x close

Trichineloza

0
Autor: Dr Dana Tinică 15 Dec 2009 - 00:00
Trichineloza /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto


Trichineloza este o afecţiune produsă de un mic vierme, invizibil cu ochiul liber, numit Trichinella spiralis. Este un subiect de actualitate, întrucât cea mai comună sursă de infestare pentru om este carnea de porc, aflată cu precădere în meniul nostru în această perioadă. Dar şi pentru că trichineloza se poate manifesta prin simptome nespecifice, asemănătoare virozelor respiratorii, derutând bolnavul şi întârziind diagnosticul şi instituirea terapiei.



Modalităţi de îmbolnăvire
Omul se infestează pe cale digestivă, consumând carne contaminată cu larve de Trichinella, cel mai frecvent de porc, dar şi de vânat (mistreţ, urs) sau mai rar cal, insuficient preparată termic sau crudă, sub formă de pastramă, şuncă, afumături. Uneori, mici cantităţi de carne de porc infestată pot fi amestecate în preparate din vită sau oaie, ceea ce îngreunează diagnosticul.

Boala evoluează atipic pentru o infecţie digestivă, în sensul că nu prezintă simptome importante la acest nivel şi nici nu se elimină masiv prin fecale. După ce larvele înghiţite se maturizează, ele se înmulţesc şi produc o altă generaţie care va intra în sânge ajungând la diferite organe: muşchi scheletici, inimă, plămâni, creier etc. După o perioadă, este însă distrusă în toate aceste localizări, persistând doar în muşchi (muşchii cefei, ai spatelui, ai braţului, intercostali, dar şi în muşchii limbii, feţei sau ai globului ocular etc.), unde se închistează, putând supravieţui o lungă perioadă. Boala nu lasă imunitate, putând surveni oricând noi îmbolnăviri.

Simptome
Simptomele variază în funcţie de numărul de larve ingerate, de rezistenţa şi de reactivitatea organismului. Iniţial, după ingestie, pot apărea uneori manifestări digestive: greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale, care dispar în scurt timp. După una-două săptămâni începe invazia sanguină a larvelor, manifestată prin febră, erupţii urticariene pruriginoase, edem la nivelul feţei şi al pleoapelor. Ocular apar fotofobie (sensibilitate la lumină), dureri şi hemoragii subconjunctivale. Cele mai importante manifestări apar la nivel muscular: dureri, tumefacţie şi senzaţia de tensiune, slăbiciune, dificultăţi de mers, masticaţie, înghiţire, respiraţie. În cazurile mai grave apar tulburări neuro-psihice: cefalee, apatie, ameţeli, confuzie, uneori comă. Afectarea plămânilor şi a inimii produc tuse, dispnee, tahicardie. Această perioadă durează 3-4 săptămâni, după care se produce închistarea intramusculară a larvelor sau distrugerea lor în celelalte organe, pacientul intrând în convalescenţă. Totuşi, simptome reziduale  -  dureri musculare, oboseală, cefalee, fenomene alergice - pot persista încă mult timp, chiar şase luni.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor şi a examenului clinic, coroborate cu datele epidemiologice (consumul de carne de porc necontrolată sau de vânat, existenţa unui focar de îmbolnăvire - adică un număr de persoane care s-au îmbolnăvit mâncând aceeaşi carne). Trichineloza nu se evidenţiază, de obicei, printr-un examen al scaunului, aşa că doctorul vă va recomanda nişte analize de sânge (hemoleucograma, teste serologice specifice), un IDR cu antigen de Trichinella (care indică însă existenţa infestării, dar nu şi vechimea ei) sau biopsia musculară. În acelaşi timp, dacă mai există cantităţi din carnea respectivă, acestea vor putea fi analizate în laborator.

Tratament şi prevenire

Se face cu antihelmintice (medicamente care se folosesc pentru combaterea viermilor intestinali), iar pentru ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare, antialgice, corticoterapia etc.

Prevenirea infestării se face, în primul rând, prin evitarea consumului de carne de porc sau vânat insuficient preparată termic sau dintr-o sursă necontrolată. Larvele sunt deosebit de rezistente, ele sunt distruse doar prin congelare, timp de trei  săptămâni la -18 grade C, dar în carnea de urs rezistă chiar şi în aceste condiţii. Carnea trebuie friptă sau fiartă un timp suficient, la o temperatură de minim 70 grade C (în interiorul preparatului). Nu se recomandă consumul de mezeluri sau afumături din carne necontrolată. Chiar şi porcii din propria gospodărie pot fi contaminaţi, aşa că examenul trichinoscopic, practicat de un veterinar, este absolut necesar.

SFATUL MEDICULUI

În ţara noastră, porcii din gospodăriile individuale constituie principala sursă de îmbolnăvire. Ei se contaminează mâncând animale bolnave sau cadavrele acestora (de obicei, şoareci sau şobolani) sau resturi alimentare infestate. O altă cale de răspândire este canibalismul (ştiut fiind că unii porci rod urechile sau coada altor semeni). Animalele trebuie ţinute în adăpost, în curte, nu lăsate să iasă şi să mănânce de oriunde. Adăpostul lor trebuie menţinut curat, deratizarea trebuie făcută periodic, iar animalele moarte înlăturate rapid. Hrana trebuie atent selecţionată şi administrată în condiţii igienice. Respectarea acestor măsuri nu ne scuteşte însă de practicarea examenului trichinoscopic sau de prepararea corectă a cărnii.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6019


Mai multe titluri din categorie

Plan „DETOX” după sărbătorile pascale. 10 sfaturi ușor de pus în practică pentru o slăbire garantată

Plan „DETOX” după sărbătorile pascale. 10 sfaturi ușor de pus în practică pentru o slăbire garantată
De cele mai multe ori, de sărbători sau în mini-vacanțe, mâncăm mai mult decât trebuie, gustăm din toate preparatele culinare, combinând greșit alimentele și consumăm prea multe...

