x close

Trichineloza

0
Autor: Dr Dana Tinică 15 Dec 2009 - 00:00
Trichineloza /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto


Trichineloza este o afecţiune produsă de un mic vierme, invizibil cu ochiul liber, numit Trichinella spiralis. Este un subiect de actualitate, întrucât cea mai comună sursă de infestare pentru om este carnea de porc, aflată cu precădere în meniul nostru în această perioadă. Dar şi pentru că trichineloza se poate manifesta prin simptome nespecifice, asemănătoare virozelor respiratorii, derutând bolnavul şi întârziind diagnosticul şi instituirea terapiei.



Modalităţi de îmbolnăvire
Omul se infestează pe cale digestivă, consumând carne contaminată cu larve de Trichinella, cel mai frecvent de porc, dar şi de vânat (mistreţ, urs) sau mai rar cal, insuficient preparată termic sau crudă, sub formă de pastramă, şuncă, afumături. Uneori, mici cantităţi de carne de porc infestată pot fi amestecate în preparate din vită sau oaie, ceea ce îngreunează diagnosticul.

Boala evoluează atipic pentru o infecţie digestivă, în sensul că nu prezintă simptome importante la acest nivel şi nici nu se elimină masiv prin fecale. După ce larvele înghiţite se maturizează, ele se înmulţesc şi produc o altă generaţie care va intra în sânge ajungând la diferite organe: muşchi scheletici, inimă, plămâni, creier etc. După o perioadă, este însă distrusă în toate aceste localizări, persistând doar în muşchi (muşchii cefei, ai spatelui, ai braţului, intercostali, dar şi în muşchii limbii, feţei sau ai globului ocular etc.), unde se închistează, putând supravieţui o lungă perioadă. Boala nu lasă imunitate, putând surveni oricând noi îmbolnăviri.

Simptome
Simptomele variază în funcţie de numărul de larve ingerate, de rezistenţa şi de reactivitatea organismului. Iniţial, după ingestie, pot apărea uneori manifestări digestive: greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale, care dispar în scurt timp. După una-două săptămâni începe invazia sanguină a larvelor, manifestată prin febră, erupţii urticariene pruriginoase, edem la nivelul feţei şi al pleoapelor. Ocular apar fotofobie (sensibilitate la lumină), dureri şi hemoragii subconjunctivale. Cele mai importante manifestări apar la nivel muscular: dureri, tumefacţie şi senzaţia de tensiune, slăbiciune, dificultăţi de mers, masticaţie, înghiţire, respiraţie. În cazurile mai grave apar tulburări neuro-psihice: cefalee, apatie, ameţeli, confuzie, uneori comă. Afectarea plămânilor şi a inimii produc tuse, dispnee, tahicardie. Această perioadă durează 3-4 săptămâni, după care se produce închistarea intramusculară a larvelor sau distrugerea lor în celelalte organe, pacientul intrând în convalescenţă. Totuşi, simptome reziduale  -  dureri musculare, oboseală, cefalee, fenomene alergice - pot persista încă mult timp, chiar şase luni.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor şi a examenului clinic, coroborate cu datele epidemiologice (consumul de carne de porc necontrolată sau de vânat, existenţa unui focar de îmbolnăvire - adică un număr de persoane care s-au îmbolnăvit mâncând aceeaşi carne). Trichineloza nu se evidenţiază, de obicei, printr-un examen al scaunului, aşa că doctorul vă va recomanda nişte analize de sânge (hemoleucograma, teste serologice specifice), un IDR cu antigen de Trichinella (care indică însă existenţa infestării, dar nu şi vechimea ei) sau biopsia musculară. În acelaşi timp, dacă mai există cantităţi din carnea respectivă, acestea vor putea fi analizate în laborator.

Tratament şi prevenire

Se face cu antihelmintice (medicamente care se folosesc pentru combaterea viermilor intestinali), iar pentru ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare, antialgice, corticoterapia etc.

Prevenirea infestării se face, în primul rând, prin evitarea consumului de carne de porc sau vânat insuficient preparată termic sau dintr-o sursă necontrolată. Larvele sunt deosebit de rezistente, ele sunt distruse doar prin congelare, timp de trei  săptămâni la -18 grade C, dar în carnea de urs rezistă chiar şi în aceste condiţii. Carnea trebuie friptă sau fiartă un timp suficient, la o temperatură de minim 70 grade C (în interiorul preparatului). Nu se recomandă consumul de mezeluri sau afumături din carne necontrolată. Chiar şi porcii din propria gospodărie pot fi contaminaţi, aşa că examenul trichinoscopic, practicat de un veterinar, este absolut necesar.

SFATUL MEDICULUI

În ţara noastră, porcii din gospodăriile individuale constituie principala sursă de îmbolnăvire. Ei se contaminează mâncând animale bolnave sau cadavrele acestora (de obicei, şoareci sau şobolani) sau resturi alimentare infestate. O altă cale de răspândire este canibalismul (ştiut fiind că unii porci rod urechile sau coada altor semeni). Animalele trebuie ţinute în adăpost, în curte, nu lăsate să iasă şi să mănânce de oriunde. Adăpostul lor trebuie menţinut curat, deratizarea trebuie făcută periodic, iar animalele moarte înlăturate rapid. Hrana trebuie atent selecţionată şi administrată în condiţii igienice. Respectarea acestor măsuri nu ne scuteşte însă de practicarea examenului trichinoscopic sau de prepararea corectă a cărnii.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2429


Mai multe titluri din categorie

Ajutați-o pe Raisa! Caz grav de Spina Bifida

Ajutați-o pe Raisa! Caz grav de Spina Bifida
RAISA BIANCA ASANDEI, din Oradea, nascuta la Spitalul Academic Wilhelmina Kinderziekenhuis din Utrecht pe 13 august 2014. Dupa o sarcina normala, parintii au aflat cu sase zile inainte de nastere ca Raisa este grav...

