x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce apar monturile?

De ce apar monturile?

de Mirela Dădăcuş    |    31 Mar 2009   •   00:00
De ce apar monturile?
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Montul, denumit medical "hallux valgus", este o proeminenţă a osului situat la baza degetului mare de la picior, prin deplasarea acestuia către degetele vecine. Deformarea piciorului are loc progresiv, producând disconfort estetic, dureri şi inflamaţii.

 


Boala femeilor
Medicul Marius Uscatu, specialist în chirurgia gleznei şi a piciorului, spune că afecţiunea este specifică femeilor care, din cauza tipului constituţional, prezintă o relaxare ligamentară accentuată la pubertate, sarcină şi menopauză. Astfel, ligamentele antepiciorului se destind şi cedează treptat, producând deplasarea oaselor şi deformarea caracteristică. Însă mai există şi alţi factori favorizanţi: obezitatea sau scăderea ponderală rapidă, poliartrita reumatoidă sau anumite conformaţii ale piciorului (anomalii  de lungime/ înclinaţie ale oaselor componente, piciorul plat sau cel scobit, tendonul calcanean scurt, absenţa unor degete). Istoricul familial îşi spune şi el cuvântul, fiicele "moştenind" piciorul mamei în peste 50% dintre cazuri. "Încălţămintea strâmtă sau cu tocuri înalte nu generează hallux-valgus-ul (monturi la picioare) ci doar îl agravează pe cel preexistent", a adăugat dr Uscatu. Potrivit medicului, există două tipuri de monturi: unele care apar la vârsta adolescenţei (hallux valgus juvenil), cu o evoluţie lentă, şi cele care apar la 40-45 de ani, cu evoluţie rapidă şi cu complicaţii grave (bătături plantare, dureri în talpa piciorului, apariţia "degetului ciocan" şi, mai rar, a artrozei la nivelul degetului mare).

Complicaţii
Diagnosticul monturilor nu se limitează la examinarea piciorului afectat, ci are în vedere o consultaţie generală cu scopul de a descoperi alte boli ce pot favoriza/ agrava evoluţia sau chiar contraindica o intervenţie chirurgicală. Se poate adăuga şi examenul podoscopic simplu, prin care se vizualizează amprenta plantară, precum şi punctele de presiune exagerată la acest nivel. Radiografia este utilă în cazurile care necesită operaţie. Suplimentar, medicul recomandă analize ale sângelui, consult inter-disciplinar, computer tomograf sau rezonanţă magnetică. Fără tratament chirurgical, piciorul se deformează progresiv, durerile sunt permanente şi greu de suportat, încălţatul şi mersul devin tot mai dificile, putând apărea infecţii articulare cu consecinţe grave.

Sfatul medicului

Singurul tratament al monturilor este cel chirurgical, spune dr Marius Uscatu, specialist în chirurgia gleznei şi a piciorului, cu preocupări deosebite în tratamentul monturilor. Operaţia, care durează între 40 şi 60 de minute, se indică atunci când durerile devin insuportabile, când mersul este dificil, iar încălţămintea tot mai greu de adaptat şi tolerat. Potrivit medicului, montul nu este un os crescut sau un "cioc", ci un os deplasat care trebuie repoziţionat. "Tehnicile chirurgicale şi  de anestezie moderne, care, din păcate, nu sunt prea răspândite în ţara noastră, înlătură complet durerea, interzic imobilizarea (permit reluarea mersului în aceeaşi zi) şi fac din recidivă doar o excepţie şi nu o regulă." Intervenţia chirurgicală este contraindicată în "piciorul diabetic", arterită şi varice. Tratamentele naturiste, exerciţiile fizice sau ortezele pentru "corecţia" deformării nu au nici un efect în stoparea evoluţiei diformităţii.
 

 

×
Subiecte în articol: ortopedie