x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cand cicatricele fac rau

Cand cicatricele fac rau

15 Apr 2006   •   00:00

Este cicatrizarea o actiune favorabila sau cicatricea este un lucru rau? Ca in orice domeniu al vietii, raspunsul nu poate fi impins in zona sigura a lui DA si nici in extrema unui NU ferm. Raspunsul la intrebarea daca cicatricea este ceva bun sau rau este un raspuns nuantat.

Este cicatrizarea o actiune favorabila sau cicatricea este un lucru rau? Ca in orice domeniu al vietii, raspunsul nu poate fi impins in zona sigura a lui DA si nici in extrema unui NU ferm. Raspunsul la intrebarea daca cicatricea este ceva bun sau rau este un raspuns nuantat.

Te tai la mana si imediat organismul se apara facand un cheag care sa opreasca pierderea de sange si apoi o cicatrice, care este primul pas de reparare a tesutului agresat. Cade cate un copil si-si juleste genunchii si iata ca organismul nu sta cu mainile incrucisate si are grija cat mai grabnic sa acopere carnea vie cu un tesut nou, cu o cicatrice. Fac chirurgii o taietura in piele, muschi si repara vreun organ din interior si apoi cos cu ata chirurgicala taietura de bisturiu tocmai pentru a se cicatriza cat mai repede.

Se spune despre unii oameni, in vorbirea poporului, ca au carne buna. Adica li se repara rapid taieturile, juliturile, ranile, operatiile, si cicatricele fac sa fie uitat locul unde se ivise o rana. Altii sunt mai rai de carne, cum zice poporul, si repararea tesuturilor prin cicatrice se face mai anevoios. Una peste alta orice intrerupere a continuitatii unui tesut, adica orice rana trebuie sa se repare prin cresterea unui nou tesut care este cicatricea.

CHIRURGIE ESTETICA

Cicatricele pot fi mici si nu uratesc zona de piele, dupa cum ele raman si cu o oarecare elasticitate care nu deranjeaza functionarea acelei regiuni de epiderma. Dar sunt si cicatrice groase, urate, vinetii, fara flexibilitate si acestea sunt deranjante. De exemplu: dupa o rana la o incheietura, daca cicatricea este mare si cu multe straturi de tesut unul peste altul, ea impiedica destinderea si indoirea articulatiei, cu alte cuvinte cicatricea "tine" si nu asigura lejeritatea miscarilor ca inainte de ranire. Tocmai de aceea cand pe piele in urma unor accidente prin taieturi sau in urma unor arsuri apar cicatrice urate si nefunctionale, este sarcina chirurgiei estetice sa le inlature, facand o grefa de piele elastica si frumoasa prelevata din alta zona a corpului.

FIBROZA FICATULUI

Mai complicata este situatia cand apar cicatrice sau fibroze, cum sunt numite de medicina, in tesuturile unor organe interne. Lumea cunoaste mai ales patania nefavorabila a ficatului bolnav care ajunge uneori la fibroza. In urma unor inflamatii instalate in ficat prin evolutia procesului pagubos se ajunge si la intarirea zonei respective, la fibroza. Hepatitele cronice generate de virusurile B si C, dar si cirozele, precum si ficatul gras alcoolic sau nealcoolic pot sa ajunga la stadiul de fibrozare a ficatului. In zona in care inflamatiile din ficat trec la faza mai periculoasa de fibroza apar un fel de cicatrice ce scot din circuitul functional o intreaga populatie de celule hepatice. Ficatul cu cicatrice, cu zone fibrozate pare un mezel din acela muschi tiganesc in care sunt portiuni mai vinete si mai cu zgarci. Cand ficatul are fibroza si celulele acelea nu-si mai indeplinesc rolul, sangele menit sa se curete de toxine in ficat nu mai poate trece prin ficat, zonele fibrozate constituie un fel de baraj ce impiedica circulatia sangelui prin ficat. De aici consecintele sunt gave.

Barajul din ficat constituit din cicatrice, din fibroze deci, maresc presiunea sangelui in amonte de ficat in vena porta din abdomen si astfel lichidul din vene trece in abdomen producand ascita, adica lichidul din burta, sau presiunea crescuta produce varice pe esofag, acele vene umflate esofagiene, mereu gata sa se sparga si sa dea hemoragii masive ce uneori duc la moarte.

