x close

Nici grâul nu mai este ce a fost

0
12 Iul 2017 - 15:39
Nici grâul nu mai este ce a fost


Grâul este un aliment foarte controversat, în ultima perioadă. Pe de o parte, există oameni care susţin că grâul este extrem de periculos, doctori care îl numesc “otravă”. Pe de altă parte, există dieteticieni care susţin că acesta este o parte esenţială a unei diete “echilibrate”.

Oricum, oamenii au consumat grâu, într-o formă sau alta, de mii de ani. Este un aliment vechi, iar majoritatea problemelor dietetice sunt destul de noi.

În orice caz, nu are sens să învinuieşti grâul, consumat de mii de ani, pentru aceste probleme noi. Este bine să realizăm, totuşi, că grâul de azi nu este acelaşi cu cel de acum o mie de ani, de o sută sau de 60.

Cum s-a schimbat grâul?

În primul rând, grâul este procesat diferit. Noi tehnici în procesarea grâului au făcut posibilă crearea unor cantităţi masive de grâu rafinat la preţuri reduse. Suntem capabili să separăm componentele nutritive din cereale de endospermă, unde sunt cei mai multi carbohidraţi amidonici. Acest fapt conduce la o reduce substanţială de nutrienţi şi oferă grâului abilitatea de a creşte nivelul de zahăr din sânge foarte repede.

În al doilea rând, cerealele sunt preparate diferit. Înainte, grâul era udat, încolţea, era fermentat, iar pâinea era coaptă utilizând drojdie cu creştere lentă.

Încolţitul şi fermentatul grâului a condus la multe efecte benefice. Astfel, a crescut nivelul de aminoacizi, au fost reduşi anti-nutrienţii, au fost opriţi inhibatorii de enzime şi au făcut nutrienţii mult mai accesibili.

Astăzi, în schimb, făina este albită, iar pâinea este coaptă folosind drojdie cu creştere rapidă. Cerealele, cu sigurantă, nu sunt udate, încolţite şi fermentate.

Bazându-ne doar pe aceşti factori, este evident că pâinea şi pastele pe care le consumăm azi sunt foarte diferite de cele preparate tradiţional. În concluzie, grâul este procesat şi preparat diferit, ceea ce îl face mai puţin nutritiv şi mult mai dăunător decât cel preparat tradiţional.

Grâul de azi este diferit din punct de vedere biologic şi genetic

Există diferite tipuri de grâu. În trecut, se consumau varietăţi antice, precum: Emmer, Einkorn şi Kamut. În orice caz, aproape tot grâul pe care îl consumăm azi este grâu pitic de mare randament, care a fost dezvoltat prin încrucişarea şi manipularea genetică brută din jurul anului 1960.

Grâul pitic are tulpini mai scurte şi un randament mult mai bun. În plus, este mult, mult mai iefitn decât varietatea mai bătrână şi mult mai fiabil din punct de vedere economic.

Beneficiile culturilor de mare randament sunt evidente, dar acum învăţăm că există şi nişte dezavantaje majore. Specific, grâul din zilele noastre are diferenţe subtile, dar importante în ceea ce priveşte nutrienţii şi proteinele.

Grâul modern este mai puţin nutritiv

Încă din 1843, oamenii de ştiinţă au crescut diferite tipuri de grâu şi au analizat diferiţi factori, inclusiv compoziţia nutritivă. Din 1843 până în 1960, nutrienţii din compoziţia grâului nu s-au schimbat prea mult. În orice caz, începând cu anul 1960, care coincide cu introducerea “grâului modern”, compoziţia nutritivă începe să scadă.

Concentraţia de Zinc, Cupru, Fier şi Magneziu a fost cu 19-28% mai mică între anii 1968-2005, comparativ cu cea dintre anii 1845-1967.

În acelaşi timp, nu există nicio dovadă că solul s-ar fi schimbat, deci, cu siguranţă, este ceva legat de natura grâului modern, ceea ce îl face mai slab în nutrienţi.

Un alt studiu comparativ a arătat că vechiul grâu avea o cantitate mai mare de Selenium.

Grâul modern este mult mai periculos pentru pacienţii celiaci

Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten.

Când oamenii care au această boală mănâncă grâu, sistemul imunitar consideră că glutenul este un corp străin, motiv pentru care îl atacă.

În cele din urmă, sistemul imunitar nu atacă doar glutenul, ci atacă şi mucoasa intestinală, ducând la degenerarea mucoasei, inflamaţii majore şi variate efecte dezastuoase.

O altă proteină problematică pentru pacienţii cu sensibilitate la gluten este Glia-a9, iar aceasta se află în cantităţi mari în grâul modern.

Studiile arată că grâul modern este mult mai periculos şi pentru persoanele sănătoase

Mai mult sau mai puţin, toată lumea poate fi de acord că grâul este o problemă pentru persoanele celiace. Însă, ceea ce mulţi sceptici refuză să accepte este posibilitatea ca grâul să fie periculos şi pentru ceilalţi oameni.

Unul dintre studiile care dovedesc că şi persoanele sănătoase trebuie să fie atente la grâul modern a fost efectat în 2013. Acest studiu compară Kamut, o varietate de grâu vechi, cu grâul modern. La studiu au fost supuşi 22 de participanţi sănătoşi, care au consumat, pentru opt săptămâni, grâu Kamut sau grâu contemporan.

Astfel, grâul Kamut a produs o reducere a colesterolul , a crescut cantitatea de potasiu şi magneziu prezentă în sânge, în timp ce aceste minerale au scăzut când a fost consumat grâu modern.

