x close

Nici grâul nu mai este ce a fost

0
12 Iul 2017 - 15:39
Nici grâul nu mai este ce a fost


Grâul este un aliment foarte controversat, în ultima perioadă. Pe de o parte, există oameni care susţin că grâul este extrem de periculos, doctori care îl numesc “otravă”. Pe de altă parte, există dieteticieni care susţin că acesta este o parte esenţială a unei diete “echilibrate”.

Oricum, oamenii au consumat grâu, într-o formă sau alta, de mii de ani. Este un aliment vechi, iar majoritatea problemelor dietetice sunt destul de noi.

În orice caz, nu are sens să învinuieşti grâul, consumat de mii de ani, pentru aceste probleme noi. Este bine să realizăm, totuşi, că grâul de azi nu este acelaşi cu cel de acum o mie de ani, de o sută sau de 60.

Cum s-a schimbat grâul?

În primul rând, grâul este procesat diferit. Noi tehnici în procesarea grâului au făcut posibilă crearea unor cantităţi masive de grâu rafinat la preţuri reduse. Suntem capabili să separăm componentele nutritive din cereale de endospermă, unde sunt cei mai multi carbohidraţi amidonici. Acest fapt conduce la o reduce substanţială de nutrienţi şi oferă grâului abilitatea de a creşte nivelul de zahăr din sânge foarte repede.

În al doilea rând, cerealele sunt preparate diferit. Înainte, grâul era udat, încolţea, era fermentat, iar pâinea era coaptă utilizând drojdie cu creştere lentă.

Încolţitul şi fermentatul grâului a condus la multe efecte benefice. Astfel, a crescut nivelul de aminoacizi, au fost reduşi anti-nutrienţii, au fost opriţi inhibatorii de enzime şi au făcut nutrienţii mult mai accesibili.

Astăzi, în schimb, făina este albită, iar pâinea este coaptă folosind drojdie cu creştere rapidă. Cerealele, cu sigurantă, nu sunt udate, încolţite şi fermentate.

Bazându-ne doar pe aceşti factori, este evident că pâinea şi pastele pe care le consumăm azi sunt foarte diferite de cele preparate tradiţional. În concluzie, grâul este procesat şi preparat diferit, ceea ce îl face mai puţin nutritiv şi mult mai dăunător decât cel preparat tradiţional.

Grâul de azi este diferit din punct de vedere biologic şi genetic

Există diferite tipuri de grâu. În trecut, se consumau varietăţi antice, precum: Emmer, Einkorn şi Kamut. În orice caz, aproape tot grâul pe care îl consumăm azi este grâu pitic de mare randament, care a fost dezvoltat prin încrucişarea şi manipularea genetică brută din jurul anului 1960.

Grâul pitic are tulpini mai scurte şi un randament mult mai bun. În plus, este mult, mult mai iefitn decât varietatea mai bătrână şi mult mai fiabil din punct de vedere economic.

Beneficiile culturilor de mare randament sunt evidente, dar acum învăţăm că există şi nişte dezavantaje majore. Specific, grâul din zilele noastre are diferenţe subtile, dar importante în ceea ce priveşte nutrienţii şi proteinele.

Grâul modern este mai puţin nutritiv

Încă din 1843, oamenii de ştiinţă au crescut diferite tipuri de grâu şi au analizat diferiţi factori, inclusiv compoziţia nutritivă. Din 1843 până în 1960, nutrienţii din compoziţia grâului nu s-au schimbat prea mult. În orice caz, începând cu anul 1960, care coincide cu introducerea “grâului modern”, compoziţia nutritivă începe să scadă.

Concentraţia de Zinc, Cupru, Fier şi Magneziu a fost cu 19-28% mai mică între anii 1968-2005, comparativ cu cea dintre anii 1845-1967.

În acelaşi timp, nu există nicio dovadă că solul s-ar fi schimbat, deci, cu siguranţă, este ceva legat de natura grâului modern, ceea ce îl face mai slab în nutrienţi.

