x close

Trichineloza

0
Autor: Dr Dana Tinică 15 Dec 2009 - 00:00
Trichineloza /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto


Trichineloza este o afecţiune produsă de un mic vierme, invizibil cu ochiul liber, numit Trichinella spiralis. Este un subiect de actualitate, întrucât cea mai comună sursă de infestare pentru om este carnea de porc, aflată cu precădere în meniul nostru în această perioadă. Dar şi pentru că trichineloza se poate manifesta prin simptome nespecifice, asemănătoare virozelor respiratorii, derutând bolnavul şi întârziind diagnosticul şi instituirea terapiei.



Modalităţi de îmbolnăvire
Omul se infestează pe cale digestivă, consumând carne contaminată cu larve de Trichinella, cel mai frecvent de porc, dar şi de vânat (mistreţ, urs) sau mai rar cal, insuficient preparată termic sau crudă, sub formă de pastramă, şuncă, afumături. Uneori, mici cantităţi de carne de porc infestată pot fi amestecate în preparate din vită sau oaie, ceea ce îngreunează diagnosticul.

Boala evoluează atipic pentru o infecţie digestivă, în sensul că nu prezintă simptome importante la acest nivel şi nici nu se elimină masiv prin fecale. După ce larvele înghiţite se maturizează, ele se înmulţesc şi produc o altă generaţie care va intra în sânge ajungând la diferite organe: muşchi scheletici, inimă, plămâni, creier etc. După o perioadă, este însă distrusă în toate aceste localizări, persistând doar în muşchi (muşchii cefei, ai spatelui, ai braţului, intercostali, dar şi în muşchii limbii, feţei sau ai globului ocular etc.), unde se închistează, putând supravieţui o lungă perioadă. Boala nu lasă imunitate, putând surveni oricând noi îmbolnăviri.

Simptome
Simptomele variază în funcţie de numărul de larve ingerate, de rezistenţa şi de reactivitatea organismului. Iniţial, după ingestie, pot apărea uneori manifestări digestive: greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale, care dispar în scurt timp. După una-două săptămâni începe invazia sanguină a larvelor, manifestată prin febră, erupţii urticariene pruriginoase, edem la nivelul feţei şi al pleoapelor. Ocular apar fotofobie (sensibilitate la lumină), dureri şi hemoragii subconjunctivale. Cele mai importante manifestări apar la nivel muscular: dureri, tumefacţie şi senzaţia de tensiune, slăbiciune, dificultăţi de mers, masticaţie, înghiţire, respiraţie. În cazurile mai grave apar tulburări neuro-psihice: cefalee, apatie, ameţeli, confuzie, uneori comă. Afectarea plămânilor şi a inimii produc tuse, dispnee, tahicardie. Această perioadă durează 3-4 săptămâni, după care se produce închistarea intramusculară a larvelor sau distrugerea lor în celelalte organe, pacientul intrând în convalescenţă. Totuşi, simptome reziduale  -  dureri musculare, oboseală, cefalee, fenomene alergice - pot persista încă mult timp, chiar şase luni.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor şi a examenului clinic, coroborate cu datele epidemiologice (consumul de carne de porc necontrolată sau de vânat, existenţa unui focar de îmbolnăvire - adică un număr de persoane care s-au îmbolnăvit mâncând aceeaşi carne). Trichineloza nu se evidenţiază, de obicei, printr-un examen al scaunului, aşa că doctorul vă va recomanda nişte analize de sânge (hemoleucograma, teste serologice specifice), un IDR cu antigen de Trichinella (care indică însă existenţa infestării, dar nu şi vechimea ei) sau biopsia musculară. În acelaşi timp, dacă mai există cantităţi din carnea respectivă, acestea vor putea fi analizate în laborator.

Tratament şi prevenire

Se face cu antihelmintice (medicamente care se folosesc pentru combaterea viermilor intestinali), iar pentru ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare, antialgice, corticoterapia etc.

Prevenirea infestării se face, în primul rând, prin evitarea consumului de carne de porc sau vânat insuficient preparată termic sau dintr-o sursă necontrolată. Larvele sunt deosebit de rezistente, ele sunt distruse doar prin congelare, timp de trei  săptămâni la -18 grade C, dar în carnea de urs rezistă chiar şi în aceste condiţii. Carnea trebuie friptă sau fiartă un timp suficient, la o temperatură de minim 70 grade C (în interiorul preparatului). Nu se recomandă consumul de mezeluri sau afumături din carne necontrolată. Chiar şi porcii din propria gospodărie pot fi contaminaţi, aşa că examenul trichinoscopic, practicat de un veterinar, este absolut necesar.

SFATUL MEDICULUI

În ţara noastră, porcii din gospodăriile individuale constituie principala sursă de îmbolnăvire. Ei se contaminează mâncând animale bolnave sau cadavrele acestora (de obicei, şoareci sau şobolani) sau resturi alimentare infestate. O altă cale de răspândire este canibalismul (ştiut fiind că unii porci rod urechile sau coada altor semeni). Animalele trebuie ţinute în adăpost, în curte, nu lăsate să iasă şi să mănânce de oriunde. Adăpostul lor trebuie menţinut curat, deratizarea trebuie făcută periodic, iar animalele moarte înlăturate rapid. Hrana trebuie atent selecţionată şi administrată în condiţii igienice. Respectarea acestor măsuri nu ne scuteşte însă de practicarea examenului trichinoscopic sau de prepararea corectă a cărnii.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 8078


Mai multe titluri din categorie

Pacienţii străini, diagnostic într-o limbă internaţională

Pacienţii străini, diagnostic într-o limbă internaţională
Proiectul de Lege pentru modificarea art.8 din Legea drepturilor pacientului 46/2003, care prevede ca pacienţilor care nu sunt cetăţeni români sau nu ştiu limba română să primească informaţii despre s...

