x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Fara droguri la poarta liceelor

Fara droguri la poarta liceelor

00 0000   •   00:00

Victimele drogurilor sunt tot mai multe, cu fiecare an care trece. Si chiar daca in majoritatea liceelor elevii sunt monitorizati cu maxima rigurozitate adolescentii totusi se drogheaza.

Victimele drogurilor sunt tot mai multe, cu fiecare an care trece. Si chiar daca in majoritatea liceelor elevii sunt monitorizati cu maxima rigurozitate, incercandu-se astfel sa se impiedice consumul de droguri, adolescentii totusi se drogheaza. Statisticile arata ca peste 70% dintre marii consumatori de substante ilegale sunt elevi si studenti.

Teribilismul, curiozitatea, "spiritul de turma" sunt caracteristici ale tinerilor, care devin astfel vulnerabili in fata tentatiei stupefiantelor. In ciuda faptului ca din ce in ce mai multi tineri consumatori de droguri ajung la spital pentru dezintoxicare, nu exista inca in Romania o statistica precisa legata de consumul de stupefiante in scoli. In acest context, medicul Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Serban Voda", initiaza un program privind descurajarea consumului de droguri in randul adolescentilor din liceele Sectorului 4. Proiectul dr. Daniel Popescu consta in implementarea in prima faza in doua licee din acest sector a unui test de depistare rapida a drogului in urina. Liceele sunt Colegiul Tehnic "Petru Rares" si Colegiul National "Gheorghe Sincai" si au fost alese deoarece se situeaza, conform Agentiei Nationale Antidrog, in zone cu risc in ceea ce priveste consumul de droguri.

DOUA ETAPE

Programul de depistare a drogurilor in urina se va face nenominal, iar testele pozitive vor avea un rol pur statistic, nefiind facute publice. "Testarea urmareste evaluarea fenomenului si nu descoperirea si pedepsirea consumatorilor", explica dr. Daniel Popescu. Conform specialistului, proiectul consta in doua etape. Prima etapa se deruleaza in scoala: elevii care doresc sa participe la program, dintr-o clasa aleasa de conducerea liceului, vor primi cate un test care va depista metabolitii de drog prin aplicarea a doua picaturi de urina pe o lamela sterila, fara a se preciza insa numele celui care a facut testul. In cazul depistarii unor teste pozitive, parintii elevilor din clasa respectiva vor fi informati de profesori cu privire la existenta unui consumator de droguri printre elevi, dar si asupra tipului de drog utilizat. Urmeaza cea de-a doua etapa, in care parintii care au suspiciuni privind comportamentul copiilor lor vor primi gratuit testele acasa si le vor efectua ei insisi adolescentilor cand vor considera de cuviinta. In cazul in care vor observa ca rezultatul testului este pozitiv, parintii se vor putea prezenta cu tanarul consumator la centrele de prevenire si consiliere antidrog.

UNIC IN ROMANIA

Proiectul initiat de dr. Daniel Popescu este unic in Romania si a primit deja toate aprobarile necesare pentru a putea fi implementat in cele doua licee: din partea parintilor elevilor din cele doua licee, a Agentiei Nationale Antidrog, a Ministerului Educatiei si Cercetarii, a Autoritatii de Sanatate Publica Bucuresti. De asemenea, si-a dat acordul pentru acest program si Delegatia Comisiei Europene in Romania.

Cu toate acestea, seful Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si-a exprimat parerea despre acest proiect in presa, sustinand ca este "lipsit de relevanta". "Mai mult, scolile au parte de publicitate negativa", este de parere inspectorul general. Aceasta ipoteza este insa falsa, mai ales in contextul in care parintii au fost de acord cu implementarea cat mai rapida a programului, iar anonimatul si drepturile copiilor sunt garantate.

Sfatul medicului

"Principalul semnal de alarma pentru parinti este modificarea comportamentului tanarului fara un motiv bine intemeiat. In plus, un adolescent care se drogheaza are accese de nervozitate, este foarte secretos, refuza sa le spuna parintilor unde se duce si cu cine, are tulburari de somn, secretii nazale abundente, ochii inrositi si inlacrimati, pupilele marite. Sunt simptome care sub nici o forma nu trebuie ignorate. Primul pas spre vindecare il constituie constientizarea problemei si comunicarea. Parintii vor trebui sa faca eforturi sa nu fie agresivi nici fizic, nici verbal cu tanarul consumator de droguri. De asemenea, ar trebui ca sa analizeze de ce tanarul a ajuns in aceasta situatie si sa ceara ajutorul specialistilor", arata dr. Corina Ciobanu, medic neuropsihiatru in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia".

"Drogurile reprezinta o amenintare mai ales pentru adolescenti, fiindca acestia nu si-au consolidat inca personalitatea pentru a face fata tentatiei. Ei devin consumatori de droguri pentru a nu fi marginalizati de grupul de «prieteni», din cauza presiunii exercitate de grup. Multi cred ca, daca «prizeaza» putin, nu li se va intampla nimic, dar se insala amarnic, pentru ca in timp drogul pune stapanire pe ei si nu mai pot da inapoi"
Dr. Daniel Popescu

PREVENIRE. Participarea elevilor la programul de depistare a drogurilor in scoli este absolut voluntara, nimeni nu va fi pedepsit pentru rezultatele testelor si se garanteaza anonimatul. "Programul va avea ca obiectiv prevenirea consumului de droguri (chiar si ocazional) de catre copii, prin factorul psihic. Tinerii vor sti ca sunt controlati si de catre scoala, si de catre familie si atunci vor inceta sa se mai drogheze", a explicat medicul Daniel Popescu. Specialistii in domeniu sunt de acord ca singurele masuri eficiente sunt programele de prevenire si de educare a tinerilor impotriva consumului de droguri si nu pot fi inlocuite prin interdictii legale.

RECOMANDARI. Programul medicului Daniel Popescu are ca scop detectarea drogurilor in urina. Trebuie stiut ca in urina, urmele drogurilor persista aproximativ 48 de ore, timp in care pot fi depistate. Avand in vedere ca tinerii sunt tentati de droguri mai ales in week-end, medicul Daniel Popescu recomanda ca aceste teste sa se efectueze la inceputul saptamanii.
×