x close

Trichineloza

0
Autor: Dr Dana Tinică 15 Dec 2009 - 00:00
Trichineloza /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto


Trichineloza este o afecţiune produsă de un mic vierme, invizibil cu ochiul liber, numit Trichinella spiralis. Este un subiect de actualitate, întrucât cea mai comună sursă de infestare pentru om este carnea de porc, aflată cu precădere în meniul nostru în această perioadă. Dar şi pentru că trichineloza se poate manifesta prin simptome nespecifice, asemănătoare virozelor respiratorii, derutând bolnavul şi întârziind diagnosticul şi instituirea terapiei.



Modalităţi de îmbolnăvire
Omul se infestează pe cale digestivă, consumând carne contaminată cu larve de Trichinella, cel mai frecvent de porc, dar şi de vânat (mistreţ, urs) sau mai rar cal, insuficient preparată termic sau crudă, sub formă de pastramă, şuncă, afumături. Uneori, mici cantităţi de carne de porc infestată pot fi amestecate în preparate din vită sau oaie, ceea ce îngreunează diagnosticul.

Boala evoluează atipic pentru o infecţie digestivă, în sensul că nu prezintă simptome importante la acest nivel şi nici nu se elimină masiv prin fecale. După ce larvele înghiţite se maturizează, ele se înmulţesc şi produc o altă generaţie care va intra în sânge ajungând la diferite organe: muşchi scheletici, inimă, plămâni, creier etc. După o perioadă, este însă distrusă în toate aceste localizări, persistând doar în muşchi (muşchii cefei, ai spatelui, ai braţului, intercostali, dar şi în muşchii limbii, feţei sau ai globului ocular etc.), unde se închistează, putând supravieţui o lungă perioadă. Boala nu lasă imunitate, putând surveni oricând noi îmbolnăviri.

Simptome
Simptomele variază în funcţie de numărul de larve ingerate, de rezistenţa şi de reactivitatea organismului. Iniţial, după ingestie, pot apărea uneori manifestări digestive: greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale, care dispar în scurt timp. După una-două săptămâni începe invazia sanguină a larvelor, manifestată prin febră, erupţii urticariene pruriginoase, edem la nivelul feţei şi al pleoapelor. Ocular apar fotofobie (sensibilitate la lumină), dureri şi hemoragii subconjunctivale. Cele mai importante manifestări apar la nivel muscular: dureri, tumefacţie şi senzaţia de tensiune, slăbiciune, dificultăţi de mers, masticaţie, înghiţire, respiraţie. În cazurile mai grave apar tulburări neuro-psihice: cefalee, apatie, ameţeli, confuzie, uneori comă. Afectarea plămânilor şi a inimii produc tuse, dispnee, tahicardie. Această perioadă durează 3-4 săptămâni, după care se produce închistarea intramusculară a larvelor sau distrugerea lor în celelalte organe, pacientul intrând în convalescenţă. Totuşi, simptome reziduale  -  dureri musculare, oboseală, cefalee, fenomene alergice - pot persista încă mult timp, chiar şase luni.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor şi a examenului clinic, coroborate cu datele epidemiologice (consumul de carne de porc necontrolată sau de vânat, existenţa unui focar de îmbolnăvire - adică un număr de persoane care s-au îmbolnăvit mâncând aceeaşi carne). Trichineloza nu se evidenţiază, de obicei, printr-un examen al scaunului, aşa că doctorul vă va recomanda nişte analize de sânge (hemoleucograma, teste serologice specifice), un IDR cu antigen de Trichinella (care indică însă existenţa infestării, dar nu şi vechimea ei) sau biopsia musculară. În acelaşi timp, dacă mai există cantităţi din carnea respectivă, acestea vor putea fi analizate în laborator.

Tratament şi prevenire

Se face cu antihelmintice (medicamente care se folosesc pentru combaterea viermilor intestinali), iar pentru ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare, antialgice, corticoterapia etc.

Prevenirea infestării se face, în primul rând, prin evitarea consumului de carne de porc sau vânat insuficient preparată termic sau dintr-o sursă necontrolată. Larvele sunt deosebit de rezistente, ele sunt distruse doar prin congelare, timp de trei  săptămâni la -18 grade C, dar în carnea de urs rezistă chiar şi în aceste condiţii. Carnea trebuie friptă sau fiartă un timp suficient, la o temperatură de minim 70 grade C (în interiorul preparatului). Nu se recomandă consumul de mezeluri sau afumături din carne necontrolată. Chiar şi porcii din propria gospodărie pot fi contaminaţi, aşa că examenul trichinoscopic, practicat de un veterinar, este absolut necesar.

SFATUL MEDICULUI

În ţara noastră, porcii din gospodăriile individuale constituie principala sursă de îmbolnăvire. Ei se contaminează mâncând animale bolnave sau cadavrele acestora (de obicei, şoareci sau şobolani) sau resturi alimentare infestate. O altă cale de răspândire este canibalismul (ştiut fiind că unii porci rod urechile sau coada altor semeni). Animalele trebuie ţinute în adăpost, în curte, nu lăsate să iasă şi să mănânce de oriunde. Adăpostul lor trebuie menţinut curat, deratizarea trebuie făcută periodic, iar animalele moarte înlăturate rapid. Hrana trebuie atent selecţionată şi administrată în condiţii igienice. Respectarea acestor măsuri nu ne scuteşte însă de practicarea examenului trichinoscopic sau de prepararea corectă a cărnii.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 7482


Mai multe titluri din categorie

Cum să combini eficient sucurile de fructe

Cum să combini eficient sucurile de fructe
Unele combinații de sucuri de fructe sunt nefaste pentru organism și pot provoca balonare, indigestie, reflux gastric. De pildă cele acide nu trebuie băute în amestec cu acelea dulci, scrie...

