x close

Nici grâul nu mai este ce a fost

0
12 Iul 2017 - 15:39
Nici grâul nu mai este ce a fost


Grâul este un aliment foarte controversat, în ultima perioadă. Pe de o parte, există oameni care susţin că grâul este extrem de periculos, doctori care îl numesc “otravă”. Pe de altă parte, există dieteticieni care susţin că acesta este o parte esenţială a unei diete “echilibrate”.

Oricum, oamenii au consumat grâu, într-o formă sau alta, de mii de ani. Este un aliment vechi, iar majoritatea problemelor dietetice sunt destul de noi.

În orice caz, nu are sens să învinuieşti grâul, consumat de mii de ani, pentru aceste probleme noi. Este bine să realizăm, totuşi, că grâul de azi nu este acelaşi cu cel de acum o mie de ani, de o sută sau de 60.

Cum s-a schimbat grâul?

În primul rând, grâul este procesat diferit. Noi tehnici în procesarea grâului au făcut posibilă crearea unor cantităţi masive de grâu rafinat la preţuri reduse. Suntem capabili să separăm componentele nutritive din cereale de endospermă, unde sunt cei mai multi carbohidraţi amidonici. Acest fapt conduce la o reduce substanţială de nutrienţi şi oferă grâului abilitatea de a creşte nivelul de zahăr din sânge foarte repede.

În al doilea rând, cerealele sunt preparate diferit. Înainte, grâul era udat, încolţea, era fermentat, iar pâinea era coaptă utilizând drojdie cu creştere lentă.

Încolţitul şi fermentatul grâului a condus la multe efecte benefice. Astfel, a crescut nivelul de aminoacizi, au fost reduşi anti-nutrienţii, au fost opriţi inhibatorii de enzime şi au făcut nutrienţii mult mai accesibili.

Astăzi, în schimb, făina este albită, iar pâinea este coaptă folosind drojdie cu creştere rapidă. Cerealele, cu sigurantă, nu sunt udate, încolţite şi fermentate.

Bazându-ne doar pe aceşti factori, este evident că pâinea şi pastele pe care le consumăm azi sunt foarte diferite de cele preparate tradiţional. În concluzie, grâul este procesat şi preparat diferit, ceea ce îl face mai puţin nutritiv şi mult mai dăunător decât cel preparat tradiţional.

Grâul de azi este diferit din punct de vedere biologic şi genetic

Există diferite tipuri de grâu. În trecut, se consumau varietăţi antice, precum: Emmer, Einkorn şi Kamut. În orice caz, aproape tot grâul pe care îl consumăm azi este grâu pitic de mare randament, care a fost dezvoltat prin încrucişarea şi manipularea genetică brută din jurul anului 1960.

Grâul pitic are tulpini mai scurte şi un randament mult mai bun. În plus, este mult, mult mai iefitn decât varietatea mai bătrână şi mult mai fiabil din punct de vedere economic.

Beneficiile culturilor de mare randament sunt evidente, dar acum învăţăm că există şi nişte dezavantaje majore. Specific, grâul din zilele noastre are diferenţe subtile, dar importante în ceea ce priveşte nutrienţii şi proteinele.

Grâul modern este mai puţin nutritiv

Încă din 1843, oamenii de ştiinţă au crescut diferite tipuri de grâu şi au analizat diferiţi factori, inclusiv compoziţia nutritivă. Din 1843 până în 1960, nutrienţii din compoziţia grâului nu s-au schimbat prea mult. În orice caz, începând cu anul 1960, care coincide cu introducerea “grâului modern”, compoziţia nutritivă începe să scadă.

Concentraţia de Zinc, Cupru, Fier şi Magneziu a fost cu 19-28% mai mică între anii 1968-2005, comparativ cu cea dintre anii 1845-1967.

