x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Coroanele de portelan

Coroanele de portelan

02 Apr 2006   •   00:00

O coroana este o reconstructie care acopera un dinte pentru a-i reda acestuia forma si dimensiunea normala, consolidand si imbunatatind aspectul dintelui. Coroanele sunt necesare atunci cand dintele este distrus intr-o mare masura si plombele nu pot rezolva aceasta problema.

Dr. CERIS POPESCU, Medic specialist stomatolog
Clinica Velvet
O coroana este o reconstructie care acopera un dinte pentru a-i reda acestuia forma si dimensiunea normala, consolidand si imbunatatind aspectul dintelui. Coroanele sunt necesare atunci cand dintele este distrus intr-o mare masura si plombele nu pot rezolva aceasta problema.

Daca un dinte este spart, o coroana mentine dintele intreg astupand sparturile, astfel incat degradarea sa nu se accentueze. Coroanele sunt de asemenea utilizate pentru a sustine o plomba mai mare atunci cand nu exista suficiente resturi din dinte atasate la puntea dentara, sa protejeze un dinte slabit impotriva fracturarii, sa refaca dintii fracturati sau sa acopere dintii ingalbeniti sau deformati.

Cum se pune o coroana?

Cand pregatim un dinte pentru o coroana, acesta este micsorat astfel incat sa poata fi potrivita coroana peste el. Este realizata o amprenta a dintilor si a gingiei si trimisa la laborator pentru prepararea coroanei. O coroana temporara este montata peste dinte pana cand este preparata coroana permanenta. La urmatoarea vizita, stomatologul indeparteaza coroana temporara si cimenteaza coroana permanenta pe dinte.

De ce se recomanda coroane in loc de fatete?

Coroanele necesita indepartarea unei structuri mai mari din dinte. Prin urmare, cu coroane, stomatologii acopera mai mult din dinte, decat cu fatete. Coroanele sunt fixe si sunt indicate in mod obisnuit pentru dintii care au suferit o pierdere semnificativa din structura sau pentru a inlocui un dinte lipsa. Coroanele pot fi puse pe dintii naturali sau pe implanturile dentare.

Cum se poate inlocui un dinte lipsa?

Stomatologia ofera in prezent optiuni mai variate decat executarea unei proteze partiale.

O optiune ar fi atasarea unui implant si a unei coroane. Un implant reprezinta un cilindru de titan, care este atasat pe os (sub tesut) si functioneaza ca substitut a ceea ce a fost radacina dintelui.

Dupa o perioada de 3-6 luni, se realizeaza suprastructura ce se aplica pe bont. Acest dinte poate fi ingrijit din acel moment ca orice alt dinte din cavitatea bucala. O alta optiune este puntea dentara.

Cum decurge primul consult?

Dupa ce va asezati pe scaunul dentar, va vom anestezia zona in care vom lucra, utilizand un anestezic local. In functie de tipul de anestezic local utilizat, va puteti astepta sa va simtiti amortit timp de una sau doua ore.

Daca anestezia va dura mai mult, nu va faceti probleme. Fiecare individ reactioneaza diferit la anestezie. Pe perioada cand zona este amortita, va rugam sa fiti atenti sa nu va muscati buza sau limba.

Ati putea lua in considerare o dieta usoara sau chiar sa nu luati masa deloc pana ce nu revin senzatiile in zona afectata.

O data ce zona corespunzatoare este amortita, unul dintre stomatologii nostri va pregati dintele pentru a maximiza functia, retentia si estetica noii dumneavoastra coroane.

Dupa ce dintele este pregatit in totalitate, trecem la etapa de modelare, in care cream un dinte provizoriu pregatit in laborator si adaptat special pentru dumneavoastra. Intre timp, medicul amprenteaza campul protetic ce urmeaza a fi restaurat si trimite amprenta cu indicatiile de forma si culoare laboratorului nostru intern, pentru a executa coroana definitiva.

Dupa efectuarea lucrarii dentare, in cazul in care simtiti orice disconfort, puteti lua un analgezic usor (tylenol sau aspirina etc.) atat timp cat nu exista nici o contraindicatie medicala pe baza istoricului dumneavoastra medical. In mod normal, puteti lua un medicament pe care obisnuiti sa-l luati pentru o durere de cap. Daca disconfortul persista, va rugam sa va adresati clinicii noastre.

INGRIJIRE. Pentru a impiedica lezarea sau fracturarea coroanelor, evitati consumul alimentelor dure, al inghetatei si muscatul obiectelor dure, in acelasi mod in care trebuie sa evitati aceste lucruri si in cazul dintilor naturali. De asemenea, trebuie sa evitati scrasnitul dintilor. Pe langa sedintele la cabinetul stomatologic si periajul dintilor de doua ori pe zi, curatenia interdentara este vitala pentru coroane. Ata dentara sau produsele de curatire interdentara (periute cu forma speciala si betisoare) sunt instrumente importante pentru indepartarea placii din zona coroanei in care gingia se intersecteaza cu dintele. Placa din aceasta zona poate cauza carii si afectiuni gingivale.
×
Subiecte în articol: coroana dinte coroanele