x close

Trichineloza

0
Autor: Dr Dana Tinică 15 Dec 2009 - 00:00
Trichineloza /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto


Trichineloza este o afecţiune produsă de un mic vierme, invizibil cu ochiul liber, numit Trichinella spiralis. Este un subiect de actualitate, întrucât cea mai comună sursă de infestare pentru om este carnea de porc, aflată cu precădere în meniul nostru în această perioadă. Dar şi pentru că trichineloza se poate manifesta prin simptome nespecifice, asemănătoare virozelor respiratorii, derutând bolnavul şi întârziind diagnosticul şi instituirea terapiei.



Modalităţi de îmbolnăvire
Omul se infestează pe cale digestivă, consumând carne contaminată cu larve de Trichinella, cel mai frecvent de porc, dar şi de vânat (mistreţ, urs) sau mai rar cal, insuficient preparată termic sau crudă, sub formă de pastramă, şuncă, afumături. Uneori, mici cantităţi de carne de porc infestată pot fi amestecate în preparate din vită sau oaie, ceea ce îngreunează diagnosticul.

Boala evoluează atipic pentru o infecţie digestivă, în sensul că nu prezintă simptome importante la acest nivel şi nici nu se elimină masiv prin fecale. După ce larvele înghiţite se maturizează, ele se înmulţesc şi produc o altă generaţie care va intra în sânge ajungând la diferite organe: muşchi scheletici, inimă, plămâni, creier etc. După o perioadă, este însă distrusă în toate aceste localizări, persistând doar în muşchi (muşchii cefei, ai spatelui, ai braţului, intercostali, dar şi în muşchii limbii, feţei sau ai globului ocular etc.), unde se închistează, putând supravieţui o lungă perioadă. Boala nu lasă imunitate, putând surveni oricând noi îmbolnăviri.

Simptome
Simptomele variază în funcţie de numărul de larve ingerate, de rezistenţa şi de reactivitatea organismului. Iniţial, după ingestie, pot apărea uneori manifestări digestive: greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale, care dispar în scurt timp. După una-două săptămâni începe invazia sanguină a larvelor, manifestată prin febră, erupţii urticariene pruriginoase, edem la nivelul feţei şi al pleoapelor. Ocular apar fotofobie (sensibilitate la lumină), dureri şi hemoragii subconjunctivale. Cele mai importante manifestări apar la nivel muscular: dureri, tumefacţie şi senzaţia de tensiune, slăbiciune, dificultăţi de mers, masticaţie, înghiţire, respiraţie. În cazurile mai grave apar tulburări neuro-psihice: cefalee, apatie, ameţeli, confuzie, uneori comă. Afectarea plămânilor şi a inimii produc tuse, dispnee, tahicardie. Această perioadă durează 3-4 săptămâni, după care se produce închistarea intramusculară a larvelor sau distrugerea lor în celelalte organe, pacientul intrând în convalescenţă. Totuşi, simptome reziduale  -  dureri musculare, oboseală, cefalee, fenomene alergice - pot persista încă mult timp, chiar şase luni.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor şi a examenului clinic, coroborate cu datele epidemiologice (consumul de carne de porc necontrolată sau de vânat, existenţa unui focar de îmbolnăvire - adică un număr de persoane care s-au îmbolnăvit mâncând aceeaşi carne). Trichineloza nu se evidenţiază, de obicei, printr-un examen al scaunului, aşa că doctorul vă va recomanda nişte analize de sânge (hemoleucograma, teste serologice specifice), un IDR cu antigen de Trichinella (care indică însă existenţa infestării, dar nu şi vechimea ei) sau biopsia musculară. În acelaşi timp, dacă mai există cantităţi din carnea respectivă, acestea vor putea fi analizate în laborator.

Tratament şi prevenire

Se face cu antihelmintice (medicamente care se folosesc pentru combaterea viermilor intestinali), iar pentru ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare, antialgice, corticoterapia etc.

Prevenirea infestării se face, în primul rând, prin evitarea consumului de carne de porc sau vânat insuficient preparată termic sau dintr-o sursă necontrolată. Larvele sunt deosebit de rezistente, ele sunt distruse doar prin congelare, timp de trei  săptămâni la -18 grade C, dar în carnea de urs rezistă chiar şi în aceste condiţii. Carnea trebuie friptă sau fiartă un timp suficient, la o temperatură de minim 70 grade C (în interiorul preparatului). Nu se recomandă consumul de mezeluri sau afumături din carne necontrolată. Chiar şi porcii din propria gospodărie pot fi contaminaţi, aşa că examenul trichinoscopic, practicat de un veterinar, este absolut necesar.

SFATUL MEDICULUI

În ţara noastră, porcii din gospodăriile individuale constituie principala sursă de îmbolnăvire. Ei se contaminează mâncând animale bolnave sau cadavrele acestora (de obicei, şoareci sau şobolani) sau resturi alimentare infestate. O altă cale de răspândire este canibalismul (ştiut fiind că unii porci rod urechile sau coada altor semeni). Animalele trebuie ţinute în adăpost, în curte, nu lăsate să iasă şi să mănânce de oriunde. Adăpostul lor trebuie menţinut curat, deratizarea trebuie făcută periodic, iar animalele moarte înlăturate rapid. Hrana trebuie atent selecţionată şi administrată în condiţii igienice. Respectarea acestor măsuri nu ne scuteşte însă de practicarea examenului trichinoscopic sau de prepararea corectă a cărnii.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4250


Mai multe titluri din categorie

Aerul din Bucureşti ucide locuitorii

Aerul din Bucureşti ucide locuitorii
Potrivit rapoartelor oficiale, aerul din Capitală e mai curat decât în urmă cu câţiva ani. Minunea se petrece, însă, numai în scriptele birocraţilor, care au tras concluzii folosind aparatură care...

