x close

Trichineloza

0
Autor: Dr Dana Tinică 15 Dec 2009 - 00:00
Trichineloza /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto


Trichineloza este o afecţiune produsă de un mic vierme, invizibil cu ochiul liber, numit Trichinella spiralis. Este un subiect de actualitate, întrucât cea mai comună sursă de infestare pentru om este carnea de porc, aflată cu precădere în meniul nostru în această perioadă. Dar şi pentru că trichineloza se poate manifesta prin simptome nespecifice, asemănătoare virozelor respiratorii, derutând bolnavul şi întârziind diagnosticul şi instituirea terapiei.



Modalităţi de îmbolnăvire
Omul se infestează pe cale digestivă, consumând carne contaminată cu larve de Trichinella, cel mai frecvent de porc, dar şi de vânat (mistreţ, urs) sau mai rar cal, insuficient preparată termic sau crudă, sub formă de pastramă, şuncă, afumături. Uneori, mici cantităţi de carne de porc infestată pot fi amestecate în preparate din vită sau oaie, ceea ce îngreunează diagnosticul.

Boala evoluează atipic pentru o infecţie digestivă, în sensul că nu prezintă simptome importante la acest nivel şi nici nu se elimină masiv prin fecale. După ce larvele înghiţite se maturizează, ele se înmulţesc şi produc o altă generaţie care va intra în sânge ajungând la diferite organe: muşchi scheletici, inimă, plămâni, creier etc. După o perioadă, este însă distrusă în toate aceste localizări, persistând doar în muşchi (muşchii cefei, ai spatelui, ai braţului, intercostali, dar şi în muşchii limbii, feţei sau ai globului ocular etc.), unde se închistează, putând supravieţui o lungă perioadă. Boala nu lasă imunitate, putând surveni oricând noi îmbolnăviri.

Simptome
Simptomele variază în funcţie de numărul de larve ingerate, de rezistenţa şi de reactivitatea organismului. Iniţial, după ingestie, pot apărea uneori manifestări digestive: greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale, care dispar în scurt timp. După una-două săptămâni începe invazia sanguină a larvelor, manifestată prin febră, erupţii urticariene pruriginoase, edem la nivelul feţei şi al pleoapelor. Ocular apar fotofobie (sensibilitate la lumină), dureri şi hemoragii subconjunctivale. Cele mai importante manifestări apar la nivel muscular: dureri, tumefacţie şi senzaţia de tensiune, slăbiciune, dificultăţi de mers, masticaţie, înghiţire, respiraţie. În cazurile mai grave apar tulburări neuro-psihice: cefalee, apatie, ameţeli, confuzie, uneori comă. Afectarea plămânilor şi a inimii produc tuse, dispnee, tahicardie. Această perioadă durează 3-4 săptămâni, după care se produce închistarea intramusculară a larvelor sau distrugerea lor în celelalte organe, pacientul intrând în convalescenţă. Totuşi, simptome reziduale  -  dureri musculare, oboseală, cefalee, fenomene alergice - pot persista încă mult timp, chiar şase luni.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor şi a examenului clinic, coroborate cu datele epidemiologice (consumul de carne de porc necontrolată sau de vânat, existenţa unui focar de îmbolnăvire - adică un număr de persoane care s-au îmbolnăvit mâncând aceeaşi carne). Trichineloza nu se evidenţiază, de obicei, printr-un examen al scaunului, aşa că doctorul vă va recomanda nişte analize de sânge (hemoleucograma, teste serologice specifice), un IDR cu antigen de Trichinella (care indică însă existenţa infestării, dar nu şi vechimea ei) sau biopsia musculară. În acelaşi timp, dacă mai există cantităţi din carnea respectivă, acestea vor putea fi analizate în laborator.

Tratament şi prevenire

Se face cu antihelmintice (medicamente care se folosesc pentru combaterea viermilor intestinali), iar pentru ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare, antialgice, corticoterapia etc.

Prevenirea infestării se face, în primul rând, prin evitarea consumului de carne de porc sau vânat insuficient preparată termic sau dintr-o sursă necontrolată. Larvele sunt deosebit de rezistente, ele sunt distruse doar prin congelare, timp de trei  săptămâni la -18 grade C, dar în carnea de urs rezistă chiar şi în aceste condiţii. Carnea trebuie friptă sau fiartă un timp suficient, la o temperatură de minim 70 grade C (în interiorul preparatului). Nu se recomandă consumul de mezeluri sau afumături din carne necontrolată. Chiar şi porcii din propria gospodărie pot fi contaminaţi, aşa că examenul trichinoscopic, practicat de un veterinar, este absolut necesar.

SFATUL MEDICULUI

În ţara noastră, porcii din gospodăriile individuale constituie principala sursă de îmbolnăvire. Ei se contaminează mâncând animale bolnave sau cadavrele acestora (de obicei, şoareci sau şobolani) sau resturi alimentare infestate. O altă cale de răspândire este canibalismul (ştiut fiind că unii porci rod urechile sau coada altor semeni). Animalele trebuie ţinute în adăpost, în curte, nu lăsate să iasă şi să mănânce de oriunde. Adăpostul lor trebuie menţinut curat, deratizarea trebuie făcută periodic, iar animalele moarte înlăturate rapid. Hrana trebuie atent selecţionată şi administrată în condiţii igienice. Respectarea acestor măsuri nu ne scuteşte însă de practicarea examenului trichinoscopic sau de prepararea corectă a cărnii.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3532


Mai multe titluri din categorie

Putem deveni dependenţi de unele alimente

Putem deveni dependenţi de unele alimente
Pizza, ciocolata şi chips-urile creează modificări la nivelul creierului similare celor induse de droguri sau alcool Unele aliment pot să ne creeze o dependenţă similară celei provocate de unele medicamente sau...

