x close

Nici grâul nu mai este ce a fost

0
12 Iul 2017 - 15:39
Nici grâul nu mai este ce a fost


Grâul este un aliment foarte controversat, în ultima perioadă. Pe de o parte, există oameni care susţin că grâul este extrem de periculos, doctori care îl numesc “otravă”. Pe de altă parte, există dieteticieni care susţin că acesta este o parte esenţială a unei diete “echilibrate”.

Oricum, oamenii au consumat grâu, într-o formă sau alta, de mii de ani. Este un aliment vechi, iar majoritatea problemelor dietetice sunt destul de noi.

În orice caz, nu are sens să învinuieşti grâul, consumat de mii de ani, pentru aceste probleme noi. Este bine să realizăm, totuşi, că grâul de azi nu este acelaşi cu cel de acum o mie de ani, de o sută sau de 60.

Cum s-a schimbat grâul?

În primul rând, grâul este procesat diferit. Noi tehnici în procesarea grâului au făcut posibilă crearea unor cantităţi masive de grâu rafinat la preţuri reduse. Suntem capabili să separăm componentele nutritive din cereale de endospermă, unde sunt cei mai multi carbohidraţi amidonici. Acest fapt conduce la o reduce substanţială de nutrienţi şi oferă grâului abilitatea de a creşte nivelul de zahăr din sânge foarte repede.

În al doilea rând, cerealele sunt preparate diferit. Înainte, grâul era udat, încolţea, era fermentat, iar pâinea era coaptă utilizând drojdie cu creştere lentă.

Încolţitul şi fermentatul grâului a condus la multe efecte benefice. Astfel, a crescut nivelul de aminoacizi, au fost reduşi anti-nutrienţii, au fost opriţi inhibatorii de enzime şi au făcut nutrienţii mult mai accesibili.

Astăzi, în schimb, făina este albită, iar pâinea este coaptă folosind drojdie cu creştere rapidă. Cerealele, cu sigurantă, nu sunt udate, încolţite şi fermentate.

Bazându-ne doar pe aceşti factori, este evident că pâinea şi pastele pe care le consumăm azi sunt foarte diferite de cele preparate tradiţional. În concluzie, grâul este procesat şi preparat diferit, ceea ce îl face mai puţin nutritiv şi mult mai dăunător decât cel preparat tradiţional.

Grâul de azi este diferit din punct de vedere biologic şi genetic

Există diferite tipuri de grâu. În trecut, se consumau varietăţi antice, precum: Emmer, Einkorn şi Kamut. În orice caz, aproape tot grâul pe care îl consumăm azi este grâu pitic de mare randament, care a fost dezvoltat prin încrucişarea şi manipularea genetică brută din jurul anului 1960.

Grâul pitic are tulpini mai scurte şi un randament mult mai bun. În plus, este mult, mult mai iefitn decât varietatea mai bătrână şi mult mai fiabil din punct de vedere economic.

Beneficiile culturilor de mare randament sunt evidente, dar acum învăţăm că există şi nişte dezavantaje majore. Specific, grâul din zilele noastre are diferenţe subtile, dar importante în ceea ce priveşte nutrienţii şi proteinele.

Grâul modern este mai puţin nutritiv

Încă din 1843, oamenii de ştiinţă au crescut diferite tipuri de grâu şi au analizat diferiţi factori, inclusiv compoziţia nutritivă. Din 1843 până în 1960, nutrienţii din compoziţia grâului nu s-au schimbat prea mult. În orice caz, începând cu anul 1960, care coincide cu introducerea “grâului modern”, compoziţia nutritivă începe să scadă.

Concentraţia de Zinc, Cupru, Fier şi Magneziu a fost cu 19-28% mai mică între anii 1968-2005, comparativ cu cea dintre anii 1845-1967.

În acelaşi timp, nu există nicio dovadă că solul s-ar fi schimbat, deci, cu siguranţă, este ceva legat de natura grâului modern, ceea ce îl face mai slab în nutrienţi.

