x close

Trichineloza

0
Autor: Dr Dana Tinică 15 Dec 2009 - 00:00
Trichineloza /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto


Trichineloza este o afecţiune produsă de un mic vierme, invizibil cu ochiul liber, numit Trichinella spiralis. Este un subiect de actualitate, întrucât cea mai comună sursă de infestare pentru om este carnea de porc, aflată cu precădere în meniul nostru în această perioadă. Dar şi pentru că trichineloza se poate manifesta prin simptome nespecifice, asemănătoare virozelor respiratorii, derutând bolnavul şi întârziind diagnosticul şi instituirea terapiei.



Modalităţi de îmbolnăvire
Omul se infestează pe cale digestivă, consumând carne contaminată cu larve de Trichinella, cel mai frecvent de porc, dar şi de vânat (mistreţ, urs) sau mai rar cal, insuficient preparată termic sau crudă, sub formă de pastramă, şuncă, afumături. Uneori, mici cantităţi de carne de porc infestată pot fi amestecate în preparate din vită sau oaie, ceea ce îngreunează diagnosticul.

Boala evoluează atipic pentru o infecţie digestivă, în sensul că nu prezintă simptome importante la acest nivel şi nici nu se elimină masiv prin fecale. După ce larvele înghiţite se maturizează, ele se înmulţesc şi produc o altă generaţie care va intra în sânge ajungând la diferite organe: muşchi scheletici, inimă, plămâni, creier etc. După o perioadă, este însă distrusă în toate aceste localizări, persistând doar în muşchi (muşchii cefei, ai spatelui, ai braţului, intercostali, dar şi în muşchii limbii, feţei sau ai globului ocular etc.), unde se închistează, putând supravieţui o lungă perioadă. Boala nu lasă imunitate, putând surveni oricând noi îmbolnăviri.

Simptome
Simptomele variază în funcţie de numărul de larve ingerate, de rezistenţa şi de reactivitatea organismului. Iniţial, după ingestie, pot apărea uneori manifestări digestive: greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale, care dispar în scurt timp. După una-două săptămâni începe invazia sanguină a larvelor, manifestată prin febră, erupţii urticariene pruriginoase, edem la nivelul feţei şi al pleoapelor. Ocular apar fotofobie (sensibilitate la lumină), dureri şi hemoragii subconjunctivale. Cele mai importante manifestări apar la nivel muscular: dureri, tumefacţie şi senzaţia de tensiune, slăbiciune, dificultăţi de mers, masticaţie, înghiţire, respiraţie. În cazurile mai grave apar tulburări neuro-psihice: cefalee, apatie, ameţeli, confuzie, uneori comă. Afectarea plămânilor şi a inimii produc tuse, dispnee, tahicardie. Această perioadă durează 3-4 săptămâni, după care se produce închistarea intramusculară a larvelor sau distrugerea lor în celelalte organe, pacientul intrând în convalescenţă. Totuşi, simptome reziduale  -  dureri musculare, oboseală, cefalee, fenomene alergice - pot persista încă mult timp, chiar şase luni.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor şi a examenului clinic, coroborate cu datele epidemiologice (consumul de carne de porc necontrolată sau de vânat, existenţa unui focar de îmbolnăvire - adică un număr de persoane care s-au îmbolnăvit mâncând aceeaşi carne). Trichineloza nu se evidenţiază, de obicei, printr-un examen al scaunului, aşa că doctorul vă va recomanda nişte analize de sânge (hemoleucograma, teste serologice specifice), un IDR cu antigen de Trichinella (care indică însă existenţa infestării, dar nu şi vechimea ei) sau biopsia musculară. În acelaşi timp, dacă mai există cantităţi din carnea respectivă, acestea vor putea fi analizate în laborator.

Tratament şi prevenire

Se face cu antihelmintice (medicamente care se folosesc pentru combaterea viermilor intestinali), iar pentru ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare, antialgice, corticoterapia etc.

Prevenirea infestării se face, în primul rând, prin evitarea consumului de carne de porc sau vânat insuficient preparată termic sau dintr-o sursă necontrolată. Larvele sunt deosebit de rezistente, ele sunt distruse doar prin congelare, timp de trei  săptămâni la -18 grade C, dar în carnea de urs rezistă chiar şi în aceste condiţii. Carnea trebuie friptă sau fiartă un timp suficient, la o temperatură de minim 70 grade C (în interiorul preparatului). Nu se recomandă consumul de mezeluri sau afumături din carne necontrolată. Chiar şi porcii din propria gospodărie pot fi contaminaţi, aşa că examenul trichinoscopic, practicat de un veterinar, este absolut necesar.

SFATUL MEDICULUI

În ţara noastră, porcii din gospodăriile individuale constituie principala sursă de îmbolnăvire. Ei se contaminează mâncând animale bolnave sau cadavrele acestora (de obicei, şoareci sau şobolani) sau resturi alimentare infestate. O altă cale de răspândire este canibalismul (ştiut fiind că unii porci rod urechile sau coada altor semeni). Animalele trebuie ţinute în adăpost, în curte, nu lăsate să iasă şi să mănânce de oriunde. Adăpostul lor trebuie menţinut curat, deratizarea trebuie făcută periodic, iar animalele moarte înlăturate rapid. Hrana trebuie atent selecţionată şi administrată în condiţii igienice. Respectarea acestor măsuri nu ne scuteşte însă de practicarea examenului trichinoscopic sau de prepararea corectă a cărnii.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6392


Mai multe titluri din categorie

Ce se întâmplă după ce arzi câteva frunze de dafin în cameră. Efectul este NEAȘTEPTAT

Ce se întâmplă după ce arzi câteva frunze de dafin în cameră. Efectul este NEAȘTEPTAT
Grecii și romanii atribuiau dafinului un caracter sacru și au utilizat această plantă de-a lungul secolelor atât pentru proprietățile sale medicinale, cât și în scop decorativ. Frunzele de...

