x close

Trichineloza

0
Autor: Dr Dana Tinică 15 Dec 2009 - 00:00
Trichineloza /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto


Trichineloza este o afecţiune produsă de un mic vierme, invizibil cu ochiul liber, numit Trichinella spiralis. Este un subiect de actualitate, întrucât cea mai comună sursă de infestare pentru om este carnea de porc, aflată cu precădere în meniul nostru în această perioadă. Dar şi pentru că trichineloza se poate manifesta prin simptome nespecifice, asemănătoare virozelor respiratorii, derutând bolnavul şi întârziind diagnosticul şi instituirea terapiei.



Modalităţi de îmbolnăvire
Omul se infestează pe cale digestivă, consumând carne contaminată cu larve de Trichinella, cel mai frecvent de porc, dar şi de vânat (mistreţ, urs) sau mai rar cal, insuficient preparată termic sau crudă, sub formă de pastramă, şuncă, afumături. Uneori, mici cantităţi de carne de porc infestată pot fi amestecate în preparate din vită sau oaie, ceea ce îngreunează diagnosticul.

Boala evoluează atipic pentru o infecţie digestivă, în sensul că nu prezintă simptome importante la acest nivel şi nici nu se elimină masiv prin fecale. După ce larvele înghiţite se maturizează, ele se înmulţesc şi produc o altă generaţie care va intra în sânge ajungând la diferite organe: muşchi scheletici, inimă, plămâni, creier etc. După o perioadă, este însă distrusă în toate aceste localizări, persistând doar în muşchi (muşchii cefei, ai spatelui, ai braţului, intercostali, dar şi în muşchii limbii, feţei sau ai globului ocular etc.), unde se închistează, putând supravieţui o lungă perioadă. Boala nu lasă imunitate, putând surveni oricând noi îmbolnăviri.

Simptome
Simptomele variază în funcţie de numărul de larve ingerate, de rezistenţa şi de reactivitatea organismului. Iniţial, după ingestie, pot apărea uneori manifestări digestive: greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale, care dispar în scurt timp. După una-două săptămâni începe invazia sanguină a larvelor, manifestată prin febră, erupţii urticariene pruriginoase, edem la nivelul feţei şi al pleoapelor. Ocular apar fotofobie (sensibilitate la lumină), dureri şi hemoragii subconjunctivale. Cele mai importante manifestări apar la nivel muscular: dureri, tumefacţie şi senzaţia de tensiune, slăbiciune, dificultăţi de mers, masticaţie, înghiţire, respiraţie. În cazurile mai grave apar tulburări neuro-psihice: cefalee, apatie, ameţeli, confuzie, uneori comă. Afectarea plămânilor şi a inimii produc tuse, dispnee, tahicardie. Această perioadă durează 3-4 săptămâni, după care se produce închistarea intramusculară a larvelor sau distrugerea lor în celelalte organe, pacientul intrând în convalescenţă. Totuşi, simptome reziduale  -  dureri musculare, oboseală, cefalee, fenomene alergice - pot persista încă mult timp, chiar şase luni.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor şi a examenului clinic, coroborate cu datele epidemiologice (consumul de carne de porc necontrolată sau de vânat, existenţa unui focar de îmbolnăvire - adică un număr de persoane care s-au îmbolnăvit mâncând aceeaşi carne). Trichineloza nu se evidenţiază, de obicei, printr-un examen al scaunului, aşa că doctorul vă va recomanda nişte analize de sânge (hemoleucograma, teste serologice specifice), un IDR cu antigen de Trichinella (care indică însă existenţa infestării, dar nu şi vechimea ei) sau biopsia musculară. În acelaşi timp, dacă mai există cantităţi din carnea respectivă, acestea vor putea fi analizate în laborator.

Tratament şi prevenire

Se face cu antihelmintice (medicamente care se folosesc pentru combaterea viermilor intestinali), iar pentru ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare, antialgice, corticoterapia etc.