Un alt studiu comparativ a arătat că vechiul grâu avea o cantitate mai mare de Selenium.

Grâul modern este mult mai periculos pentru pacienţii celiaci

Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten.

Când oamenii care au această boală mănâncă grâu, sistemul imunitar consideră că glutenul este un corp străin, motiv pentru care îl atacă.

În cele din urmă, sistemul imunitar nu atacă doar glutenul, ci atacă şi mucoasa intestinală, ducând la degenerarea mucoasei, inflamaţii majore şi variate efecte dezastuoase.

O altă proteină problematică pentru pacienţii cu sensibilitate la gluten este Glia-a9, iar aceasta se află în cantităţi mari în grâul modern.

Studiile arată că grâul modern este mult mai periculos şi pentru persoanele sănătoase

Mai mult sau mai puţin, toată lumea poate fi de acord că grâul este o problemă pentru persoanele celiace. Însă, ceea ce mulţi sceptici refuză să accepte este posibilitatea ca grâul să fie periculos şi pentru ceilalţi oameni.

Unul dintre studiile care dovedesc că şi persoanele sănătoase trebuie să fie atente la grâul modern a fost efectat în 2013. Acest studiu compară Kamut, o varietate de grâu vechi, cu grâul modern. La studiu au fost supuşi 22 de participanţi sănătoşi, care au consumat, pentru opt săptămâni, grâu Kamut sau grâu contemporan.

Astfel, grâul Kamut a produs o reducere a colesterolul , a crescut cantitatea de potasiu şi magneziu prezentă în sânge, în timp ce aceste minerale au scăzut când a fost consumat grâu modern.

Există, astfel, pâine sănătoasă?

Dacă poţi obţine pâine făcută în modul tradiţional, atunci da, există şi poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Dacă nu, atunci poţi pur şi simplu să renunţi la grâu, căci  poţi obţine nutrienţii şi din alte alimente.

Sursă: Expand Your Consciousness

Citeşte mai multe despre:   grău,   beneficii,   riscuri,   paine,   pacienti celiaci

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 949


Mai multe titluri din categorie

Ce trebuie să știi despre inima artificială

Ce trebuie să știi despre inima artificială
Mecanism biologic uimitor, inima funcționează fără oprire, 24 de ore pe zi, decenii la rând. Uneori, se întâmplă însă să obosească, să se uzeze. În astfel de cazuri, viața...

Cheia unei diete de succes: mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinţ şi cina ca un cerşetor

Cheia unei diete de succes: mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinţ şi cina ca un cerşetor
Cercetătorii au aflat că a mânca precum un rege la micul dejun, asemeni unui prinţ la prânz şi ca un cerşetor la cină chiar reprezintă calea de succes spre a pierde în greutate. De...

Cum să-ți menții bronzul cât mai mult timp

Cum să-ți menții bronzul cât mai mult timp
Ai așteptat cu nerăbdare vara ca să mergi la plajă să te relaxezi și să te bronzezi? Acum poți să te bucuri mai mult timp de culoarea frumoasă a pielii bronzate urmând acești pași simpli de...

Efectele colesterolului mărit. Ce se întâmplă în corpul tău

 Efectele colesterolului mărit. Ce se întâmplă în corpul tău
Unul dintre cele mai mari pericole la care ești predispus în momentul în care ai o valoare crescută a colesterolului este acela de a-ți fi afectate funcțiile inimii, dar acesta nu este singurul efect...

În cazul durerilor de spate, dormitul pe o scândură este o aiureală

În cazul durerilor de spate, dormitul pe o scândură este o aiureală
Când s-a ridicat în poziţie verticală şi a devenit astfel şeful suprem a tot ce există, omul a trebuit să suporte modificări importante în organism. Acomodarea cu poziţia bipedă a durat ani...

4 sfaturi pentru a nu pica în plasa “aventurilor online”. Întâlnirile online – o binecuvântare sau un blestem?

