x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chistul glandei Bartholin

Chistul glandei Bartholin

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    17 Mar 2009   •   00:00

Majoritatea dintre noi suntem siguri că ştim totul despre propria anatomie, dar, surprinzător, sunt şi organe despre existenţa cărora devenim conştienţi doar când se îmbolnăvesc. De o parte şi de alta a deschiderii vaginale, pe labiile mici există câte o glandă numită Bartholin, care secretă un fluid lubrifiant. Glandele sunt mici şi în mod normal nu se pot simţi sau vedea. Însă, în anumite cazuri, din cauza unor iritaţii cronice sau inflamaţii, orificiul glandular se blochează şi lichidul este reţinut înăuntru, formând un mic chist. Un chist este o formaţiune cu conţinut lichid sau semisolid ce se poate forma în orice ţesut sau organ al corpului. Dacă chistul se infectează, se formează un abces, cu o zgomotoasă simptomatologie.



Abces
Chistul glandei Bartholin este o mică formaţiune nedureroasă, elastică, situată unilateral pe labia mică. Când creşte peste trei centimetri poate produce un disconfort la mers, în poziţie şezândă sau în timpul actului sexual. În unele cazuri, chistul se poate infecta şi se transformă în abces. Acesta poate fi produs fie de bacterii comune, fie de cele responsabile de o boală cu transmitere sexuală, în special gonococ sau chlamydia. Abcesul se prezintă ca o formaţiune dureroasă, uneori chiar extrem de dureroasă, fermă, acoperită cu un tegument înroşit şi cu aspect de edem. Dacă este rezultatul unei boli cu transmitere sexuală, mai apare o scurgere vaginală cu miros şi aspect neplăcut, însoţită uneori de febră.

Diagnostic şi tratament
Diagnosticul se pune în urma unui simplu examen ginecologic, alteori medicul recoltând şi secreţie cervicală, dacă suspectează o infecţie. Tratamentul se face în funcţie de caracterele formaţiunii (mărime, durere, prezenţa infecţiei). Dacă este un simplu chist, încercaţi să faceţi câteva zile băi calde la şezut (dar nu atât de fierbinţi, încât să producă arsuri), timp de 10-15 minute, de trei-patru ori pe zi sau aplicaţi un prosop umed şi cald în regiunea genitală. Acest lucru ajută la drenarea chistului. În această perioadă, evitaţi contactele sexuale. Dacă este un chist mare, care nu a cedat la această metodă sau este vorba despre un abces, este indicat să vă prezentaţi la medic. Acesta va practica un drenaj chirurgical al chistului, lăsând acolo pentru câteva zile un tub pentru o evacuare bună a secreţiilor. În mod normal, dacă drenajul este eficient, nu va fi necesar un tratament cu antibiotice. El se impune doar în cazul bolilor cu transmitere sexuală. Dacă durerile sunt mari, se pot administra antialgice şi antiinflamatoare.

În cazul chisturilor recidivante, se poate face procedura chirurgicală ce constă într-o  deschidere mai largă a glandei, pentru o mai bună evacuare. Dacă se impune, se poate ajunge la extirparea glandei. Pentru a preveni apariţia chistului glandei Bartholin, menţineţi o bună igienă locală şi evitaţi relaţiile sexuale întâmplătoare. Luaţi primele măsuri de îndată ce observaţi apariţia chistului, când el este mai mic şi se poate drena mai uşor prin remedii obişnuite.

NEVĂZUTE.
De o parte şi de alta a deschiderii vaginale, pe labiile mici există câte o glandă numită Bartholin, care secretă un fluid lubrifiant. Glandele sunt mici şi în mod normal nu se pot simţi sau vedea. Însă, în anumite cazuri, din cauza unor iritaţii cronice sau inflamaţii, orificiul glandular se blochează şi lichidul este reţinut înăuntru, formând un mic chist.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii