x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Kilograme care ma fac nefericita

Kilograme care ma fac nefericita

00 0000   •   00:00

Felul in care aratam ne preocupa de la varste foarte mici, daca ne gandim la fetitele de 4-5 ani care se admira in oglinda si sunt interesate de tot felul de accesorii precum agrafe pentru par, bratari sau margele. Dar pe masura ce creste, fetita incepe sa isi descopere feminitatea, iar atentia i se indreapta catre alte elemente ce tin de aspect. Corpul devine preocuparea centrala la varsta adolescentei. Astfel, pe langa interesul pentru haine si accesorii, adolescenta manifesta o grija deosebita pentru marimea si forma sanilor, pentru dimensiunea coapselor, dar si pentru greutatea corpului ei.

Iar cand aspectul nu este in concordanta cu modelele pe care si le-a insusit, adolescenta devine intens preocupata de cum sa scape de kilogramele in plus. Grija devine cu atat mai mare cand ea primeste observatii negative cu privire la silueta. "In perioada adolescentei, orice remarca negativa zdruncina increderea in sine. In aceasta perioada, planul emotional este extrem de sensibil la tot ceea ce se intampla in jur, dar mai ales la acele lucruri ce vizeaza in mod direct adolescentul", ne spune psihologul Stefania D. Nita, de la Centrul de Psihologie Actiune si Psihoterapie din Bucuresti. O remarca negativa cu privire la greutate nu face decat sa traumatizeze adolescenta. Rezultatul? Un amalgam de trairi: de la tensiune interioara, revolta, slabirea increderii in sine pana la intrarea in conflict cu sine si cu cei din jur. In aceste stari isi are originea preocuparea exagerata pentru silueta. De aici vin decizii cum sunt curele de slabit drastice, care de foarte multe ori nu sunt justificate.

Relatii conflictuale

In numeroase situatii, nici nu este nevoie de o remarca negativa cu privire la greutate pentru ca adolescenta sa fie traumatizata de silueta. Preocuparea excesiva pentru greutate poate ascunde o stare de tensiune interioara, o imagine de sine deformata, o relatie conflictuala cu parintii (de obicei cu mama). Unele adolescente devin intens preocupate de silueta din nevoia de a primi atentie si afectiune din partea celorlalti, mai ales a parintilor. In multe din aceste situatii, nu exista motive de ingrijorare cu privire la greutate, tinerele incadrandu-se in baremele normale ale raportului greutate-varsta-inaltime.

Modele

Situatia se complica atunci cand adolescentele tind sa se identifice cu personalitati din lumea modellingului. "Fiecare nou model si mai ales masurile acestuia dau de furca tinerelor, care incearca cu tot dinadinsul sa incapa in masuri cat mai mici. Apare astfel un nou fals argument pentru a tine o cura de slabire drastica. Insa este necesar sa adaptam moda la propria persoana, in conformitate cu structura noastra corporala, dar si cu personalitatea. Dar, din pacate, tendinta este de a ajusta trupul la cerintele modei si nicidecum moda la cerintele propriului trup", arata psihologul Stefania D. Nita. Aceasta tendinta va duce inevitabil la tensiuni suplimentare, nemultumiri, consum de energie directionate catre o cura de slabire.

Grija excesiva

Parintii, si mai ales mamele, arata o grija excesiva pentru sanatatea fiicelor, insistand cu mese suplimentare, cu suplimente nutritive ce duc la acumularea de kilograme. Din acest motiv, ei nu vor obtine decat revolta fiicelor, care vor sa se apere de excesul alimentar impus de parinte. "De preferat este ca parintele sa mentina un echilibru in alimentatia adolescentului. In plus, parintii trebuie sa acorde incredere fiicelor ca pot avea grija si singure de propria sanatate", spune psihologul Stefania D. Nita.

Alimentatie echilibrata

Pentru a scapa de kilogramele in plus, multe tinere apeleaza la diete drastice si la diuretice. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, avertizeaza ca adolescentele nu constientizeaza ca, prin aceste cure de slabire, isi expun sanatatea unor riscuri grave, prin aport alimentar insuficient in perioada de crestere si prin eliminarea excesiva a calciului o data cu diureticele. Un regim alimentar dezechilibrat in adolescenta creste riscul de a suferi de osteoporoza la maturitate.

Alimentatia dezechilibrata in adolescenta are efecte si asupra dezvoltarii sexuale inregistrate in mod normal la aceasta varsta. "Este cunoscuta corelatia dintre o dieta saraca in proteine de origine animala si aparitia tardiva a menstruatiei, intarziind astfel maturizarea sexuala. Alimentatia dezechilibrata favorizeaza si menopauza precoce", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Un stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata si miscare, este solutia pe care prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi o recomanda tinerelor pentru o silueta de invidiat, fara kilograme in plus.

PRIETENIE. Imaginea pe care adolescenta si-o formeaza despre propriul trup poate fi influentata in mod pozitiv de mama. Discutiile deschise intre mama si fiica sunt binevenite. Iar daca la acestea se adauga si rolul de prietena pe care mama il poate avea in relatie cu adolescenta, atunci sansele unei diete echilibrate si ale unei greutati adecvate varstei cresc semnificativ.

DEZECHILIBRE. Anorexia si bulimia sunt situatii extreme, de dezechilibre alimentare, intalnite frecvent in randul adolescentelor. "Dorinta de a fi slabe nu trebuie impinsa insa la extreme, refuzand alimentatia atat de necesara sanatatii organismului", avertizeaza psihologul Stefania D. Nita. Repulsia fata de mancare si infometarea se pot manifesta si la adulti, daca situatia conflictuala din adolescenta nu a fost rezolvata la timp.

SFATURI
PERSONALITATE. Este foarte important ca adolescentul sa-si stabileasca o identitate proprie si sa nu se lase influentat in mod excesiv de cei din jur. "Atata vreme cat tanarul nu are o personalitate proprie, el se va lasa ghidat de cei din jur si toate actiunile sale vor avea in vedere aprobarea celor din jur. Unul dintre pasii importanti in conturarea personalitatii este acceptarea propriului corp. Multumirea si increderea in sine sunt succesul unui trup armonios", arata psihologul Stefania D. Nita.

COMPLICATII. "Infometarea nu este o solutie fericita, pentru ca provoaca stres metabolic, care duce la oscilatii mari ale glicemiei, ceea ce evolueaza treptat spre diabet de tip II, apoi obezitate, boli cardiovasculare si chiar cancer", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Este gresit sa ne infometam crezand ca vom slabi. Vom pierde in greutate in prima faza, dar in momentul cand vom reveni la regimul alimentar obisnuit ne vom ingrasa rapid.

SEMNALE. Psihologul Stefania D. Nita avertizeaza ca manifestarile de genul anorexiei si bulimiei ar trebui sa nu fie ignorate de catre parinti. Ei nu trebuie sa spuna: "O indigestie, lasa ca trece", pentru ca de cele mai multe ori sunt primele semne importante care arata ca ceva nu functioneaza firesc in dezvoltarea adolescentului. Atitudinea parintilor este foarte importanta in solutionarea unei probleme de comportament alimentar. Autoritatea si controlul total asupra adolescentului, conflictele in familie se numara printre atitudinile gresite ale parintilor fata de aceasta problema.
×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului