x close

Nici grâul nu mai este ce a fost

0
12 Iul 2017 - 15:39
Nici grâul nu mai este ce a fost


Grâul este un aliment foarte controversat, în ultima perioadă. Pe de o parte, există oameni care susţin că grâul este extrem de periculos, doctori care îl numesc “otravă”. Pe de altă parte, există dieteticieni care susţin că acesta este o parte esenţială a unei diete “echilibrate”.

Oricum, oamenii au consumat grâu, într-o formă sau alta, de mii de ani. Este un aliment vechi, iar majoritatea problemelor dietetice sunt destul de noi.

În orice caz, nu are sens să învinuieşti grâul, consumat de mii de ani, pentru aceste probleme noi. Este bine să realizăm, totuşi, că grâul de azi nu este acelaşi cu cel de acum o mie de ani, de o sută sau de 60.

Cum s-a schimbat grâul?

În primul rând, grâul este procesat diferit. Noi tehnici în procesarea grâului au făcut posibilă crearea unor cantităţi masive de grâu rafinat la preţuri reduse. Suntem capabili să separăm componentele nutritive din cereale de endospermă, unde sunt cei mai multi carbohidraţi amidonici. Acest fapt conduce la o reduce substanţială de nutrienţi şi oferă grâului abilitatea de a creşte nivelul de zahăr din sânge foarte repede.

În al doilea rând, cerealele sunt preparate diferit. Înainte, grâul era udat, încolţea, era fermentat, iar pâinea era coaptă utilizând drojdie cu creştere lentă.

Încolţitul şi fermentatul grâului a condus la multe efecte benefice. Astfel, a crescut nivelul de aminoacizi, au fost reduşi anti-nutrienţii, au fost opriţi inhibatorii de enzime şi au făcut nutrienţii mult mai accesibili.

Astăzi, în schimb, făina este albită, iar pâinea este coaptă folosind drojdie cu creştere rapidă. Cerealele, cu sigurantă, nu sunt udate, încolţite şi fermentate.

Bazându-ne doar pe aceşti factori, este evident că pâinea şi pastele pe care le consumăm azi sunt foarte diferite de cele preparate tradiţional. În concluzie, grâul este procesat şi preparat diferit, ceea ce îl face mai puţin nutritiv şi mult mai dăunător decât cel preparat tradiţional.

Grâul de azi este diferit din punct de vedere biologic şi genetic

Există diferite tipuri de grâu. În trecut, se consumau varietăţi antice, precum: Emmer, Einkorn şi Kamut. În orice caz, aproape tot grâul pe care îl consumăm azi este grâu pitic de mare randament, care a fost dezvoltat prin încrucişarea şi manipularea genetică brută din jurul anului 1960.

Grâul pitic are tulpini mai scurte şi un randament mult mai bun. În plus, este mult, mult mai iefitn decât varietatea mai bătrână şi mult mai fiabil din punct de vedere economic.

Beneficiile culturilor de mare randament sunt evidente, dar acum învăţăm că există şi nişte dezavantaje majore. Specific, grâul din zilele noastre are diferenţe subtile, dar importante în ceea ce priveşte nutrienţii şi proteinele.

Grâul modern este mai puţin nutritiv

Încă din 1843, oamenii de ştiinţă au crescut diferite tipuri de grâu şi au analizat diferiţi factori, inclusiv compoziţia nutritivă. Din 1843 până în 1960, nutrienţii din compoziţia grâului nu s-au schimbat prea mult. În orice caz, începând cu anul 1960, care coincide cu introducerea “grâului modern”, compoziţia nutritivă începe să scadă.

Concentraţia de Zinc, Cupru, Fier şi Magneziu a fost cu 19-28% mai mică între anii 1968-2005, comparativ cu cea dintre anii 1845-1967.