Boli uitate ce revin în forţă

Boli uitate ce revin în forţă
Conf. dr. Monica Luminos: Creşte numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiiiExistă pericolul ca boli considerate eradicate să revină în forţă şi să generează complicaţii din cauza refuzului un...

Uitaţi de îndulcitori. Pot îngrăşa şi provoca diabetul!

Uitaţi de îndulcitori. Pot îngrăşa şi provoca diabetul!
Nu-i aşa că aţi ştiut dintotdeauna că îndulcitorii artificiali sunt din categoria “prea frumos, să fie adevărat”?Acum, un studiu revoluţionar al Institutului Weizmann de Ştiinţe din Israel, dat...

Un miliard de oameni nu au closete. În ţara noastră, peste 40% dintre WC-uri sunt în afara casei

Un miliard de oameni nu au closete. În ţara noastră, peste 40% dintre WC-uri sunt în afara casei
La nivel global, aproximativ un miliard de persoane nu au acces la toaletă, ceea ce constituie o cauză a răspândirii multor boli, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.  Asta înseamnă că nici î...

Ela Crăciun îţi spune 3 remedii naturale care te scapă de răceală

Ela Crăciun îţi spune 3 remedii naturale care te scapă de răceală
Pentru că în această perioadă multă lume se confruntă cu răceala şi gripa, Ela Crăciun, prezentatoarea emisiunii „Numai de bine”, de la Antena 3, ne vine în ajutor cu trei remedii naturale, mai puţin...

De la diabet, la orbire, la picior amputat, la dializă...

De la diabet, la orbire, la picior amputat, la dializă...
Riscul cardiovascular este de 3-4 ori mai mare la pacienţii cu diabet zaharat, comparativ cu celelalte persoaneRomânia se plasează pe locul doi în Europa, după Turcia, în privinţa diabetului zaharat, potrivit...

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!
 Dieta cu iaurt este excelentă pentru persoanele care consumă cu plăcere produse lactate. Pentru că este destul de restrictivă, dar dă rezultate bune, se recomandă să nu fie ţinută mai mult de cinci zile....

Nicotina şi mentolul ucid plămânii. Ţigările cu arome reprezintă o modalitate de ademenire a adolescenţilor să fumeze

Nicotina şi mentolul ucid plămânii. Ţigările cu arome reprezintă o modalitate de ademenire a adolescenţilor să fumeze
Medicii americani atrag atenţia că menta din ţigări nu este o simplă aromă. Dimpotrivă, combinaţia dintre nicotină şi mentol ar fi, potrivit medicilor americani, devastatoare pentru plămâni, potrivit Society...

Folosirea transportului în comun ajută la menținerea siluetei

Folosirea transportului în comun ajută la menținerea siluetei
Persoanele care folosesc transportul în comun, merg pe jos sau pe bicicletă ca să ajungă la serviciu au în medie cu 2,5-3 kg mai puțin decât cele care preferă mașina, susține un studiu apărut în British...

Care este ritmul ideal de lucru şi câd trebuie să iei pauză

Care este ritmul ideal de lucru şi câd trebuie să iei pauză
Ecuația magică pentru o bună productivitate la locul de muncă ar fi 52 de minute de lucru și 17 minute de pauză - a constatat o firmă letonă, conform lefigaro.fr.După câteva ore consecutive de lucru, se...

Oamenii sunt cel mai puțin fericiți între 45 și 55 de ani

Oamenii sunt cel mai puțin fericiți între 45 și 55 de ani
Starea de bine a oamenilor are forma unei curbe în ''u'', cu o scădere a tonusului după 30 de ani, arată un studiu amplu, realizat de cercetători anglo-saxoni și publicat în revista medicală britanică The...

Descoperă secretele părului lung şi frumos. Ce alimente trebuie să consumi pentru un păr sănătos

Descoperă secretele părului lung şi frumos. Ce alimente trebuie să consumi pentru un păr sănătos
Carnea, peștele, lintea, soia și drojdia de bere conțin în cantitate mare aminoacizi sulfurați - metionină și cisteină - necesari părului. Fiindcă materia primă din care se formează structura părului este o...

Bloomberg: țările din Balcani mizează pe turismul medical

Bloomberg: țările din Balcani mizează pe turismul medical
România, Bulgaria, Croația, Serbia și Ungaria investesc în clinici moderne pentru a-i atrage pe occidentalii interesați de tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurările lor medicale, o strategie care ar...

Gral Medical desfăşoară campania de prevenţie a cancerului de sân

Gral Medical desfăşoară campania de prevenţie a cancerului de sân
Galerie Foto Gral Medical desfasoara in perioada 03.11.2014 – 31.12.2014 campania de preventie a cancerului de san „Viitorul depinde de tine. Ia masuri acum!”. In fiecare an Gral Medical se implica in lupta contra cancerului...

Opt alimente-capcană pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să slăbiţi

Opt alimente-capcană pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să slăbiţi
Germanii sunt foarte preocupaţi de nutriţie. Ultimele statistici indică faptul că 67% dintre bărbaţii şi 53% din femeile din Germania sunt supraponderali. Nu întâmplător apar săptămânal articole în presa...