x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Controlul glicemiei in 60 de secunde

Controlul glicemiei in 60 de secunde

00 0000   •   00:00

De la un timp sunteti permanent insetat, aveti o foame excesiva si totusi in mod inexplicabil slabiti. Gura este uscata, vederea incetosata si sunteti nevoit sa mergeti frecvent la toaleta pentru ca sa urinati. Sunt simptome care anunta ca in sange a crescut nivelul glicemiei. Adica va pandeste diabetul, boala caracterizata prin cresterea nivelului glucozei in sange. Hiperglicemie, cum spun medicii. Tot ei ne invata ca diabetul se declanseaza cand organismul nu are suficienta insulina sau nu poate folosi insulina pe care o are pentru transformarea glucozei in energie. Diabetul este de doua tipuri. Diabetul tip 1 apare mai ales la copii si tineri si necesita tratament cu insulina. Diabetul tip 2 sau diabetul varstei adulte se trateaza cu medicatie orala si dieta, dar si cu insulina. Peste 4% din populatia adulta a Romaniei sufera de diabet zaharat de tip 2. Din pacate, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet de tip 2 nu stiu ca sunt bolnave! Aceasta problema s-ar putea rezolva simplu si ieftin prin autotestarea nivelului glicemiei din sange cu teste vizuale ce nu necesita un aparat. Persoanele cu nivel mare al glicemiei trebuie sa se adreseze imediat medicului pentru a fi diagnosticate si luate in evidenta. In fata acestei veritabile epidemii de diabet trebuie actionat prompt. Una dintre solutiile rapide si comode consta in autocontrolul glicemiei print testele vizuale comparative Betachek. Acest sistem de testare este format din doua patratele care contin un reactiv absorbant, atasate la unul din capetele unei benzi de plastic. Glicemia poate fi estimata vizual cu ajutorul unei scale de culori, situata pe cutia de testare. Testarea se face in trei pasi. Picatura de sange este primul. Ea se aplica pe mijlocul celor doua patratele. Pasul al doilea este stergerea cu un servetel. Al doilea pas este cel al stergerii picaturii de sange, exact dupa 30 de secunde de la aplicare. Si pasul al treilea: dupa alte 30 de secunde, comparati culoarea de pe banda cu legenda de culori de pe cutie. Si asa aflati care este nivelul glicemiei.

COMPLICATII. Cele mai frecvente complicatii cronice ale diabetului apar la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Nefropatia: complicatie renala care adesea impune dializa sau chiar transplant de rinichi. Constituie 40% din complicatiile renale care duc la moarte.
Retinopatia diabetica este cea mai importanta cauza a diminuarii vederii in randul pacientilor sub 60 de ani. Netratata, provoaca orbire.
Neuropatia poate afecta fiecare portiune a sistemului nervos si este o cauza majora de amputarea a picioarelor. Obezitatea poate fi cauzata de diabet, dar este si o complicatie a acestuia.

STATISTICA. Diabetul provoaca in lume 3,2 milioane de decese anual. Diabetul si complicatiile diabetului reprezinta una dintre principalele cauze de deces in urmatorii 25 de ani. In lume sunt peste 177 de milioane de bolnavi cu diabet. In Romania sunt peste 600.000 si numarul lor este in crestere.
MAURITIUS/PHOTOLAND

×
Subiecte în articol: diabetul glicemiei sanatatea adultului