În acelaşi timp, nu există nicio dovadă că solul s-ar fi schimbat, deci, cu siguranţă, este ceva legat de natura grâului modern, ceea ce îl face mai slab în nutrienţi.

Un alt studiu comparativ a arătat că vechiul grâu avea o cantitate mai mare de Selenium.

Grâul modern este mult mai periculos pentru pacienţii celiaci

Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten.

Când oamenii care au această boală mănâncă grâu, sistemul imunitar consideră că glutenul este un corp străin, motiv pentru care îl atacă.

În cele din urmă, sistemul imunitar nu atacă doar glutenul, ci atacă şi mucoasa intestinală, ducând la degenerarea mucoasei, inflamaţii majore şi variate efecte dezastuoase.

O altă proteină problematică pentru pacienţii cu sensibilitate la gluten este Glia-a9, iar aceasta se află în cantităţi mari în grâul modern.

Studiile arată că grâul modern este mult mai periculos şi pentru persoanele sănătoase

Mai mult sau mai puţin, toată lumea poate fi de acord că grâul este o problemă pentru persoanele celiace. Însă, ceea ce mulţi sceptici refuză să accepte este posibilitatea ca grâul să fie periculos şi pentru ceilalţi oameni.

Unul dintre studiile care dovedesc că şi persoanele sănătoase trebuie să fie atente la grâul modern a fost efectat în 2013. Acest studiu compară Kamut, o varietate de grâu vechi, cu grâul modern. La studiu au fost supuşi 22 de participanţi sănătoşi, care au consumat, pentru opt săptămâni, grâu Kamut sau grâu contemporan.

Astfel, grâul Kamut a produs o reducere a colesterolul , a crescut cantitatea de potasiu şi magneziu prezentă în sânge, în timp ce aceste minerale au scăzut când a fost consumat grâu modern.

Există, astfel, pâine sănătoasă?

Dacă poţi obţine pâine făcută în modul tradiţional, atunci da, există şi poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Dacă nu, atunci poţi pur şi simplu să renunţi la grâu, căci  poţi obţine nutrienţii şi din alte alimente.

Sursă: Expand Your Consciousness

Citeşte mai multe despre:   grău,   beneficii,   riscuri,   paine,   pacienti celiaci

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1437


Mai multe titluri din categorie

Abdomen, fund și picioare frumoase cu un singur exercițiu de 1 minut

Abdomen, fund și picioare frumoase cu un singur exercițiu de 1 minut
Este vorba despre un exercițiu foarte simplu pe care-l poți face absolut oriunde: când speli vasele, te poți opri pentru un singur minut să-l faci, la serviciu te poți retrage într-un loc unde nu te...

Simptome care îţi dovedesc că nu eşti potrivit pentru o dietă vegetariană sau vegană

Simptome care îţi dovedesc că nu eşti potrivit pentru o dietă vegetariană sau vegană
Într-un efort de a-ţi îmbunătăţi sănătate şi de a pierde în greutate, apelezi la dieta vegetariană sau vegană. Însă, de ce nu te simţi fantastic, precum orice vegan sau vegetarian? Mai...

7 alimente despre care se spune că sunt afrodisiace. Mit sau adevăr?

7 alimente despre care se spune că sunt afrodisiace. Mit sau adevăr?
Afrodisiacele există de când lumea, căci, dacă există un aliment care este cunoscut ca fiind un potenţiator sexual, oamenii îl vor încera, scrie HUFFPOST. Însă, aceste alimente chiar...

Cum îți distrugi de fapt sănătatea creierului

Cum îți distrugi de fapt sănătatea creierului
La fel ca celelalte organe ale corpului nostru, creierul poate fi afectat de diferiți factori, chiar și de cei care nu sunt vizibili. Există câte obiceiuri de zi cu zi care pot dăuna sănătății creierului,...

