sau bauturi care contin cafeina. Inainte de inceperea testului, pacientului i se monteaza zece electrozi pe fata anterioara a toracelui si la nivelul membrelor. De asemenea, pe brat se monteaza o manseta pentru masurarea tensiunii arteriale, intrucat aparatul include si un tensiometru care face masuratori periodic. Timp de 20 de minute, pacientul trebuie sa mearga pe un covor rulant, care isi mareste viteza si unghiul de inclinare la fiecare trei minute. "Ulterior, pacientul este urmarit inca 10 minute la un ritm foarte lent de efort pentru a surprinde eventuale modificari post-efort, si ele foarte importante in diagnosticarea bolii cardiace ischemice", precizeaza dr. Mirela Anghel.

CONTRAINDICATII

Este foarte important ca pacientul sa spuna medicului atunci cand apar simptome precum dureri in piept, oboseala, dificultate la respiratie, ameteli. Testul se opreste atunci cand medicul sesizeaza modificari concludente pentru precizarea diagnosticului. De asemenea, daca pacientul nu mai poate continua efortul fizic poate cere intreruperea testului. "Rezultatele testului vor tine seama de simptomele pacientului, de raspunsul electrocardiografic si raspunsul hemodinamic (frecventa cardiaca, tensiune arteriala)", arata dr. Mirela Anghel. Exista cateva afectiuni care impiedica efectuarea testului de efort. Bolile pulmonare cronice nu ofera toleranta fizica pentru o astfel de investigatie. De asemenea, pacientii cu boli cardiace avansate nu pot efectua testul EKG de efort pentru ca suprasolicita inima.

×
Subiecte în articol: testul investigatii medicale efort