CHEAGURI DE SANGE

O tendinta de cicatrizare cu efect rau se mai intampla si pe vasele de sange. Cand vasele se ingusteaza prin depunerile de grasimi inseamna ca ateroscleroza a avansat periculos, scazand hranirea cu sange a tesuturilor. Uneori placile de aterom, acele pojghite paguboase de ateroscleroza, se desprind si in zona de unde s-a rupt o placa de ateroscleroza apare ca un fel de mica rana pe vas. Si atunci organismul ia urgent masuri, incercand o cicatrizare cu cheag de sange ceea ce e si mai rau, fiindca acel cheag poate astupa definitiv vasul sau poate sa o ia la vale si sa blocheze alte trasee din sistemul circulator.

FIBROZA PULMONARA

Lumea stie mai putin insa de fibroza pulmonara, de cicatricele aparute in plamani. Fibroza in plamani e rezultatul unui proces de incercare de vindecare care face mai mult rau. Plamanul este un tesut elastic aproape perfect, el se expansioneaza in timpul respiratiei. Doctor Irina Strambu, medic primar la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", explica fibroza pulmonara. Alveolele sunt acele mici pungi din plamani unde se face schimbul de oxigen intre aerul respirat si sange. Daca apare un proces inflamator la nivelul alveolelor pulmonare, organismul incearca sa vindece acest proces prin cicatrice si in acele zone fibrozate nu mai exista elasticitate. Astfel, se micsoreaza capacitatea respiratorie, iar bolnavul cu fibroza pulmonara are permanent o foame de aer, are permanent senzatia de nevoie de aer.

FACTORI DE RISC. Care sunt factorii externi care pot da reactii alergice sau toxice producatoare de inflamatii si eventual de fibroze in plamani? Alergiile la mucegaiuri, la fan nu dau astm, ci produc inflamatii in plamani, cu febra si lipsa de aer. Crizele repetate de astfel de alergii duc la pneumopatii interstitiale difuze cu inflamatii dese, care sunt drumul spre fibroza. Reactiile la unele pulberi, de exemplu, silicozele dau si ele cicatrizari in plamani. Unele medicamente pot produce inflamatii pulmonare si apoi fibroze. Din randul acestor medicamente vinovate se pot cita nitrofurantroinul, unele citostatice, unele saruri de aur folosite in poliartrita reumatoida etc. Unele boli de cauza necunoscuta, boli de sistem cum ar fi colagenozele, vasculitele afecteaza colagenul din toate tesuturile si din plamani. Vasculitele lezeaza vasele mici, deci si vasele mici din plamani unde se face schimbul de oxigen si unde apare fibroza ce duce la pierderea elasticitatii tesutului pulmonar. Sarcoidoza, o boala de cauza necunoscuta, care afecteaza plamanul, cordul, splina, meningele poate duce si ea la fibroze, dar in cazuri mai rare. RESPIRATIE DIFICILA. Bolile care duc la fibroza pulmonara au acelasi efect precum temuta bronsita cronica obstructiva, care inseamna in ambele cazuri scaderea dramatica a capacitatii de respiratie si transferul redus de oxigen de la aer la sange. Atat bolile care determina fibroza pulmonara, cat si bronsita cronica obstructiva il fac pe om sa respire din ce in ce mai dificil. Pneumopatiile interstitiale difuze fibrozeaza prin cicatrice plamanul, iar bronsita cronica obstructiva face gauri mari in locul pungutelor mici numite alveole. In ambele cazuri se micsoreaza suparafata de schimb intre aer si sange. O pneumonie rau tratata poate duce si ea la cicatrice. Dupa cum si pleurezia tuberculoasa vindecata fara tratament, vindecata de la sine lasa in urma cicatrice, zone fibrozate ce micsoreaza respiratia. Cavernele, deci gaurile din tuberculoza avansata, dar si alte leziuni din plamani degenereaza in fibroze. Cu cat tratamentul se face mai devreme, tesuturile se repara si isi recapata elasticitatea. Pneumopatiile interstitiale difuze sunt boli ce duc la inflamatia zonelor din jurul alveolelor si uneori pot avansa spre fibroza pulmonara. Alteori insa tesutul pulmonar se reface bine fara cicatrice.
×