4 sfaturi pentru a nu pica în plasa “aventurilor online”. Întâlnirile online – o binecuvântare sau un blestem?
Înainte de apariția Internetului, oamenii obișnuiau să se întâlnească prin intermediul familiei, prietenilor, școlii, muncii sau în cadrul întâlnirilor și evenimentelor publice....

Inul scade colesterolul

Inul scade colesterolul
Colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular, care poate afecta orice persoană, fiind favorizat de dieta bogată în grăsimi şi de sedentarism. Dacă suferi de această problemă de sănătate, este...

Ce să faci când ți se face foame noaptea. 3 trucuri ca să nu te îngrași

Ce să faci când ți se face foame noaptea. 3 trucuri ca să nu te îngrași
Nu cred că mai există cineva care să nu fi auzit celebra regulă “să nu mănânci după ora 6 seara”. Ei, uite că eu mănânc de-o viață după ora 6 seara și nu pot adormi dacă mi-e foame....

Tratamente naturiste. LEACUL-miracol pentru CANCER stă ascuns în butoi

Tratamente naturiste. LEACUL-miracol pentru CANCER stă ascuns în butoi
Un tratament-naturist uluitor, care poate ajuta și bolnavilor de cancer, se află ascuns... într-un butoi. Acest ingredient miraculos poate preveni apariţia cancerului, susţine nutriţionistul bulgar Donka...

Tratamente naturiste. Ce boli poți vindeca cu ajutorul TINCTURII DE PROPOLIS. De ce trebuie să fie nelipsită din casa ta

Tratamente naturiste. Ce boli poți vindeca cu ajutorul TINCTURII DE PROPOLIS. De ce trebuie să fie nelipsită din casa ta
Se spune - si pe drept cuvant - ca propolisul este unul dintre cele mai puternice medicamente oferite de natura. E în topul oricăror tratamente naturiste. Datorita compozitiei sale (rasini vegetale,...

Descoperire fenomenală despre plămâni!!! Aceştia au o altă funcţie, extrem de importantă, despre care nu se ştia nimic până acum

Descoperire fenomenală despre plămâni!!! Aceştia au o altă funcţie, extrem de importantă, despre care nu se ştia nimic până acum
Plămânii reprezintă organele pereche situate în cavitatea toracică, principalii responsabili ai corpului în asigurarea şi menţinerea respiraţiei. Greutatea unui plămân variază înt...

6 motive pentru care femeile ar trebui să ridice greutăţi

6 motive pentru care femeile ar trebui să ridice greutăţi
Ridicatul de greutăţi aduce rezultate vizibile şi foarte satisfăcătoare. Antrenamentele cu greutăţi devin din ce în ce mai populare printre femei, însă multe încă se tem că vor căpătă ...

Mana Maicii Domnului, planta cu efecte miraculoase pentru sanatate

Mana Maicii Domnului, planta cu efecte miraculoase pentru sanatate
Arbustul care umple aerul de vară cu mirosul dulce, fin parfumat, caprifoiul (Lonicera japonica) face parte din familia Caprifoliaceae, ordinul Dipsacales, originar din China, Japonia şi Coreea, potrivit...

Dieta Vikingilor: ajutor pentru sănătatea creierului

Dieta Vikingilor: ajutor pentru sănătatea creierului
Vikingii sunt cunoscuţi pentru jafuri, însă acesta nu este cel mai bun exemplu de comportament. În schimb, în ceea ce priveşte dieta nordicilor, aceasta este benefică pentru sănătatea creierului...

Tratamente naturiste. Cum să scapi de gingivită cu ajutorul remediilor naturale

Tratamente naturiste. Cum să scapi de gingivită cu ajutorul remediilor naturale
Dacă aveți boli gingivale, nu sunteți singuri. Mulți adulți au în prezent o formă de boală. Aceasta variază de la simpla inflamație a gingiilor, numită gingivită, până la deteriorarea gravă a...
Serviciul de email marketing furnizat de