x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Află de ce tuşeşti

Află de ce tuşeşti

11 Dec 2007   •   00:00

Tusea este un simptom... zgomotos al multor boli. Nu este o boală in sine. Tusea este şi un mecanism de apărare cu ajutorul căruia ne eliberăm căile respiratorii.

Tusea este un simptom... zgomotos al multor boli. Nu este o boală in sine. Tusea este şi un mecanism de apărare cu ajutorul căruia ne eliberăm căile respiratorii.

Tusea este un act reflex, prin care organismul incearcă să se apere eliminănd substanţele străine din căile respiratorii sau secreţiile produse in exces. Tusea este insă şi o manifestare a inflamaţiei căilor respiratorii sau a plămănilor. Şef de lucrări doctor Irina Strămbu, medic primar pneumolog la Institutul Naţional de Pneumologie "Marius Nasta", spune că tusea poate fi simptomul multor boli, dintre care unele nu au legătură cu plămănii. Uneori, tusea este banală, trecătoare, alteori constituie semnul unor afecţiuni grave. De aceea, inainte de a lua pastile, siropuri incercănd să calmăm tusea, este mai important să mergem la medic pentru a descoperi cauza acesteia.

Fără legătură cu plămănii

Medicul Irina Strămbu explică mai intăi tusea care nu este provocată de o boală pulmonară. Boli din sfera ORL - de la rinosinuzită, faringită, laringită pănă la cancerul de laringe - se manifestă prin tuse, asociată uneori cu răguşeală.

Alte boli care nu au nici o legătură cu plămănii, dar pot să dea tuse sunt cele din sfera digestivă. O problemă destul de frecventă este refluxul gastro-esofagian, in care acidul gastric se intoarce din stomac spre esofag. Ei bine, acest lichid chiar dacă nu ajunge să-l facă pe pacient să simtă acru in gură (aşa-zisul jărăgai) poate să declanşeze tusea indată ce omul se intinde in pat. Cum se culcă, cum il apucă tusea. Este o tuse reflexă, iritativă, dată de aciditatea stomacului care ajunge unde nu trebuie. In aceste cazuri, tusea reprezintă un mecanism de apărare, un act reflex care se declanşează pentru eliberarea căilor respiratorii.

Tusea psihogenă nu are nici o cauză organică, ci reprezintă un tic nervos sau manifestarea unei tulburări emoţionale: anxietate, dorinţă de a atrage atenţia, depresie. Tusea psihogenă reprezintă insă un diagnostic de excludere. De exemplu, un pacient care vine la medic şi se vaită că tuşeşte trebuie mai intăi investigat pentru eventuale boli respiratorii şi abia dacă nu se găseşte nici una se stabileşte că are o tuse psihogenă.

In cazul vărstnicilor cu hipertensiune poate să apară tusea provocată de tratamentul antihipertensiv cu inhibitori de enzimă de conversie. După intreruperea tratamentului se poate observa că tusea dispare in căteva zile. In cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă stăngă se manifestă aşa-numita tuse cardiacă.

Boli respiratorii acute

Printre bolile respiratorii care pot declanşa tusea se numără infecţiile acute: viroze, pneumonii, bronşite, tuberculoză, dar şi bolile respiratorii cronice: astm, bronşită cronică, bronho-pneumopatia cronică obstructivă (BPOC), cancer pulmonar.

Tusea din viroze apare din cauza inflamaţiei căilor respiratorii ca urmare a infecţiei virale. Dacă inflamaţia este fără producţie in exces de mucus, tusea este seacă, iritativă. Pe măsură ce căile respiratorii incep să secrete mucus, tusea se coace, cum se spune in popor, şi devine expectorantă, productivă. Copiii tuşesc foarte frecvent cănd fac viroze respiratorii. Deseori, copiilor li se umflă amigdalele şi pot să tuşească pănă vomită, ceea ce ii sperie pe părinţi. Sperietura este insă mai mare decăt gravitatea problemei. Pe căt de frecvente sunt virozele la copii, mai ales la cei care intră in colectivitate (grădiniţă, şcoală), pe atăt de obişnuită este şi tusea. Important este ca părinţii să consulte medicul şi să nu le dea micuţilor antibiotice de cum incep să tuşească puţin.