Ce este Stresul Parental şi cum se manifestă

Ce este Stresul Parental şi cum se manifestă
“Meseria” de părinte este foarte grea, deşi cei care fac primii paşi către acest statut nu-şi pun prea multe întrebări, la început. Dacă poliţiştii se confruntă cu afecţiuni grave ale...

99% dintre microbii care trăiesc în corpul uman sunt încă un mister pentru știință

99% dintre microbii care trăiesc în corpul uman sunt încă un mister pentru știință
Vedem descoperiri științifice incredibile făcute zilnic, dar noi cercetări indică faptul că există un decalaj destul de mare în ceea ce privește cunoștințele noastre când vine vorba de corpul uman...

Lidia Fecioru și leacul zilei: Se ia 2-3 boabe de cuișoare și se pune într-o ceașcă de ceai verde sau negru. Efectul uluitor asupra organismului...

Lidia Fecioru și leacul zilei: Se ia 2-3 boabe de cuișoare și se pune într-o ceașcă de ceai verde sau negru. Efectul uluitor asupra organismului...
Lidia Fecioru a venit în emisiunea „Adevăruri Ascunse” cu un leac pentru tratarea depresiei „Se pune la ceaiul normal, verde, negru la o ceașcă de 250 de grame, 2-3 boabe de cuișoare. Te...

Cancerul ovarian, ucigasul tacut. Nu ignora aceste semne

Cancerul ovarian, ucigasul tacut. Nu ignora aceste semne
Galerie Foto La persoanele sănătoase, ovarele sunt compuse din celule care se multiplică în conformitate cu cerințele organismului. Celulele care se formează în afara nevoilor sunt anormale, acestea fiind denumite...

Cum poți să faci mișcare cu ce ai prin casă fără să-ți schimbi programul

Cum poți să faci mișcare cu ce ai prin casă fără să-ți schimbi programul
Sedentarismul este printre principalele cauze pentru îngrășare și multe probleme de sănătate care pot duce inclusiv la deces. Deci nu e de glumă cu asta. Știu, cei mai mulți invocă lipsa timpului. Tocmai...

Top 15 alimente care intensifică arderile metabolice

Top 15 alimente care intensifică arderile metabolice
Așa cum am mai spus, metabolismul lent nu este doar o scuză inventată de oameni care n-au voință să slăbească. Chiar există așa ceva, fie că vorbim despre informație genetică, înaintarea în...

Dieta cu dopamină. Regimul alimentar care te ajută să slăbești și te face fericit

Dieta cu dopamină. Regimul alimentar care te ajută să slăbești și te face fericit
Dopamina este o substanță chimică din creier care afectează emoțiile, mișcările și senzațiile de plăcere și durere. Dopaminele neurotransmițătoare sunt situate în regiunea mijlocie adâncă a...

Ce alimente îți cresc nivelul de stres

Ce alimente îți cresc nivelul de stres
Anumite alimente pe care și tu le consumi sunt responsabile de acumularea unei doze de stres în oganismul tău în fiecare zi, scrie clicksanatate.ro. Rutina zilnică, sarcinile de la servici, problemele...

Remedii naturale pentru nasul înfundat

Remedii naturale pentru nasul înfundat
Când virusurile își fac de cap, nasul înfundat este o problemă destul de des întâlnită. Poţi face faţă cu brio acestei senzații neplăcute, dacă iei cele mai inspirate măsuri de...

Cum să scapi de respirația urât mirositoare

Cum să scapi de respirația urât mirositoare
Halena sau respirația urât mirositoare poate fi provocată de diferiți factori, dar principalii sunt igiena orală precară, alimentația sau infecțiile orale. Pentru că nu poți să te speli pe dinți după fi...

Tot ce trebuie să știi despre insulină

 Tot ce trebuie să știi despre insulină
Tratamentul cu insulină este o modalitate prin care se poate ține sub control nivelul glucozei în sânge. Un hormon secretat de anumite celule aflate în pancreas, insulina participă la metabolizarea...
Serviciul de email marketing furnizat de