Leacuri naturale pentru dureri de spate

Leacuri naturale pentru dureri de spate
Durerile de spate pot apărea când nu te aștepți, cu atât mai mult după efort fără o încălzire prealabilă sau dacă stai mai multe ore în șir la birou într-o poziție nepotrivită....

Nu ocoli fructele kaki! Uite 5 dintre avantajele lor pentru sănătate!

Dacă nu ți se pare un fruct prea atrăgător sau le preferi pe altele, ai ocazia să afli mai multe despre kaki în cele ce urmează și să descoperi cât de mult te poate ajuta în diverse afecțiuni,...

Beneficiile lavandei pentru sănătate

Beneficiile lavandei pentru sănătate
Cunoscută încă din Antichitate pentru proprietăţile sale terapeutice, lavanda este una dintre plantele medicinale care te poate ajuta în tratarea mai multor afecţiuni, scrie clicksanatate.ro. Este...

Dieta 5:5:5. Cum să slăbești mâncând 5 mese pe zi

Dieta 5:5:5. Cum să slăbești mâncând 5 mese pe zi
Dieta presupune să mănânci 5 mese pe zi, la ore fixe, micșorând astfel porțiile de mâncare și senzația de foame. Mai mult, acest regim promite să slăbești până la 5 kilograme în 2 ...

Alimentele care stimulează producția de colagen

 Alimentele care stimulează producția de colagen
Dacă ai trecut de vârsta de 35 de ani și ai observat că pielea și-a pierdut elasticitatea și fermitatea, iar primele riduri și linii fine apar, singurul vinovat este colagenul. Acest nutrient poate fi luat ș...

Cum să slăbești 10 kilograme mâncând morcovi

Cum să slăbești 10 kilograme mâncând morcovi
Greutatea ideală nu este imposibil de atins. Îţi propunem încă o dietă care a dat roade pentru mulţi din cei care au urmat-o. În multe cazuri, respectând principiile ei s-a putut slăbi...

Cum să vezi mai bine fără ochelari

Cum să vezi mai bine fără ochelari
Pentru a-ţi menţine vederea ageră pentru mai mult timp, poţi face în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână câteva exerciţii. Acestea îmbunătăţesc vederea. Iată despre ce...

Uleiul extraordinar care previne căderea părului şi ajută la regenerarea lui

Uleiul extraordinar care previne căderea părului şi ajută la regenerarea lui
Îmbătrânirea duce automat la căderea părului şi este o problemă frustrantă care deranjează mulţi oameni. Pe lângă asta, moştenirea genetică are un rol important pentru că poate accelera...

Cele 14 alimente pe care doctorii le consumă întotdeauna

Cele 14 alimente pe care doctorii le consumă întotdeauna
Galerie Foto Nu este nimic exagerat în a spune că mâncarea îţi poate salva viaţa. Dar dacă spui „da” alimentaţiei nesănătoase, bogată în zahăr, grăsimi industriale, sare, carne în...

Ţigările îl sărăcesc pe fumător de energie

Ţigările îl sărăcesc pe fumător de energie
În nu puţine privinţe specialiştii medicinei clasice se lansează în controverse, unii profesori susţin o teorie, o terapie, alte personalităţi ale „halatelor albe” pledează pentru altă...

De ce dor despărţirile? Care e explicaţia psihologului

De ce dor despărţirile? Care e explicaţia psihologului
Galerie Foto Iubirea pentru perechea noastră se întipăreşte profund în fiinţa noastră, sub formă de amintiri, în ceea ce specialiştii numesc memorie fiziologică, prin cele cinci simţuri, în...

Top 3 alimente periculoase pentru sănătatea inimii

Top 3 alimente periculoase pentru sănătatea inimii
Problemele cardio-vasculare au devenit principala cauză de deces la nivel mondial, mai ales în țările civilizate. De ce? Pentru că sedentarismul și dieta proastă sunt cele mai importanți factori care le...

Acest joc vă ajută să slăbiţi şi să evitaţi mâncarea junk-food

Acest joc vă ajută să slăbiţi şi să evitaţi mâncarea junk-food
Cercetările demarate de neurologi au indicat de-a lungul timpului că înclinaţia creierului spre grăsimi şi zahăr este motivată de stimulată de răspunsul-recompensă, ce eliberează dopamina şi endorfine...

Înjuri, stai treaz până dimineaţa şi eşti dezordonat? Acestea pot fi semnele unei inteligenţe ascuţite

Înjuri, stai treaz până dimineaţa şi eşti dezordonat? Acestea pot fi semnele unei inteligenţe ascuţite
Cercetătorii au identificat faptul că statul până târziu este o trăsătură comună persoanelor inteligente. De asemenea, ei au descoperit că nivelul înjurăturilor şi al dezordinii pe care o...