Protejaţi copiii de rujeolă! OMS recomandă intensificarea vaccinării celor mici contra pojarului

Protejaţi copiii de rujeolă! OMS recomandă intensificarea vaccinării celor mici  contra pojarului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă intensificarea de urgenţă a vaccinării contra rujeolei  (pojar) în cazul pacienţilor cu risc de boală, din cauza revenirii acesteia. În şapte ţări din...

Consultaţii private în spitale publice

Consultaţii private în spitale publice
Aceste servicii sunt prestate de medici în afara orelor de program, la solicitarea pacientului Pacientul, la cererea lui, ar putea beneficia de servicii medicale în regim privat în spitale publice. Aceste servicii...

Imunitate cu plante. Ginsegul şi echinacea ne protejează de bacterii, virusuri, ciuperci...

Imunitate cu plante. Ginsegul şi echinacea ne protejează de bacterii, virusuri, ciuperci...
Sistemul imunitar ne protejează de bacteriile, virusurile, ciupercile... ce ne atacă din exterior. Pentru a ţine sub control aceste microorganisme, sistemul imunitar trebuie să fie permanent puternic. Dar numeroşi...

"Bourbon", un virus ucigaş. Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor (SUA) a descoperit un nou virus transmis de căpuşe

"Bourbon", un virus ucigaş. Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor (SUA) a descoperit un nou virus transmis de căpuşe
Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA (CDC) a anunţat, recent, descoperirea unui nou virus letal, numit “Bourbon”, numele departamentului unde a decedat un pacient după numai 11 zile de la apariţia...

Dr. Ștefan Manea: ŞTIRUL- ANTIBIOTICUL NATURAL (VIDEO)

Dr. Ștefan Manea: ŞTIRUL- ANTIBIOTICUL NATURAL (VIDEO)
O știre de sezon, dar care trebuie luată în serios încă din extrasezonul gripelor. Poate părea banal, dar ce vă spun cu acest material poate fi considerat un pont. Dacă nu-l știați deja, desigur! Și da,...

Implanturi cardiace din poliuretan realizate la Institutul “Petru Poni” din Iaşi

Implanturi cardiace din poliuretan realizate la Institutul “Petru Poni” din Iaşi
O echipă de cercetători ai Institutului “Petru Poni” din Iaşi a realizat valve cardiace ranforsate cu fire de poliamidă, vase de sânge pentru implanturi pe carotidă şi suporturi de “plasturi” pentru inimă...

Hepatita C, devastatoare, dar vindecabilă

Hepatita C, devastatoare, dar vindecabilă
În ţara noastră, aproximativ 600.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei CDin primul semestru al acestui an, bolnavii de hepatita C din ţara noastră ar putea avea acces la tratamentele moderne (tripla...

Menopauză: Atenţie, tratamentele hormonale măresc riscul de cancer!

Menopauză: Atenţie, tratamentele hormonale măresc riscul de cancer!
Tratamentul hormonal al menopauzei (THM) comportă un risc sporit de cancer ovarian, chiar şi când nu este prescris decât pentru câţiva ani, potrivit unui studiu dat publicităţii de revista medicală The Lancet,...

Sindromul post-Ebola

Dintre cei 30% de bolnavi, care au şansa de a se vindeca de febră hemoragică Ebola, unii acuză stări de oboseală, dureri sau dificultăţi cognitive, mai multe săptămâni, chiar luni la rând.  În aceste...

Bronşita cronică

Bronşita cronică
O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată reduce riscul de evoluţie a bronşitei cronice, numită şi bronhopneumonie cronică obstructivă (BPOC), boală respiratorie, în general, provocată de tabagism. Totuşi, o...

O afacere cu miros de marar! Un timisorean prezinta parfumurile organice care ravasesc simturile

O afacere cu miros de marar! Un timisorean prezinta parfumurile organice care ravasesc simturile
Galerie Foto Pe Raul Sava l-am cunoscut într-un moment al vieții lui când proiectele de viitor prindeau contur. Un SPA dacic la Herculane, unul dintre ele.! Dar despre planuri, ceva mai încolo. Până una-alta, Raul face la...

Chirurgie sub hipnoză. Institutul Curie din Paris: peste 70 de operaţii realizate prin hipnosedare

Chirurgie sub hipnoză. Institutul Curie din Paris: peste 70 de operaţii realizate prin hipnosedare
De câteva luni, Institutul Curie din Paris propune pacientelor, care doresc, să fie operate sub hipnoză pentru tratarea cancerului de sân, înlocuindu-se astfel anestezia generală. Peste 70 de operaţii au fost...

Hepatita C, HIV, raceala, pe cale de disparitie? A fost descoperita secventa de cod genetic prin care se multiplica rinovirusurile!

Hepatita C, HIV, raceala, pe cale de disparitie? A fost descoperita secventa de cod genetic prin care se multiplica rinovirusurile!
O echipa de cercetatori de la Universitatile din Leeds si York au reusit sa identifice secventa de cod prin care se multiplica virusul gripal, descoperirea fiind publicata in prestigioasa publicatie "Proceedings of the...

UNA DIN DOUA persoane nascute dupa 1960 va avea CANCER. In viitor, rata CRESTE la DOI DIN TREI

UNA DIN DOUA persoane nascute dupa 1960 va avea CANCER.  In viitor, rata CRESTE la DOI DIN TREI
Mai mult de jumatate dintre cei nascuti dupa 1960 vor suferi de cancer, intr-un anumit punct al vietii lor, este avertizarea pe care o lanseaza rezultatele unui studiu efectuat de cercetatorii britanici de la Cancer...