În acelaşi timp, nu există nicio dovadă că solul s-ar fi schimbat, deci, cu siguranţă, este ceva legat de natura grâului modern, ceea ce îl face mai slab în nutrienţi.

Un alt studiu comparativ a arătat că vechiul grâu avea o cantitate mai mare de Selenium.

Grâul modern este mult mai periculos pentru pacienţii celiaci

Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten.

Când oamenii care au această boală mănâncă grâu, sistemul imunitar consideră că glutenul este un corp străin, motiv pentru care îl atacă.

În cele din urmă, sistemul imunitar nu atacă doar glutenul, ci atacă şi mucoasa intestinală, ducând la degenerarea mucoasei, inflamaţii majore şi variate efecte dezastuoase.

O altă proteină problematică pentru pacienţii cu sensibilitate la gluten este Glia-a9, iar aceasta se află în cantităţi mari în grâul modern.

Studiile arată că grâul modern este mult mai periculos şi pentru persoanele sănătoase

Mai mult sau mai puţin, toată lumea poate fi de acord că grâul este o problemă pentru persoanele celiace. Însă, ceea ce mulţi sceptici refuză să accepte este posibilitatea ca grâul să fie periculos şi pentru ceilalţi oameni.

Unul dintre studiile care dovedesc că şi persoanele sănătoase trebuie să fie atente la grâul modern a fost efectat în 2013. Acest studiu compară Kamut, o varietate de grâu vechi, cu grâul modern. La studiu au fost supuşi 22 de participanţi sănătoşi, care au consumat, pentru opt săptămâni, grâu Kamut sau grâu contemporan.

Astfel, grâul Kamut a produs o reducere a colesterolul , a crescut cantitatea de potasiu şi magneziu prezentă în sânge, în timp ce aceste minerale au scăzut când a fost consumat grâu modern.

Există, astfel, pâine sănătoasă?

Dacă poţi obţine pâine făcută în modul tradiţional, atunci da, există şi poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Dacă nu, atunci poţi pur şi simplu să renunţi la grâu, căci  poţi obţine nutrienţii şi din alte alimente.

Sursă: Expand Your Consciousness

Citeşte mai multe despre:   grău,   beneficii,   riscuri,   paine,   pacienti celiaci

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

5 pași pe care trebuie să-i parcurgi când vrei să slăbești și îți alegi dieta

5 pași pe care trebuie să-i parcurgi când vrei să slăbești și îți alegi dieta
Fie că vrei să dai jos 2-3 kg sau mult mai multe, este extrem de important să te gândești foarte bine înainte de a alege cura de slăbire pe care o vei urma și asta pentru că o dietă...

De ce nu e bine să combini anumite alimente și care sunt acestea

De ce nu e bine să combini anumite alimente și care sunt acestea
După cum am mai spus, poți și e bine să mănânci de toate. Bineînțeles că nu mă refer aici la cartofi prăjiți. Nu dacă-ți dorești vene și artere suple și fără grăsime pe ele și un abdomen pl...

România știrbă: peste un sfert din populație nu mai are niciun dinte în gură

România știrbă: peste un sfert din populație nu mai are niciun dinte în gură
Peste 500 de stomatologi români şi străini dezbat cele mai noi descoperiri în implantologie, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a SKY Fast&Fixed Forum, care se desfăşoară în perioada...

Trei cești de cafea pe zi îți pot salva viața

Trei cești de cafea pe zi îți pot salva viața
Trei cești de cafea pe zi îți pot salva viața, potrivit unui studiu, notează Daily Mail. Oamenii de știință au descoperit că o astfel de cantitate de cafea poate diminua riscul de boli ale ficatului,...

Curiozități despre strănut. Ce riscăm dacă ne abținem să strănutăm

Curiozități despre strănut. Ce riscăm dacă ne abținem să strănutăm
Cum vremea calda alterneaza rapid cu cea rece, auzim din ce in ce mai multe persoane stranutand. Stranutul, acest reflex aparent banal, ascunde cateva detalii interesante. Iata cateva dintre ele. Stranutul este un...

