x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boli transmise de pisici

Boli transmise de pisici

09 Mar 2004   •   00:00

O afectiune foarte frecventa este toxoplasmoza, care se transmite de la pisica la om.

Pentru femei este cea mai periculoasa, avand urmari grave. "Toxoplasmoza este provocata de un parazit endocelular numit toxoplasma gondii", afirma medicul veterinar Alice Radulescu.

RISCURI. Pisicile reprezinta unica gazda definitiva. Omul si celelalte animale sunt gazde intermediare ale parazitului, care se contamineaza numai de la pisica. Toxoplasma este factor de risc major, in special pentru persoanele bolnave de SIDA, din cauza imunitatii extrem de scazute a acestora, formele intermediare ale parazitului localizandu-se in creier si provocand meningoencefalite. Insa cel mai cunoscut si frecvent factor de risc este pentru femeile gravide. Acestea se pot contamina prin consum accidental al parazitului toxoplasma gondii intr-un anumit stadiu de dezvoltare din fecalele de pisica si prin consum de carne de porc insuficient preparata termic. Din tubul digestiv, formele intermediare trec in placenta si transplacentar, fapt ce determina avort sau anomalii congenitale ale fatului.

Prevenire

Tinerii casatoriti sau femeile insarcinate care au pisici trebuie sa se prezinte la medic pentru efectuarea unui control serologic. Medicul veterinar Alice Radulescu recomanda posesorilor de animale sa se prezinte cu acestea la controale periodice si sa nu hraneasca pisicile cu carne cruda. De asemenea, litierele pisicilor trebuie sa fie curatate zilnic, iar dupa aceea, igiena stricta a mainilor este obligatorie. Femeile, in general, si gravidele, in special, trebuie sa evite curatarea litierelor.
( STELUTA INDREI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă