x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cartea de căpătâi a lăuzei

Cartea de căpătâi a lăuzei

de Florin Condurateanu    |    10 Feb 2009   •   00:00

Dacă există ceva pur până la ceruri, dacă există ceva adevărat până la ultima celulă, dacă există ceva adunând toată dragostea, toată dăruirea lumii, apoi acel ceva este MAMA.



Mama nu-ţi pune coarne niciodată. Mama nu te trădează niciodată. Mama are cu adevărat grijă de tine, tremurându-i inima când întârzii în oraş sau când ţi-ai uitat acasă sendvişurile pregătite de mâna ei. Mama e cea din a cărei fiinţă răsari la viaţă. Mama împarte cu tine, când te găzduieşte în burtă, şi aerul, şi sângele, şi hrana, şi rezistenţa la posibilele boli. Iar când puiul de om a izbucnit la viaţă, atunci când este cel mai important, mama îi dă laptele de la sfântul sân. Şi după nouă luni în care nu i-a fost comod şi a mers greu, şi a răsuflat greu, şi i s-au umflat picioarele, urmează alte luni grele, cu sculat noaptea fie pentru a-l pune pe prunc la sân, fie că scânceşte micuţul, luni în care îl porneşte pe drumul destinului pe sugar. Şi nu e uşoară această perioadă, iar lăuzia înseamnă şi ea o vreme nu simplă pentru mama ce abia a născut.

GREŞELI
Dar iată câteva lucruri importante, pe care medicina le inventariază în perioada de lăuzie. Lăuzia durează şase săptămâni, pornind numărătoarea din momentul naşterii. Şi ca să amintim de zbuciumul acestei perioade, mama caută să urmeze acele acţiuni menite să-i sporească cantitatea de lapte pentru suptul micuţului. Uneori greşite sunt sfaturile care se răspândesc prin telefonul fără fir, auzite fie de la o vecină, fie de la o cumătră din provincie. Când se vaită femeia cum că nu are destul lapte primeşte îndemnul să mănânce ceapă, care pasămite creşte cantitatea de lapte din sân. Aiureală, există riscul ca gustul de ceapă să treacă în lapte şi sugarul să refuze suptul, pierzând în greutate şi agitându-se.

Alte sfaturi de ici, de colo sună cam aşa: "Bea, femeie, bere, că asta îţi înmulţeşte laptele!". Şi asta duce la o situaţie nedorită. Rămăşiţe de alcool ajung în lapte şi numai bine nu-i fac pruncului. Dacă se poate cumva mări cantitatea de lapte în sân metoda este de golire a sânilor în timpul unui supt. Metoda corectă, de stimulare a laptelui, e tocmai golirea sânilor la fiecare repriză de supt. Tocmai de aceea mama trebuie să alterneze sânii, să-i dea pruncului să sugă şi din sânul drept, şi din sânul stâng.

După ce a semnalat aceste aspecte, continuă să prezinte perioada de lăuzie doctor Anca Simionescu, medic primar la Maternitatea Filantropia şi şef de lucrări UMF "Carol Davila". Laptele apare după 48-72 de ore de la momentul naşterii. După naştere, imediat copilului sugar trebuie să i se dea sân, căci el va fi hrănit cu aşa-zisul colastru, o secreţie foarte bogată în imunoglobuline. Colastrul este transparent şi se compune din apă şi imunoglobuline. El este foarte nutritiv, are şi multe proteine care-l hrănesc pe prunc corespunzător. Sugarul trebuie pus la pieptul mamei imediat după naştere, chiar când nu i s-a tăiat cordonul ombilical pentru a se obişnui cu pielea mamei, cu mirosul ei.

CONTRACEPŢIA
Femeia care a născut poate rămâne gravidă din nou chiar în ziua a 25-a dacă nu a alăptat, adică la prima ovulaţie. Contracepţia hormonală se poate face doar după 6 săptămâni de la naştere. În timpul lăuziei, trebuie folosite prezervative, creme, ovule spermicide sau pastile cu puţin progesteron. Această pastilă trebuie luată în fiecare zi şi la aceeaşi oră. După perioada de colastru, perioada secreţiei transparente şi bogate în imunoglobulină, deci după 48-72 de ore, apare laptele. Este perioada numită furia laptelui, când sânul este mai dur şi îi creşte cu ceva temperatura. Laptele matern e perfect adaptat tubului digestiv al sugarului. Astfel că acesta nu face diaree şi hrăneşte foarte bine pruncul. Biberonul însă nu are aceste caracteristici. Ştiinţa, cât e ea de lăudăroasă, nu a reuşit în nici o situaţie să reproducă exact componenţa uluitoare a sfântului lapte de ţâţă. Nu numai că laptele de sân este singurul care îi aduce pruncului capacitatea imunitară, dar el variază chiar în timpul unui supt din punct de vedere al conţinutului în substanţe nutritive. Spre finalul suptului laptele devine mai săţios şi îl satură pe copilaş, astfel încât acesta să nu-şi umfle burtica.

ATENŢIE!
Dacă nu alăptează, ciclul menstrual îi revine femeii după 2-3 luni. Dacă pruncul este hrănit la sân, menstruaţia apare după 4-5 luni. Având în vedere că există scurgeri timp de 3-4 săptămâni, în această perioadă nu este recomandat raportul sexual.

HEMORAGIE
În primele ore după naştere, mama trebuie ţinută 2-3 ore sub observaţie. Dacă pierde sânge până la 500 de mililitri, situaţia este normală. În caz de naştere pe cale naturală, când sângerarea este peste 500 de mililitri, este o hemoragie anormală şi trebuie intervenit. În caz că s-a procedat la o cezariană, se încadrează în normal o pierdere de sânge de până la un litru. Dacă se depăşeşte acest prag de sângerare medicii trebuie să intervină.

TĂIETURĂ
În cazul naşterii naturale, femeia este ajutată printr-o tăietură făcută de ginecolog, numită epiziotomie. Medicul obstretician-ginecolog face o tăietură în muşhii aparatului genital pentru a facilita naşterea. Această crestare a muşchilor previne incontinenţa urinară şi fecală. Aceste pierderi de urină şi chiar de fecale pot apărea la bătrâneţe chiar şi când tăietura a fost cusută. Tăietura perineală se coase imediat după ce a ieşit din trupul femeii toată placenta. După 2-3 ore, tânăra mămică merge în salon. În caz de cezariană, la 24 de ore după naştere lăuza este mutată în salonul obişnuit de spital. Este invitată să se ridice din pat după 24 de ore.


Sfatul medicului

Durata suptului trebuie să fie cam de 15 minute, iar copilul să fie alăptat de câte ori cere. Cel mai corect barometru că hrănirea la sân e bună se înregistrează la cântar. Copilul e bine hrănit la sân când câştigă în greutate. La început, sugarul trebuie alăptat din două în două ore. Astfel, el se obişnuieşte şi apoi poate fi alăptat când cere. Dar alăptarea trebuie făcută cu răbdare, pentru a goli de lapte ambii sâni. Revenind la erorile semnalate la început, o bere nealcoolizată poate stimula laptele din sânul mamei. Dar trebuie consultat medicul, fiindcă există medicamente şi ceaiuri care măresc secreţia de lapte a mamei.

×
Subiecte în articol: mama lapte săn sănătatea femeii