Ce fac româncele pentru a rămâne tinere. Operaţii estetice preferate în 2016

Ce fac româncele pentru a rămâne tinere. Operaţii estetice preferate în 2016
Un corp frumos, trăsături perfecte, o figură fără riduri. Sunt câteva dintre lucrurile la cere visează femeile. Mai ales în pragul sezonului estival, când atenţia asupra aspectului fizic...

Sfatul medicului: Mahmureala – cum se manifestă și cum o tratăm

Sfatul medicului: Mahmureala – cum se manifestă și cum o tratăm
De obicei, mahmureala apare după o noapte de consum alcoolic crescut, în special dimineața, atunci când nivelul alcoolului din sânge începe să scadă și apar primele simptome: dureri de cap,...

Un medic plecat din ţară face radiogradia sistemului sanitar: "Vor pleca toţi medicii şi românii rămăşi în ţară vor fi trataţi cu frunze de varză!"

Un medic plecat din ţară face radiogradia sistemului sanitar: "Vor pleca toţi medicii şi românii rămăşi în ţară vor fi trataţi cu frunze de varză!"
Ca şi alți medici români, care au ales o carieră în afara ţării, după ani de studii și practică aici, Ioana Iftimie Năstase a ales să profeseze într-un spital din Marea...

DNA, Parchetul și DIICOT l-au avut în mână pe patronul Hexi Pharma, în 2012, dar au închis urmărirea penală

DNA, Parchetul și DIICOT l-au avut în mână pe patronul Hexi Pharma, în 2012, dar au închis urmărirea penală
La începutul lunii ianuarie 2012, un om s-a decis să vorbească împotriva Puterii din pharma şi despre afacerile necurate ale lui Dan Condrea, şeful Hexi Pharma. „Piața dezinfectanților era la...

Vinul roșu ar putea ajuta persoanele supraponderale să slăbească

Vinul roșu ar putea ajuta persoanele supraponderale să slăbească
Dacă vă doriți să slăbiți, consumul unei cantități moderate de vin roșu s-ar putea dovedi o alegere înțeleaptă. Potrivit unui studiu recent, această băutură ar putea ajuta persoanele supraponderale s

A fost inventată ”pielea electronică”

A fost inventată ”pielea electronică”
O echipă de cercetători din Japonia a pus la punct un film ultra subțire, ca o piele foarte fină, care, odată atașată pe deget sau pe o altă parte a corpului, măsoară nivelul de oxigen din...

Scandalul dezinfectanților. Premierul Cioloș l-a băgat în ședință pe ministrul Sănătății

Scandalul dezinfectanților. Premierul Cioloș l-a băgat în ședință pe ministrul Sănătății
Premierul Dacian Cioloș a spus, marți, că s-a întâlnit cu ministrul Sănătății și i-a cerut acestuia ”urgentarea clarificării” anchetei în cazul dezinfectanților din spitale,...

Nebunie curată: metode extreme de slăbit

Nebunie curată: metode extreme de slăbit
Oamenii au experimentat de-a lungul vremii cele mai bizare moduri de a slăbi. Pentru a obține o siluetă de vis, aceștia recurgeau la metode precum paraziții intestinali, fumatul, siropul Prolinn sau săpunul- minune...

Verdețurile şi fructele vin la putere după Sărbători

Verdețurile şi fructele vin la putere după Sărbători
Galerie Foto Carne de miel, ied sau oaie, drob, sarmale, curcan, iepure. Meniul de Paște conține mare parte dintre acestea, deci multe proteine. Mai ales după un post îndelungat, cum a fost cel Pascal, trebuie să trecem la...

Fructul care conține cele mai multe pesticide este...

Fructul care conține cele mai multe pesticide este...
După cinci ani petrecuți pe primul loc, merele au fost detronate din fruntea clasamentului celor mai „murdare” și pline de pesticide vegetale. Potrivit specialiștilor de la Environmental Working...

Cura de slăbire cu ajutorul căreia veți scăpa de 8 kg în 7 zile

Cura de slăbire cu ajutorul căreia veți scăpa de 8 kg în 7 zile
Dacă vreți să slăbiți și nimic nu pare să dea rezultate, trebuie să încercați această cură de 7 zile. Planul alimentar a fost conceput de medicii americani de la Spitalul Sacred Heart Memorial...

6 soluții pentru a combate retenția de apă din organism

6 soluții pentru a combate retenția de apă din organism
Retenția de apă sau edemul este condiția acumulării de fluide în țesuturi, în special în țesutul conjunctiv. Este o problemă cu care se confruntă mai ales oamenii inactivi, cu un stil de...

4 sucuri detox care combat retenția de apă și vă scapă de celulită

4 sucuri detox care combat retenția de apă și vă scapă de celulită
Sezonul estival este din ce în ce mai aproape și evident, toate doamnele și domnișoarele își doresc să arate bine. La întrebarea „cum putem avea picioare perfecte vara aceasta?”,...

Masa de Paști: Cum mâncăm corect pentru a evita problemele digestive

Masa de Paști: Cum mâncăm corect pentru a evita problemele digestive
Galerie Foto An de an, în perioada Sărbătorilor Pascale, românii sunt clienți fideli ai serviciului de Ambulanță în urma exceselor alimentare. Drobul, friptura, cozonacul, pasca și ouăle roșii sunt doar...