x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Terapii care nu lasă copiii să crească

Terapii care nu lasă copiii să crească

de Magda Marincovici    |    06 Aug 2014   •   20:17
Terapii care nu lasă copiii să crească
Sursa foto: Thinkstock
Respectaţi dozele de corticosteroizi  inhalatori, prescrise suferinzilor de astm
Unele medicamente corticosteroide administrate copiilor suferinzi de astm ar putea contribui la încetinirea procesului de creştere, potrivit concluziilor a două studii publicate recent. Punând în balanţa avantajele şi dezantajele, cercetătorii recomandă folosirea unor doze mici din aceste medicamente.

Produsele medicamentoase pe bază de corticoizi folosite în inhalatoare de către suferinzii de astm ar putea avea efecte nedorite, majore, respectiv domolirea procesului de creştere a copiilor. Este ştiut că aceste medicamente sunt prescrise pentru îngrijirea copiilor cu astm persistent şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. Dar atât părinţii cât şi medicii au motive de nelinişte, date fiind efectele secundare asociate acestui tratament. Două noi studii insistă asupra efectului de frânare a procesului de creştere declanşat de medicamentele pe bază de corticoizi, în primul an de tratament.   

Primul studiu include 25 de teste la care au participat aproximativ 8.500 de copii sub 18 ani, diagnosticaţi cu astm persistent, în forme uşoare şi moderate. Toţi corticosteroizii, în afara triamcinolonul, au contribuit la încetinirea ratei de creştere a pacienţilor, susţin autorii studiului. Pentru a verifica aceste efecte, de-a lungul unui an, 14 alte teste au fost efectuate pe 5.717 copii. Rezultatul: creşterea copiilor trataţi cu corticosteroizi a fost încetinită cu 0,5 cm, comparativ cu cea a copiilor din grupul reper, precizează profesorul doctor Linije Zhang de la Universitatea Federală Rio Grande (Brazilia). Totuşi, acest efect este mai puţin pregnant în următorii ani de tratament, nu este cumulativ şi pare minor comparativ cu avantajele acestor medicamente oferite pacientului cu astm.   

Al doilea studiu de amploare, realizat de aceeaşi echipă, a constat că încetinirea creşterii este diferită în funcţie de dozele administrate, dar şi de medicamentele administrate.

Testând diferite medicamente în diferite doze, autorii studiului au observat o îmbunătăţire a creşterii cu 0,25 cm în primul an, când doza de corticosteroizi este mică. “Noi recomandăm folosirea dozei terapeutice celei mai mici în cazul copiilor astmatici, până ce vor fi disponile noi informaţii, declară prof. d. Francine Ducharme, co-autor al celui de-al studiu pentru La Presse Canadienne. Corticosteroizii inhalatori sunt prescrişi ca tratament de primă intenţie în cazul adulţilor şi copiilor cu astm persistent. Aceste medicamente reprezintă cel mai eficient tratament pentru ţinerea sub control a simptomelor bolii. Totodată, aceste medicamente reduc numărul deceselor, frecvenţa şi intensitatea crizelor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global se înregistrează o dublare a  numărului copiilor suferinzi de astm. În lume, peste 300 de milioane de persoane sunt diagnosticare cu astm, dintre care 32 de milioane în Europa.

×