Un alt studiu comparativ a arătat că vechiul grâu avea o cantitate mai mare de Selenium.

Grâul modern este mult mai periculos pentru pacienţii celiaci

Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten.

Când oamenii care au această boală mănâncă grâu, sistemul imunitar consideră că glutenul este un corp străin, motiv pentru care îl atacă.

În cele din urmă, sistemul imunitar nu atacă doar glutenul, ci atacă şi mucoasa intestinală, ducând la degenerarea mucoasei, inflamaţii majore şi variate efecte dezastuoase.

O altă proteină problematică pentru pacienţii cu sensibilitate la gluten este Glia-a9, iar aceasta se află în cantităţi mari în grâul modern.

Studiile arată că grâul modern este mult mai periculos şi pentru persoanele sănătoase

Mai mult sau mai puţin, toată lumea poate fi de acord că grâul este o problemă pentru persoanele celiace. Însă, ceea ce mulţi sceptici refuză să accepte este posibilitatea ca grâul să fie periculos şi pentru ceilalţi oameni.

Unul dintre studiile care dovedesc că şi persoanele sănătoase trebuie să fie atente la grâul modern a fost efectat în 2013. Acest studiu compară Kamut, o varietate de grâu vechi, cu grâul modern. La studiu au fost supuşi 22 de participanţi sănătoşi, care au consumat, pentru opt săptămâni, grâu Kamut sau grâu contemporan.

Astfel, grâul Kamut a produs o reducere a colesterolul , a crescut cantitatea de potasiu şi magneziu prezentă în sânge, în timp ce aceste minerale au scăzut când a fost consumat grâu modern.

Există, astfel, pâine sănătoasă?

Dacă poţi obţine pâine făcută în modul tradiţional, atunci da, există şi poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Dacă nu, atunci poţi pur şi simplu să renunţi la grâu, căci  poţi obţine nutrienţii şi din alte alimente.

Sursă: Expand Your Consciousness

Citeşte mai multe despre:   grău,   beneficii,   riscuri,   paine,   pacienti celiaci

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Dieta ruseasca - cum sa slabesti 30 kg în 2 luni! Află cum fac rusoaicele să rămână frumoase

Dieta ruseasca - cum sa slabesti 30 kg în 2 luni! Află cum fac rusoaicele să rămână frumoase
Dieta ruseasca este recomandata de specialisti pentru că dă rezultate foarte bune într-un timp scurt. Din meniul acestei diete sunt excluse alimentele afumate şi sărate, cu excepţia verzei, aceasta...

Tratamente naturiste. Semințele care au puterea să vindece ori să prevină 9 boli, între care și CANCERUL

Tratamente naturiste. Semințele care au puterea să vindece ori să prevină 9 boli, între care și CANCERUL
O cană din aceste semințe, nedecorticate și neprăjite, conține mai mult calciu decât o cană de lapte. Multe tratamente naturiste folosesc aceste semințe miraculoase ca element de bază în...

5 beneficii pentru sănătate oferite de vişine

5 beneficii pentru sănătate oferite de vişine
Vişinele, deşi mult mai puţin populare decât cireşele, au beneficii pentru sănătate la care nu ne-am fi gândit niciodată, motiv pentru care este momentul să fie apreciate. Prevention prezintă cinci...

ELIMINĂ GRĂSIMEA ABDOMINALĂ! "Minunea de dimineaţă" - CREMA adăugată în cafea care stimulează metabolismul

ELIMINĂ GRĂSIMEA ABDOMINALĂ! "Minunea de dimineaţă" - CREMA adăugată în cafea care stimulează metabolismul
Cu toţii ne dorim un abdomen plat, care să ne contureze armonios linia corpului. Însă, în realitate, lucrurile nu stau întotdeauna aşa cum ne dorim. Grăsimea viscerală, tipul care se găseşte la nivelul...