Top 10 alimente pe care organismul nici nu va sesiza ca le-ai mâncat

Top 10 alimente pe care organismul nici nu va sesiza ca le-ai mâncat
Și asta pentru că au sub 50 de calorii la 100 de grame. Deci mai nimic. Le poți mânca fără stres oricând ți-e foame, inclusiv noaptea, iar partea și mai bună e că organismul are nevoie de mai multă...

Cum să previi umflarea gleznelor în perioada verii

 Cum să previi umflarea gleznelor în perioada verii
Poate și tu așteptai cu nerăbdare vara să scapi de ghete, ciorapi și să lași picioarele să respire, purtând sandale. Odată cu sosirea caniculei ai constatat ca ți s-au umflat gleznele și nu știi cum...

Ceaiul care previne cinci afecțiuni

 Ceaiul care previne cinci afecțiuni
Remediile naturale sunt cele mai bune pentru a preveni dezvoltarea mai multor boli. Un leac vechi este apa cu turmeric, lămâie și miere, care are puternice proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene,...

La ce sunt utile cozile de cireșe

La ce sunt utile cozile de cireșe
E sezonul cireșelor, și e bine să le păstrezi codițele, fiindcă au certe virtuți curative. Le ții în săculeți de pânză și le depozitezi într-un loc răcoros și întunecos. Din ele...

Roșiile te scapă de cicatricele lăsate de acnee

Roșiile te scapă de cicatricele lăsate de acnee
Tenul tău a fost lezat de apariția acneei și ești în căutarea unui tratament naturist pentru a ameliora cicatricele acneice? Încearcă tratamentele naturale pentru a le elimina, scrie...

Cât de util e aerul condiționat cu adevărat

 Cât de util e aerul condiționat cu adevărat
Vremea caniculară poate fi greu de suportat de o mare categorie de oameni. În acest caz folosirea aerului condiționat poate reprezenta cea mai bună soluție pentru a combate căldura. Însă este o...

Dieta cu banane verzi. Rețeta perfectă pentru a slăbi

Dieta cu banane verzi. Rețeta perfectă pentru a slăbi
Dacă nu ești un fan al mișcării și ai câteva kilograme în plus de care vrei să scapi pentru a arăta mai bine la plajă, bananele verzi sunt tot ce ai nevoie, scrie clicksanatate.ro. Una dintre...

Fructele de goji îți protejează ochii

Fructele de goji îți protejează ochii
Statul în fața calculatorului poate avea consecințe nefaste, însă fructele de goji vin în ajutorul tău. Iată cum îți pot proteja vederea, scrie clicksanatate.ro. Originare din Asia, goji...

Îngrijește-ți tenul cu iaurt și lămâie!

 Îngrijește-ți tenul cu iaurt și lămâie!
Iaurtul este un simplu aliment care are foarte multe proprietăți benefice atât pentru pielea, cât și pentru părul tău. Află care este combinația potrivită pentru tine, scrie...

Cum ne afectează lipsa somnului

Cum ne afectează lipsa somnului
Anul trecut, un raport realizat în Marea Britanie, şi publicat de The Independent, a dezvăluit că 80% dintre britanici suferă de lipsa somnului, iar doctorii şi profesorii sunt cei mai afectaţi. Mai...

Ceapa și usturoiul, alimentele-minune pentru părul tău

 Ceapa și usturoiul, alimentele-minune pentru părul tău
Podoaba capilară este un motiv de mândrie pentru mulți dintre noi. Din păcate, stresul afectează sănătatea părului și poate duce la apariția calviției, scrie ziarulring.ro. Două ingrediente pe care...

Cum scăpăm ieftin de punctele negre

Cum scăpăm ieftin de punctele negre
Punctele negre ne dau bătăi de cap indiferent de vârstă și pot deveni chiar un mijloc prin care ne putem simți complexați. Dacă ai încercat deja numeroase tratamente cosmetice sau auzite prin vecini ș...

Alimentele care te feresc de caniculă

 Alimentele care te feresc de caniculă
Cu toţii ne dorim băuturi reci şi îngheţată, în zilele caniculare, dar efect maxim de răcorire au ceaiurile calde. Şi apa ar trebui băută la temepratura camerei dacă ne dorim să suportăm mai...

Ce greşeli facem pe arşiţă. Mituri despre caniculă

Ce greşeli facem pe arşiţă. Mituri despre caniculă
Pe lângă vacanţe, mare şi soare, vara aduce cu sine şi inerenta problemă a temperaturilor extreme, care, pe lângă disconfort, poate dăuna organismului. Cei mai mulţi dintre noi dăm fuga la frigider...
Serviciul de email marketing furnizat de