In cazul unei viroze, tusea nu are o semnificaţie gravă şi trece in căteva zile. Oricum, medicamentele antitusive, siropurile trebuie utilizate cu precauţie pentru a nu impiedica eliminarea secreţiei de mucus. Deseori se intămplă ca pacienţii să acuze o tuse seacă, iritativă, care in cele din urmă erupe. De fapt, au o tuse productivă cu expectoraţie foarte greu de eliminat. In cazul acestora sunt contraindicate medicamentele antitusive, doar un sirop expectorant ii poate ajuta. Cele mai bune expectorante sunt insă apa, ceaiurile, supele călduţe, consideră dr Irina Strămbu. Oamenii care tuşesc trebuie să se hidrateze foarte bine pentru a avea o expectoraţie fluidă şi uşor de eliminat.

O cauză de tuse este şi pleurezia (apa la plămăni). Cănd se acumulează lichid in cavitatea pleurală, apare tusea iritativă, provocată de iritaţiile nervoase din pleură (membrana care imbracă plămănul). De obicei, tusea este insoţită de durere toracică pe partea unde s-a acumulat lichidul in pleură şi de lipsă de aer, pentru că plămănul afectat nu mai are loc să se umple cu aer.

Pneumoniile sunt boli infecţioase acute care afectează plămănul şi care se manifestă prin tuse adeseori productivă, cu spută purulentă, insoţită de dureri toracice. De aceea, in cazul pneumoniei putem spune că s-au adunat tusea şi junghiul. Pneumonia necesită intervenţia medicului, dar este o boală care se vindecă de cele mai multe ori fără probleme.

O altă boală infecţioasă este tuberculoza, tusea productivă fiind un simptom revelator al acestei afecţiuni. Dacă tusea persistă mai mult de trei săptămăni, fără să aibă o cauză evidentă (viroză, pneumonie), pacientul poate fi suspect de tuberculoză. El trebuie să se adreseze medicului de familie sau unui medic pneumolog pentru a efectua investigaţiile necesare. Cu căt diagnosticul se stabileşte mai devreme, cu atăt şansele de vindecare sunt mai mari. In plus, instituirea din vreme a tratamentului contra tuberculozei scurtează perioada in care bolnavul este contagios.

Boli cronice

Bronşita cronică, BPOC, astmul bronşic sunt boli cronice inflamatorii in care tusea se menţine toată viaţa. In cazul bronşitei cronice şi astmului, tusea este declanşată de inflamaţia de la nivelul bronhiilor. Pacienţii cu astfel de boli tuşesc toată viaţa. Medicul Irina Strămbu atrage atenţia asupra diagnosticului şi tratamentului corect al acestor boli. Se intămplă ca pacienţi cu astm sau BPOC să primească tratament cu antibiotic pentru simplul fapt că se plăng frecvent de tuse. Ceea ce este complet greşit, pentru că tusea lor nu este de origine infecţioasă şi se tratează cu medicamente antiinflamatoare.

Bronşiectaziile (dilataţii anormale ale bronhiilor) se manifestă de asemenea prin tuse şi expectoraţie cronică. Omul expectorează toată viaţa cantităţi mari de spută şi uneori sputa devine purulentă, necesitănd tratament.

Tusea mai poate fi prezentă intr-o boală pulmonară misterioasă numită pneumopatie interstiţială difuză. Este o boală mai rară, dar care trebuie tratată numai in clinicile de pneumoftiziologie. Pneumopatia interstiţială difuză este de origine inflamatorie, tusea fiind dată de iritaţia terminaţiilor nervoase de la nivelul alveolelor pulmonare. Tusea este foarte seacă, omul nu expectorează absolut nimic. Tusea este insoţită de respiraţie dificilă la cel mai mic efort. De exemplu, omul oboseşte cănd urcă scările şi il apucă tusea seacă. Diagnosticul corect este esenţial pentru tratarea bolii, insă este foarte greu de stabilit, uneori fiind necesară chiar biopsia pulmonară chirurgicală.

Cancerul pulmonar

Tusea din cancerul pulmonar este inşelătoare. Cancerul pulmonar apare adesea la fumători. Ei neglijează insă tusea sau schimbarea caracterului tusei, considerănd că este un simptom "normal". Dr Irina Strămbu ii contrazice: "Tusea nu este un fenomen normal. Un om sănătos nu are de ce să tuşească in fiecare dimineaţă". Fumătorii tuşesc pentru că bronhiile lor se străduiesc să elimine particulele de gudron din fumul de ţigară. "Tusea fumătorului" este de obicei matinală şi productivă. Cănd fumătorul ajunge in acest stadiu are deja bronşită cronică. Dacă nu renunţă la fumat, bronşita cronică poate să evolueze spre BPOC, care inseamnă, pe lăngă tuse şi expectoraţie, şi reducerea capacităţii respiratorii.