S-a descoperit de ce unii oameni au tendinţa de a înşela

S-a descoperit de ce unii oameni au tendinţa de a înşela
Cercetarea, care a fost efectuată la universităţile Harvard şi cea din Austin, relevă faptul că testosteronul îi determină pe oameni să înşele iar cortizolul susţine comportamentul lipsit de etică,...

Un fruct obișnuit al verii - ALIAT ÎMPOTRIVA CANICULEI. Află care sunt efectele lui uluitoare

Un fruct obișnuit al verii - ALIAT ÎMPOTRIVA CANICULEI. Află care sunt efectele lui uluitoare
Cercetătorii din Chicago (SUA) au descoperit că acidul octanoic, conținut de acest fruct-etalon al verilor noastre, suferă o serie de transformări benefice, atunci când este mâncat pe timp de... caniculă.Astfel,...

LEACURI BĂTRÂNEȘTI și SECRETE din „farmacia naturii”

LEACURI BĂTRÂNEȘTI și SECRETE din „farmacia naturii”
 Leacurile tradiționale - și mă refer aici la tradițiile satului românesc - și-au dovedit eficiența de-a lungul secolelor. Chiar dacă ne-am făcut un obicei de a înghiți un pumn de pastile la fiecare...

Este INCREDIBIL cum îți poate SCHIMBA VIAȚA doar o linguriță din acest INGREDIENT MIRACULOS!

Este INCREDIBIL cum îți poate SCHIMBA VIAȚA doar o linguriță din acest INGREDIENT MIRACULOS!
N-o să îți vină să crezi cum îți poate schimba viața o linguriță din acest ingredient miraculos, mâncată în fiecare dimineață, după reguli foarte exacte!Dieta care are la bază acest ingredient-minune...

Dieta MINUNE cu lămâie: 7 zile pentru o mărime mai mică la blugi (MENIU complet)

Dieta MINUNE cu lămâie: 7 zile pentru o mărime mai mică la blugi (MENIU complet)
Deși nu este unul din cele mai gustoase fructe, lămâia se numără în topul preferințelor grație numeroaselor sale beneficii. Pe lângă efectele antiseptice și antiinflamatoare, lămâile întăresc sistemul...

Tratament împotriva ameţelilor

Tratament împotriva ameţelilor
„Vai, ce amețeală ma luat!”, spun majoritatea celor care se confruntă frecvent sau pentru prima dată cu simptomele vertijului. Iar primul lucru la care se gândesc este că de vină sunt stresul și oboseala...

Sfatul medicului: Poți rămâne însărcinată dacă suferi de endometrioză?

Sfatul medicului: Poți rămâne însărcinată dacă suferi de endometrioză?
Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie Sub influenţa hormonilor, endometrul se măreşte în fiecare lună pentru a primi o sarcină, iar în lipsa acesteia endometrul se elimină şi astfel se...

Regenerarea gingivală

Regenerarea gingivală
Indiferent cât de mult respectă igiena dentară, jumătate dintre locuitorii planetei sunt predispuși la afecțiuni parodontale. Netratate la timp, acestea afectează grav nu doar gingiile, ci și osul, fiind unele...

Hormonul senzaţiei de saţietate

Hormonul senzaţiei de saţietate
Preferinţa pentru mâncăruri grase și apetitul exacerbat sunt provocate de absenţa unui hormon numit glucagon (GLP-1), spune un studiu recent. Cercetătorii cred că dorinţa de a mânca, chiar ș i atunci când...

Avertisment: tumorile oculare, un pericol în creștere

Avertisment: tumorile oculare, un pericol în creștere
Pericolul expunerii la razele ultraviolete, pentru piele, e cunoscut deja de majoritatea populației, însă ce nu știu mulți este că și ochii pot fi afectați de expunerea la soare. Vara, una dintre preocupările...

Vrei să te protejezi de soare? Alimente care APARA pielea

Vrei să te protejezi de soare? Alimente care APARA pielea
Pentru a ne proteja de radiațiile solare trebuie, în primul rând, să fim atenți la dieta zilnică. Iată ce au descoperit cercetătorii: deși factorul de protecție solară este indispensabil pe timp de vară,...

Efect INCREDIBIL! Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi

Efect INCREDIBIL! Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi
Beneficii multiple? Cine ar fi crezut că bananele, fructe aproape banale și la îndemâna tuturor, ar putea avea un impact atât de mare asupra stării de sănatate? Bananele conțin trei zaharuri naturale - sucroză,...

Afinele - de ajutor în cura de slăbire. Afinata - crește creativitatea

Afinele - de ajutor în cura de slăbire. Afinata - crește creativitatea
Afinele sunt fructele cu cel mai evident efect asupra metabolismului glucozei, prin conţinutul în mirtilină, numit şi insulină vegetală, care scade concentraţia de glucoză din sânge. Totodată, mirtilina din...

Dieta anemicului și alte 8 remedii naturale pentru tratarea anemiei

Dieta anemicului și alte 8 remedii naturale pentru tratarea anemiei
 Dieta este extrem de importantă pentru tratarea anemiei, deoarece unele mâncăruri precum pâinea albă, orezul, zahărul si deserturile lasă organismul fără necesarul de fier. Acestea ar trebui excluse din...