Șase lucruri pe care trebuie să le știi despre bolile de inimă

Șase lucruri pe care trebuie să le știi despre bolile de inimă
Bolile cardiovasculare au devenit principala cauză a mortalității în rândul femeilor, în întreaga lume. În 2012, unul din trei decese de pe mapamond era datorat unei boli cardiovascu...

Infecția ascunsă care poate duce la infertilitate

Infecția ascunsă care poate duce la infertilitate
Infecția cu chlamydia e una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală care poate afecta atât bărbații cât și femeile. Netratată la timp, infecâia poate avea efecte negative pe...

De ce ne ingrasam? La ce concluzie au ajuns oamenii de stiinta!

De ce ne ingrasam? La ce concluzie au ajuns oamenii de stiinta!
Nu, nu doar mancatul in exces si lipsa de miscare conduc la obezitate! Oamenii de stiinta americani au ajuns la concluzia ca purtatorii unei anumite variante de proteina ankirina-B sunt predispusi la ingrasare, chiar...

Vrei să înlocuiești cafeaua cu ceai? Iată beneficiile!

Vrei să înlocuiești cafeaua cu ceai? Iată beneficiile!
Te-ai hotărât să reduci sau chiar să renunți de tot la cafea, dar cauți o alternativă? Ceaiul pare să fie răspunsul. Cu atâtea sortimente dintre care poți alege - negru, verde, alb - există un tip...

Perioada în care ne-am născut ne spune la ce boli suntem expuşi, potrivit unui nou studiu

Perioada în care ne-am născut ne spune la ce boli suntem expuşi, potrivit unui nou studiu
Copiii născuţi iarna sunt mai predispuşi la accident vascular cerebral, în timp ce născuţi toamna sunt mult mai puţin predspuşi la a face diabet, potrivit unui studiu făcut în Marea Britanie, scrie...

10 sfaturi pentru a slăbi înainte de sărbători

10 sfaturi pentru a slăbi înainte de sărbători
Sărbătorile de iarnă se apropie, iar mirosul de mâncare parcă deja se simte. Kilogramele care se acumulează în timpul sărbătorilor de iarnă sunt inevitabile, în ciuda încercărilor...

3 lucruri simple pe care să le faci seara ca să slăbești

3 lucruri simple pe care să le faci seara ca să slăbești
Să ții cură de slăbire sau să-ți schimbi stilul de viață, adică să-ți cureți dieta și să te apuci de mișcare, e greu pentru mulți. Am înțeles. Nici eu n-am făcut schimbarea totală peste noapte a

Remediu naturist pentru tratarea lipsei de calciu. Rețetă la îndemâna oricui

Remediu naturist pentru tratarea lipsei de calciu. Rețetă la îndemâna oricui
Echilibrul mineralelor din organism este important pentru sănătatea noastră. Daca nivelul este mult scazut, pot aparea insomnii, palpitatii, dureri de cap intense, osteoporoza, tulburari de menopauza si de dinamica se...

Care este diferenţa de vârstă ideală între parteneri pentru o relaţie fericită

Care este diferenţa de vârstă ideală între parteneri pentru o relaţie fericită
Se spune că dragostea nu are vârstă și există cazuri în care acest principiu se aplică cu ușurință, însă în majoritatea relațiilor, diferența de vârstă ajunge să devină o...

Cifrele GROAZEI - Primul studiu din România privind conținutul de ZAHĂR din ”SUCURILE NATURALE”

Cifrele GROAZEI - Primul studiu din România privind conținutul de ZAHĂR din ”SUCURILE NATURALE”
Colegiul Pacientilor a realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, primul studiu privind continutul de zahar al bauturilor racoritoare din Romania, studiu care va fi reeditat anual. Este cunoscut...
Serviciul de email marketing furnizat de