x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Amigdalele pot fi focare de infectie

Amigdalele pot fi focare de infectie

01 Noi 2004   •   00:00

Cand tratamentul cu antibiotice nu reuseste sa stinga focarul de infectie din amigdale, medicii recomanda extirparea lor. Dar cu o anumita precautie, mai ales in cazul copiilor.

STELUTA INDREI

Amigdalele fac parte din inelul limfatic al gatului, care are rol de aparare a cailor respiratorii pana la nivelul plamanilor de agresiuni provenite din mediul extern: frig, umezeala, poluare, microbi, substante toxice, fum, praf… Tesutul amigdalelor secreta o serie de factori imunologici, dintre care imunoglobulina A secretoare este factorul primordial in apararea cailor aeriene superioare, explica prof. dr. Dorin Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria".

UTILE SAU PERICULOASE. Specialistii considera amigdalele organe folositoare imunologic atata timp cat sunt in stare normala de functionare, deoarece prin activitatea lor reusesc sa invinga factorii agresivi care ajung la nivelul lor. In momentul in care factorii nocivi din mediul extern, in special microbi, streptococul betahemolitic din grupul A fiind cel mai important, depasesc capacitatea de aparare a amigdalelor, ei se cantoneaza in tesutul amigdalian, incep sa secrete toxine pe care le imprastie in organism prin circulatia sangelui. Din aceasta cauza se pot produce grave complicatii cardiace, articulare (reumatism inflamator) sau renale.

Cand se ajunge in aceasta situatie, "din punct de vedere imunologic, amigdalele devin un focar de infectie", avertizeaza prof. dr. Sarafoleanu. Pacientul sufera pusee acute repetate, apar febra mare si depozite de puroi pe amigdale, cu afectarea ganglionilor limfatici ai gatului. In special la copii, starea generala este puternic deteriorata, cu aparitia modificarilor biologice din sange, care atesta aceste focare de infectie.

TRATAMENT. Prof. dr. Sarafoleanu spune ca la ora actuala conceptia privind comportamentul fata de aceste amigdalite pultacee este urmatoarea: pot fi tratate cu antibiotice din spectrul penicilinei sau cu o cefalosporina, dar exista cazuri in care aceste tratamente cu antibiotice bine conduse nu reusesc sa sterilizeze focarul. "Daca pacientul sufera 3-4 pusee acute pe an sau 7 pusee acute in doi ani renuntam la tratament si recomandam amigdalectomia (extirparea amigdalelor)."

PRECAUTII. Amigdalectomia facuta fara indicatie corecta si fara a epuiza toate mijloacele de tratament conservator poate avea consecinte importante asupra cailor aeriene pentru tot restul vietii. Suferintele pot aparea, pe de o parte, din cauza inlaturarii unui organ cu functie normala de aparare, iar pe de alta parte, largirea cavitatii faringiene duce la uscaciunea cronica a gatului, sensibilitatea faringelui la raceli frecvente si la aparitia frecventa a faringitelor, laringitelor, traheo-bronsitelor si a unor afectiuni pulmonare. Acestea apar pentru ca aerul inspirat nu se mai umezeste, nu se mai purifica si nu se mai incalzeste la temperatura corpului si patrunde cu toti factorii nocivi in laringe, trahee, plamani.

Potrivit prof. Sarafoleanu, aerul inspirat din atmosfera in cursul unei zile de iarna cu temperatura de - 20 de grade Celsius se incalzeste pana la nivelul laringelui la 37 de grade Celsius.
ROSU IN GAT
"Nu orice rosu in gat inseamna si o amigdalita infectioasa", semnaleaza prof. Sarafoleanu. Roseata gatului (congestia amigdalelor si a faringelui) este de cele mai multe ori determinata de o agresiune minora, aparuta la schimbarile de temperatura, consumul de alimente reci. Simptomele sunt minore, fara febra ridicata, fara alterarea starii generale si fara complicatii in 80%-85% din cazuri. Rosu in gat este foarte frecvent in sezonul rece la copii pana la 12 ani si nu este nevoie de tratament cu antibiotice. Aceasta suferinta are si un efect favorabil asupra imunitatii copiilor, care devine similara cu a adultilor dupa 12 ani. Daca se intervine cu antibiotice la o faringita simpla se creeaza rezistenta la microbi, se blocheaza formarea imunitatii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă