x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Campanie: "cît de sănătos este zîmbetul tău?" - Preveniţi parodontoza

Campanie: "cît de sănătos este zîmbetul tău?" - Preveniţi parodontoza

de Gabi Golea    |    25 Iul 2008   •   00:00
Campanie: "cît de sănătos este zîmbetul tău?" - Preveniţi parodontoza

Doctorul Lucian Claudiu Fătu ne spune totul despre parodontoză, duşmanul zîmbetului tău.



INTERVIU • Campanie: "cît de sănătos este zîmbetul tău?"
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri media în campanie. Doctorul Lucian Claudiu Fătu ne spune totul despre parodontoză, duşmanul zîmbetului tău.


  • Jurnalul Naţional: Care este la ora actuală cea mai mare "ameninţare" la adresa unui zîmbet perfect?
Dr Lucian Claudiu Fătu: La nivel european, dar în mod special în România, ameninţarea este reprezentată de incidenţa crescută a bolii parodontale.


  • Ce este şi cum se manifestă această afecţiune?
Afectarea ţesuturilor de susţinere a dinţilor, reprezentate de osul alveolar, gingii şi ligamentele parodontale, se manifestă gradual în general, începînd de obicei cu sîngerări ale gingiilor în urma periajului dentar. Această fază poate trece neobservată, deoarece sîngerarea este la început nesemnificativă şi neînsoţită de durere. Trecînd neobservată, boala evoluează, manifestările devenind evidente: sîngerări importante ale gingiilor, chiar şi în lipsa stimulării mecanice, însoţite de această dată de dureri difuze.
În această fază, subiecţii devin interesaţi, deoarece apare o senzaţie de disconfort.


  • Ce se întîmplă dacă afecţiunea este ignorată în continuare de pacient?
Evoluţia este continuă către distrucţia ţesuturilor de susţinere, ceea ce duce în timp la mobilizarea şi pierderea dinţilor de pe arcade.


  • Cum putem preveni apariţia bolii parodontale?
În primul rînd, prin întreţinerea unei igiene dentare cît mai corecte, prin efectuarea periajului dentar atent după fiecare masă, prin utilizarea aţei dentare în scopul îndepărtării resturilor alimentare interdentare, acolo unde periuţa de dinţi nu ajunge să cureţe corect, şi utilizarea apei de gură după fiecare periaj. Pe lîngă igiena efectuată la domiciliu, mai este necesară prezentarea la medicul stomatolog la fiecare şase luni în vederea efectuării controalelor periodice, a detartrajului şi periajului profesional. Scopul controalelor este acela de a depista orice afecţiune dentară din timp şi a o trata înainte ca aceasta să se complice. Detartrajul este efectuat în scopul îndepărtării tartrului supra şi subgingival, deoarece acesta este o spină iritativă ce contribuie la apariţia şi evoluţia bolii parodontale.


Invitaţie

Parodontoza este o boală frecvent întîlnită în rîndul populaţiei, care poate fi stopată, însă nu şi vindecată. Este o afecţiune ignorată de mulţi pacienţi, din cauza lipsei informaţiilor privitoare la cauzele şi efectele ulterioare. Fără să cunoască importanţa controlului stomatologic şi a igienei orale, anual, sute de mii de pacienţi vin la clinici cu diverse afecţiuni ale dinţilor, care netratate au ca efect complicarea leziunilor iniţiale şi în final  pierderea dinţilor. O persoană care vă este dragă poate fi în situaţia de a mai putea stopa apariţia parodontozei, informeaz-o acum despre soluţiile propuse de medicul Claudiu Lucian Fătu. Campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?" urmăreşte informarea şi educarea populaţiei cu privire la riscurile pe care le poate avea neglijenţa sau amînarea unui control periodic la dentist.


23 iulie 2008
Caria te lasă ştirb

CAMPANIE  Cît de sănătos este zîmbetul tău?
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de Sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri media în campanie. Iată informaţii utile în ceea ce priveşte prevenirea unor afecţiuni cum este caria.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sanatos zîmbetul