Duşmanul tăcut care păndeşte fumătorii este insă cancerul pulmonar. Din păcate, acesta "are prostul obicei" de a evolua timp indelungat fără simptome. Cănd tusea este insoţită de expectoraţie cu firişoare de sănge, cancerul este deja instalat, şansele pacientului fiind pe muchie de cuţit. Dar este posibil ca tusea să nici nu apară in cancerul pulmonar. Pacienţii pot acuza durere toracică persistentă, scădere in greutate, schimbarea vocii, lipsă de aer. Nici unul dintre semne nu este tipic. Dr Irina Strămbu intălneşte deseori pacienţi cu cancer pulmonar in stadiu avansat care fie nu au avut nici un simptom, fie au avut semne discrete. Medicul le recomandă pacienţilor ca orice tuse suspectă, durere in piept sau senzaţie de sufocare să ii trimită la un consult de specialitate.

RIDICHI NEGRE. Tusea seacă se poate calma cu suc de ridiche neagră. Se face un orificiu intr-o ridiche neagră de dimensiune mai mare, care se spală bine in prealabil. Se pune o linguriţă de zahăr şi se lasă de dimineaţa pănă seara, aşezată intr-o farfurie. Sucul obţinut se colectează intr-o sticlă şi se inghite căte o linguriţă, seara, inainte de culcare. Acest suc drenează vezica biliară. De aceea, el este contraindicat persoanelor cu dischinezii biliare.

CATAPLASME. Făina de muştar, aplicată sub formă de cataplasme, s-a dovedit un remediu eficient pentru tusea productivă, cu expectoraţii. Se prepară o pastă din făină de muştar cu apă caldă, care se intinde apoi pe un prosop subţire. Cataplasmele se aplică pe spate sau pe piept, de la baza gătului şi pănă deasupra mamelonului, evităndu-se zona inimii. Aplicaţiile se fac o dată pe zi, de preferat inainte de culcare, timp de maximum o jumătate de oră, două-trei seri consecutiv. Aceste cataplasme sunt contraindicate hipertensivilor şi persoanelor cu afecţiuni cardiace.

SIROP DE CEAPĂ. Ceapa are proprietăţi antiseptice şi antiinfecţioase, iar siropul de ceapă este recomandat de fitoterapeuţi in tratamentul tusei. Pentru că se prepară cu miere, el are un gust plăcut şi este agreat chiar şi de copii. La 250 ml de apă fiartă se adaugă două-trei linguriţe de miere, se fierbe 10 minute, se adaugă ceapa şi se mai lasă la fiert alte 10 minute. In final, va rămăne doar jumătate din cantitatea de apă folosită iniţial. Zilnic, se administrează trei linguriţe din acest sirop. Pentru a păstra siropul mai mult timp, se poate adăuga un conservant, de preferat hrean.

PARAZITOZE. Conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de medicină de familie, spune că la copii, in unele cazuri, tusea cronică poate fi cauzată de parazitozele intestinale. "Larvele ascarizilor sau limbricilor, eliberate din intestin, ajung prin circulaţie in plămăni, provocănd accese de tuse. Prin tuse, larvele ajung in spută şi sunt reinghiţite. Parazitozele sunt depistate cu ajutorul testelor serologice şi al examenului coproparazitologic. In aceste cazuri se tratează cauza parazitozei, nu tusea."

Ştiaţi că

- Tusea şi răguşeala pot fi inlăturate cu ajutorul unei infuzii din frunze şi coji de gutui. Impotriva tusei, frunzele de gutui pot fi pregătite şi sub formă de macerat la rece - o lingură de frunze la o cană cu apă rece.

- In cazul tusei cu expectoraţii, specialiştii recomandă siropul de pătlagină. Acesta este un bun antitusiv, expectorant, are şi proprietăţi antibiotice uşoare. Doza recomandată este de două-trei linguriţe pe zi atăt in cazul adulţilor, căt şi al copiilor, cu 30 de minute inainte de masă.

- Pentru calmarea tusei iritative sunt indicate infuziile din plante cu acţiune emolientă, antiinflamatoare, antispastică: socul, lumănărica, pătlagina, podbalul, teiul, nalba mare sau nalba de grădină.

- Cănd tusea este insoţită de expectoraţii putem folosi plantele cu proprietăţi mucolitice, fluidizante, expectorante: ciuboţica-cucului, iedera, iarba-mare, lemnul-dulce.

×