Prevenirea infestării se face, în primul rând, prin evitarea consumului de carne de porc sau vânat insuficient preparată termic sau dintr-o sursă necontrolată. Larvele sunt deosebit de rezistente, ele sunt distruse doar prin congelare, timp de trei  săptămâni la -18 grade C, dar în carnea de urs rezistă chiar şi în aceste condiţii. Carnea trebuie friptă sau fiartă un timp suficient, la o temperatură de minim 70 grade C (în interiorul preparatului). Nu se recomandă consumul de mezeluri sau afumături din carne necontrolată. Chiar şi porcii din propria gospodărie pot fi contaminaţi, aşa că examenul trichinoscopic, practicat de un veterinar, este absolut necesar.

SFATUL MEDICULUI

În ţara noastră, porcii din gospodăriile individuale constituie principala sursă de îmbolnăvire. Ei se contaminează mâncând animale bolnave sau cadavrele acestora (de obicei, şoareci sau şobolani) sau resturi alimentare infestate. O altă cale de răspândire este canibalismul (ştiut fiind că unii porci rod urechile sau coada altor semeni). Animalele trebuie ţinute în adăpost, în curte, nu lăsate să iasă şi să mănânce de oriunde. Adăpostul lor trebuie menţinut curat, deratizarea trebuie făcută periodic, iar animalele moarte înlăturate rapid. Hrana trebuie atent selecţionată şi administrată în condiţii igienice. Respectarea acestor măsuri nu ne scuteşte însă de practicarea examenului trichinoscopic sau de prepararea corectă a cărnii.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1957


Mai multe titluri din categorie

Factura europenilor pentru BOLILE CARDIOVASCULARE: peste 120 MILIARDE de EURO

Factura europenilor pentru BOLILE CARDIOVASCULARE: peste 120 MILIARDE de EURO
Costurile economice ale bolilor cardiovasculare în Europa ar urma să crească până la 162 de miliarde de dolari pe an în 2020, arată un nou studiu publicat joi de Centre for Economics and Business Research...

Zece ocupaţii generatoare de depresie. Şoferii sunt în top

Zece ocupaţii generatoare de depresie. Şoferii sunt în top
Un grup de cercetători americani a studiat ani la rând efectul locului de muncă asupra psihicului angajatului. Studiul realizat de Universitatea de Medicină din Cincinnati a scos la iveală faptul că munca fizică...

Vrei să DONEZI SÂNGE? Iată ce CONDIŢII trebuie să îndeplineşti

Vrei să DONEZI SÂNGE? Iată ce CONDIŢII trebuie să îndeplineşti
Dacă te-ai decis să donezi sânge ai făcut o alegere de care poţi fi mândru. Poţi salva vieţile a trei persoane. Înainte de a merge la centrele de transfuzie este bine să te informezi pentru a vedea dacă...

5 TRUCURI CARE TAIE POFTA DE MÂNCARE!

5 TRUCURI CARE TAIE POFTA DE MÂNCARE!
Vrei să slăbești dar îți este mereu foame? În epoca în care obezitatea a ajuns o boală de temut, cu incidenţă mare chiar şi la copii, e important să ştim cum să stăvilim apetitul. E greu să ții...

Roșcovele, balsam pentru sănătate. Află două rețete ale Cavalerilor de Malta

Roșcovele, balsam pentru sănătate. Află două rețete ale Cavalerilor de Malta
Pricepuți nu doar ca luptători, ci și ca medici, Cavalerii de Malta au văzut virtuțile vindecătoare ale acestor păstăi magice.Ce anume recomanda roscovele sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa? Pastaia contine...

Cum să-ţi menţii SILUETA cu...TRANSPORTUL ÎN COMUN

Cum să-ţi menţii SILUETA cu...TRANSPORTUL ÎN COMUN
Persoanele care folosesc transportul în comun, merg pe jos sau pe bicicletă ca să ajungă la serviciu au în medie cu 2,5-3 kg mai puţin decât cele care preferă maşina, susţine un studiu apărut în British...