Sfatul medicului. De câtă odihnă are nevoie adolescentul în creștere?

Sfatul medicului. De câtă odihnă are nevoie adolescentul în creștere?
Echilibrul dintre hormonii sexuali feminini și masculini  este menținut de centrii hipotalamo-hipofizari, situați la nivel cerebral. De aceea, stresul psihic și anumiți factori fizici pot influența în se...

Prea multă lumină artificială ne poate afecta sănătatea

Prea multă lumină artificială ne poate afecta sănătatea
Dacă lucrezi într-o clădire de birouri, de dimineață până seara, în special în zilele scurte de iarnă, aproape că nu vezi lumina naturală. Majoritatea angajaților lucrează la lumina...

Ce spun picioarele despre sănătatea ta

Ce spun picioarele despre sănătatea ta
Deși nu le dăm întotdeauna atenția cuvenită, picioarele sunt o parte extrem de importantă a organismului nostru. În ele se concentrează o treime din totalul oaselor din corp, precum și peste o sută de...

Naturisme. Soc şi mesteacăn, în luptă cu kilogramele

Naturisme. Soc şi mesteacăn, în luptă cu kilogramele
Capsulele Siluetă Perfectă Controlul Greutăţii M101 se recomandă în cura de slăbire. Favorizează arderea grăsimilor şi procesul de generare a energiei la nivel celular, scad lipidele şi colesterolul şi...

Descoperire MAJORĂ legată de CANCER. "Timp de 60 de ani am crezut asta"

Descoperire MAJORĂ legată de CANCER. "Timp de 60 de ani am crezut asta"
Oamenii de știință au descoperit că obișnuim să privim dezvoltarea cancerului dintr-o perspectivă greșită. Un studiu a descoperit că tumorile cerebrale folosesc grăsimile ca sursă preferată de energie, ceea...

VIDEO. Antrenament de 10 minute pentru abdomen plat și tonifiat

VIDEO. Antrenament de 10 minute pentru abdomen plat și tonifiat
Pătrățelele pe abdomen cu muncă se fac. :)) Din păcate cam ăsta este adevărul. Vestea bună e că nu trebuie să tragi cu orele.   Sunt suficiente câteva minute, măcar de 2-3 ori pe...

Sfatul medicului. Tot ce trebuie să știi despre cancerul tiroidian. Cauze, diagnostic, tratament

Sfatul medicului. Tot ce trebuie să știi despre cancerul tiroidian. Cauze, diagnostic, tratament
Dezvoltarea unei tumori maligne la nivelul glandei tiroide deregleaza functiile tiroidiene si implica tulburari hormonale ce vor afecta profund organismul. Glanda tiroida este situata in fata traheei si coordoneaza...

Alimentele care te scapă de dureri de stomac

Alimentele care te scapă de dureri de stomac
Atunci cand te doare stomacul, incearca sa iei mai putine medicamente si sa-ti indrepti atentia catre diverse alimente pe care le poti folosi ca remedii naturale. Iata ce alimente poti folosi atunci te doare...

Ce a pățit o femeie care a mâncat usturoi prăjit câteva zile la rând

Ce a pățit o femeie care a mâncat usturoi prăjit câteva zile la rând
O femeie a fost plăcut surprinsă de tonusul căpătat după ce a mâncat, câteva zile la rând, usturoi prăjit. Motivul? Usturoiul este folosit in medicina alternativa gratie proprietatilor sale...

10 sucuri care luptă contra cancerului

 10 sucuri care luptă contra cancerului
Sfecla roşie, varza şi lămâia sunt recunoscute pentru efectul lor anticancerigen. Descoperă câteva combinaţii pentru a obţine sucuri care luptă împotriva cancerului, scrie eva.ro. Sucurile...

Ce se întâmplă dacă bei zilnic suc de morcovi? Un experiment real

 Ce se întâmplă dacă bei zilnic suc de morcovi? Un experiment real
Efectele sunt uimitoare pentru corp dacă obişnuieşti să consumi zilnic suc de morcovi! Descoperă povestea unei femei care a făcut acest experiment şi s-a vindecat de cancer, scrie eva.ro. După ce a fost...

Beneficiile uluitoare ale uleiului de cocos asupra organismului. Cum îl poți folosi

Beneficiile uluitoare ale uleiului de cocos asupra organismului. Cum îl poți folosi
Are beneficii incontestabile pentru piele, păr și gene. Află cum să folosești în fiecare zi uleiul de cocos pentru înfrumusețare, scrie eva.ro. Uleiul de cocos, cunoscut și ca unt de cocos, este un...

Topul alimentelor cancerigene. Ce nu trebuie să consumi

Topul alimentelor cancerigene. Ce nu trebuie să consumi
Alimentele şi băuturile pe care le consumi zilnic îşi pun amprenta asupra sănătăţii. Ai grijă la ceea ce mănânci şi exclude alimentele cancerigene, scrie eva.ro! "Eşti ceea ce...

10 alimente care nu sunt atât de sănătoase pe cât credeai

10 alimente care nu sunt atât de sănătoase pe cât credeai
Un pahar obişnuit de lapte de migdale este practic lipsit de substanţe nutritive, el conţine doar 2% migdale, adică proteinele aproape că nu există, scrie eva.ro. Iflscience ne prezintă o selecţie a...