x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce sunt albuminele si globulinele serice

Ce sunt albuminele si globulinele serice

de Dr Dana Tinică    |    16 Iul 2012   •   17:42
Ce sunt albuminele si globulinele serice

In afara de celulele specifice sangelui, hematiile, cu rol in transportul gazelor - oxigen si bioxid de carbon - in sange, leucocitele cu rol in apararea organismului si trombocitele care intervin in hemostaza(adica oprirea sangerarii), in sange se mai gasesc alte substante, dintre care cele mai importante sunt proteinele.

Exista doua categorii principale de proteine: albumine si globuline. Albuminele reprezinta mai mult de jumatate dintre ele si sunt sintetizate exclusiv in ficat. Ele au rolul de a mentine apa in vasele de sange (in cazul in care concentratia albuminei scade, apa trece din vase in tesuturile din jur si se produc edemele) si de a transporta diverse substante (hormoni, grasimi, vitamine, medicamente etc.).

Globulinele sunt sintetizate si ele in mare parte in ficat, dar si in organele sistemului imun. Exista mai multe tipuri de globuline: alfa 1 si alfa 2 globuline, beta globuline si gama globuline. Ele au rol de transport dar, foarte important, gama globulinele cuprind diferitele tipuri de anticorpi, substante cu rol esential in apararea organismului. Atunci cand este necesara determinarea valorilor acestor fractiuni se face o alta analiza de sange, numita electroforeza proteinelor serice, in care caz se separa toate aceste subtipuri (albumina si fractiunile globulinice) si se dozeaza fiecare.

Determinarea proteinelor totale serice este un test foarte simplu. El se face pe nemancate, fara a fi necesare preparative speciale. Sangele se recolteaza dintr-o vena a bratului. Atentie! In anumite conditii rezultatele pot fi modificate: infectii sau traumatisme, repaus prelungit la pat, administrarea de anumite medicamente (hormoni estrogeni si androgeni, insulina, corticosteroizi, hormon de crestere, hormoni tiroidieni etc.), stari de deshidratare, sarcina.

Valorile normale sunt: proteine totale 6,4-8,3 gr/dL, albumine 3,5-5 gr/dL (reprezentand 55%-60% din total) , globuline 2,6-3,4gr/dL. Valori crescute ale proteinelor se intalnesc in infectii cronice (inclusiv tuberculoza sau hepatita), boli autoimune (poliartrita reumatoida, lupus, sclerodermie), sarcoidoza, deshidratare (de exemplu, in diabet zaharat sau diaree prelungita), leucemie, mielomul multiplu (proliferare maligna a plasmocitelor, celule care produc anticorpi) etc.

Valori scazute se inregistreaza in: aport proteic scazut (in diete alimentare dzechilibrate) sau afectiuni cu tulburari de absorbtie si digestie (de exemplu, pancreatita cronica, boli inflamatorii intestinale, boala celiaca etc.), boli hepatice (in care exista un deficit de productie proteica), pierderi de proteine in cazuri de arsuri intinse sau diaree severa, boli renale cu pierderi de proteine prin urina (in mod normal, nu exista proteine in urina), sarcina (prin ,,dilutia' proteinelor intr-un volum vascular mai mare).

Valori scazute ale proteinelor in sange, dar in special ale albuminei, reprezinta un important indicator al starii de sanatate. Pentru ca sunt produse numai in ficat, valori scazute ale albuminei pot atentiona asupra unei afectiuni a ficatului cu deficit de sinteza (totusi proteinele produse pot persista in sange aproximativ doua saptamani, asa ca o eventuala deficienta hepatica va fi mascata in acest interval). Mai pot fi intalnite si in tulburari grave de nu tritie, boli renale (cu pierderi urinare de albumina),in evolutia cronica a unor boli autoimune, in hipertiroidism, insuficienta cardiaca, diabet zaharat necontrolat, boala Hodgkin etc.

Valori crescute ale globulinelor se inregistreaza in mielomul multiplu, leucemii, boala Hodgkin si alte limfoame, anemie hemolitica, boli autoimune,unele boli hepatice sau renale, infectii etc. Albuminele reprezinta ceva mai mult de jumatate din valoarea proteinelor serice, de aceea raportului albumine/ globuline este normal in jur de 1,2-1,8. El poate deveni subunitar in cirozele hepatice(cu scaderea producerii de albumina) sau boli renale (in care se pierde aceasta), dar si in situatii in care creste productia de globuline, de exemplu in mielomul multiplu sau boli autoimune.

×