OMS taie ţigara electronică. Este interzisă minorilor şi în spaţii închise pentru a-i proteja pe nefumători

OMS taie ţigara electronică. Este interzisă minorilor şi în spaţii închise pentru a-i proteja pe nefumători
Ţigările electronice sunt interzise minorilor, nu vor fi folosite în spaţii închise, iar producătorii sunt avertizaţi să nu mai folosească compuşi cu diferite arome. Organizaţia Mondială a Sănătăţii...

Dieta care promite minuni: “Shred - Mănânci ce vrei şi slăbeşti în şase săptămâni”

Dieta care promite minuni: “Shred - Mănânci ce vrei şi slăbeşti în şase săptămâni”
Teoria pare simplă, în practică dieta a dat rezultate doar în SUA. Medicul şi scriitorul american Ian K. Smith a elaborat dieta “Shred”, care promite minuni în doar şase săptămâni. Dieta nu se axează pe...

Laptele de migdale, o aspirină naturală

Laptele de migdale, o aspirină naturală
Laptele de migdale este unul dintre alimentele naturale cele mai benefice si contine un procent mare de antioxidanti, fiind si una dintre cele mai bune surse de calciu.Spre deosebire de laptele de vaca, laptele de...

Slăbește eficient cu ajutorul ARDEIULUI GRAS, Află în ce constă DIETA ELVEȚIANĂ!

Slăbește eficient cu ajutorul ARDEIULUI GRAS, Află în ce constă DIETA ELVEȚIANĂ!
Principiile active nou descoperite in aceasta leguma au devenit de real interes pentru biochimisti Au fost publicate peste 122 de articole stiintifice din domeniul medicinei moderne care fac referire stricta la actiunea...

Fructele MIRACULOASE ale sezonului: PRUNELE sunt adevărate MEDICAMENTE NATURALE. Află 6 REȚETE TERAPEUTICE utile pentru sănătatea ta

Fructele MIRACULOASE ale sezonului: PRUNELE sunt adevărate MEDICAMENTE NATURALE. Află 6 REȚETE TERAPEUTICE utile pentru sănătatea ta
  Prunele, pe care toamna ni le daruieste cu generozitate intr-o varietate de soiuri, ne aduc o mare cantitate de potasiu, element esential unei bune functionari a inimii si sistemului nervos. Aceste fructe...

Dieta femeii peste 30 de ani

Dieta femeii peste 30 de ani
Odată cu înaintarea către vârsta adultă, organismul îşi schimbă anumiţi parametri hormonali şi astfel apar modificări ale aspectului picioarelor, sânilor sau tenului. O dietă corespunzătoare poate...

6 tehnici de slăbit în cada cu apă fierbinte! Încearcă și tu (chiar dacă îți place dușul)!

6 tehnici de slăbit în cada cu apă fierbinte! Încearcă și tu (chiar dacă îți place dușul)!
Este foarte bine cunoscut faptul ca oricare contact corporal mai indelungat cu apa de temperatura diferita de cea a corpului poate influenta metabolsimul.Astfel, atat contactul cu apa calda, cat si cu cea rece, sub dus,...

Persoanele care au obiceiul de “a ciuguli” în timpul nopţii sunt în pericol de infarct

Persoanele care au obiceiul de “a ciuguli” în timpul nopţii sunt în pericol de infarct
Canicula. Duşurile fierbinţi. Frigul. Virusul varicelei şi zonei zoster. A ciuguli în timpul nopţii. Poluarea. Zgomotul avioanelor. Tristeţea. Furia. Ora de vară. Sunt zece factori mai puţini cunoscuţi care...

Care este legătura dintre IAURT şi apariţia DIABETULUI

Care este legătura dintre IAURT şi apariţia DIABETULUI
Consumul regulat de iaurt şi de produse lactate cu conţinut scăzut de grăsime acţionează favorabil asupra riscului de a dezvolta un diabet de tip 2, se arată într-un studiu realizat de o echipă de cercetători...