Există, astfel, pâine sănătoasă?

Dacă poţi obţine pâine făcută în modul tradiţional, atunci da, există şi poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Dacă nu, atunci poţi pur şi simplu să renunţi la grâu, căci  poţi obţine nutrienţii şi din alte alimente.

Sursă: Expand Your Consciousness

Citeşte mai multe despre:   grău,   beneficii,   riscuri,   paine,   pacienti celiaci

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cauzele metabolismului lent și program eficient de stimulare

Cauzele metabolismului lent și program eficient de stimulare
Da, există metabolism lent, nu este doar o scuză mult prea invocată pentru cei prea leneși să se miște sau care nu pot ține o cură de slăbire. La fel de adevărat este că arderile, la fel ca mai toate...

Top 10 alimente care taie pofta de mâncare

Top 10 alimente care taie pofta de mâncare
Nu, nu toate alimentele sunt la fel. Este și normal să fie așa. În organismul nostru se produc o mulțime de procese chimice deci e normal să fie influențate de substanțele pe care le introduci în...

Cum scapi de insomnie. Este foarte simplu!

Cum scapi de insomnie. Este foarte simplu!
Insomnia reprezintă o afecţiune din ce în ce mai des întâlnită în societatea noastra moderna si agitata. Cum o combatem insa, cum scapam de ea fara medicamente insa? Sunt cateva remedii la...

Cuptoarele cu microunde, un pericol pentru mediu

Cuptoarele cu microunde, un pericol pentru mediu
A pune nişte mazăre îngheţată într-un cuptor cu microunde pentru câteva minute pare, la prima vedere, o acţiune inofensivă, însă stocul de cuptoare cu microunde din Europa emite aproape la...

Avertismentul medicilor privind tulburările de memorie

Avertismentul medicilor privind tulburările de memorie
Tulburările memoriei şi ale concentrării sunt dificultăţi care intervin, de obicei, în procesul de evocare a anumitor amintiri. Chiar dacă aceste amintiri nu sunt foarte importante, în momentul...

Alimentul care previne și vindecă o formă de cancer

Alimentul care previne și vindecă o formă de cancer
Oamenii de ştiinţă din Singapore au descoperit că iaurtul pe bază de broccoli previne şi dă rezultate în vindecarea cancerului de colon. Acest iaurt de calitate superioară distruge 75% din tumori şi...

Testul cardiacului: În câți metri obosește

Testul cardiacului: În câți metri obosește
Fiecare om e cazul să fie niţel şi propriul medic. Nu în a pune singur diagnosticul suferinţelor lui, nu să facă tratamente auzite de la un vecin. Asta e periculoasa terapie după ureche. Fiecare om,...

Cum poti slabi mancand cartofi. Cum se gătesc corect

Cum poti slabi mancand cartofi. Cum se gătesc corect
„Cartofii îngrașă” este una dintre cele mai răspândite idei legate de nutriție. Cel mai probabil știi asta dar, foarte probabil, nu poți să spui exact unde ai auzit-o sau care este...

De ce trebuie sa mancam bananele cand sunt inca verzi!

De ce trebuie sa mancam bananele cand sunt inca verzi!
Bananele verzi conțin și vitamina B6, care menține masa musculară și corporală, deci contribuie la menținerea unei greutăți corporale echilibrate. Un alt plus al bananelor verzi este conținutul bogat de...

Câte proteine consumi dacă mănânci 100 de grame de…

Câte proteine consumi dacă  mănânci 100 de grame de…
1. Piept de pui – Dacă pieptul este dezosat și fără pieliță, o porție de 100 de grame înseamnă 31 de grame de proteine. 2. Curcan – Carnea de curcan este și ea bogată în proteine. La...

Cum trebuie să te antrenezi eficient acasă

Cum trebuie să te antrenezi eficient acasă
Dacă există printre voi persoane care vor să se apuce de făcut mișcare, și sper să fiți cât mai mulți, dar nu vreți să mergeți la sală, din motive diverse, n-aveți bani, timp, nu vă place să vă...

Apa plată cu lămâie ajută la slăbit?

Apa plată cu lămâie ajută la slăbit?
Galerie Foto De ani de zile, de când vedetele de la Hollywood sau supermodele celebre au îmbrățișat această modă, se consideră că a bea apă plată cu lămâie ajută organismul să piardă din ...

Femei stresate și bărbați efeminați. Explicații pentru scăderea natalității

 Femei stresate și bărbați efeminați. Explicații pentru scăderea natalității
În ultimii ani, rata natalităţii din România a scăzut la cote alarmante. Cauzele sunt multiple, de la infertilitatea la teama femeilor de a face un copil. În primii 21 de ani de după revoluție,...

Sănătatea la control. Testele pe care trebuie să le facă orice femeie (II)

Sănătatea la control. Testele pe care trebuie să le facă orice femeie (II)
Se spune că e mai simplu să previi decât să tratezi. Iar medicina modernă a dezvoltat nenumărate teste de tip screening la care putem să apelăm pentru a elimina riscul apariției unor boli la care femeile su...

Trei nutrienți esențiali pentru sănătate și alimentele din care îi poți obține

Trei nutrienți esențiali pentru sănătate  și alimentele din care îi poți obține
Chiar dacă ai o dietă echilibrată și îți place să mănânci sănătos, este foarte posibil să nu reușești să îți iei toți nutrienții esențiali din mâncare. Înainte de a recurge...
Serviciul de email marketing furnizat de