Cele mai bune remedii naturale pentru combaterea asteniei de primăvară

Cele mai bune remedii naturale pentru combaterea asteniei de primăvară
Mulți oameni privesc primăvara ca cel mai bun și cel mai frumos sezon al anului. Le place să observe reînnoirea totală a naturii după o iarnă lungă și rece. Află care sunt cele mai bune tratamente...

Tratamente naturiste. Ceaiuri care țin diabetul sub control

Tratamente naturiste. Ceaiuri care țin diabetul sub control
Caracterizat printr-un exces de zahăr în sânge, diabetul poate apărea din cauza unor factori genetici sau în urma unui stil de viață nesănătos. Ceaiurile te pot ajuta să ții sub control nivelul zahărului din...

Viaţa sedentară afectează capacitatea de a stoca noi amintiri

Viaţa sedentară afectează capacitatea de a stoca noi amintiri
A sta jos are un efect negativ asupra sănătăţii mintale, potrivit unui nou studiu. Astfel, tot timpul pe care îl petreci la birou îţi poate afecta memoria, scrie Elite Daily. Cercetătorii de la UCLA au...

6 sfaturi care te vor ajuta să adormi mai uşor în etapele stresante ale vieţii

6 sfaturi care te vor ajuta să adormi mai uşor în etapele stresante ale vieţii
Când urmează o zi plină de treburi, stresul apare mai devreme decât te aştepţi, iar efortul de a adormi este din ce în ce mai mare, un alt motiv de stres, căci lipsa de somn nu te poate ajuta cu...

Sorgul, o planta putin cunoscuta, dar care face minuni!

Sorgul, o planta putin cunoscuta, dar care face minuni!
Sorgul, a cincea cea mai cultivata cereala din intreaga lume, dupa grau, orez, porumb si orz, este destul de putin cunoscut la noi, fiind folosit preponderent in preparate traditionale din Africa, Europa de Sud dar si...

Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace (sfatul medicului)

Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace (sfatul medicului)
Bolile autoimune reprezintă o serie de reacții imunitare cauzate de inflamația sistemică ce determină corpul să se atace singur. Acestea afectează peste 50 milioane de persoane la nivel mondial, majoritatea...

Tratamente naturiste. 5 minuni pe care le face cătina pentru sănătate

Are bobițele portocalii – deja e semn de betacaroten. E acrișoară... ei, hai, acră de-a binelea – semn că e plină de vitamina C. Oricine a mâncat cătină nu se poate să nu se fi strâmbat așa, ca atunci...

Adevărul pe care puţini îl cunosc despre măslinele negre! De ce e bine să le consumi cât mai des

Adevărul pe care puţini îl cunosc despre măslinele negre! De ce e bine să le consumi cât mai des
Gustoase şi bogate în nutrienţi, măslinele nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales că acestea contribuie la buna funcţionare a organismului: protejează venele și arterele, coboară...

Tratamente naturiste. Cum să elimini definitiv bătăturile, în mod natural

Tratamente naturiste. Cum să elimini definitiv bătăturile, în mod natural
Bătătura este o zonă de piele îngroșată care a devenit relativ tare și uscată datorită efortului de presiune repetată, frecare sau alte iritații. Întrucât contactul repetat este esențial pentru...

Tratamente naturiste. 4 „leacuri băbești”, la îndemână la tine în cămară

Tratamente naturiste. 4 „leacuri băbești”, la îndemână la tine în cămară
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

Diete sănătoase în trend: Dieta "Mănâncă - Oprește-te - Mănâncă"

Diete sănătoase în trend: Dieta "Mănâncă - Oprește-te - Mănâncă"
Dieta Eat Stop Eat (în traducere Mănâncă Opreşte-te Mănâncă), creată de nutriţionistul Brad Pilon este un regim de slăbire eficient. Acest regim se poate adapta foarte bine pe stilul de viaţă al...
Serviciul de email marketing furnizat de