x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce ne simţim obosiţi?

De ce ne simţim obosiţi?

de Oana Antonescu    |    18 Mar 2008   •   00:00

Oboseala este un răspuns normal al organismului la suprasolicitare fizică, la stres sau la lipsa de somn. Dar când somnul şi alimentaţia echilibrată nu ameliorează această stare, ea poate fi manifestarea unor boli acute sau cronice. Dr Dana Dinu, medic specialist medicină de familie, ne spune care sunt cauzele cele mai comune ale oboselii.

 

 

 

Astenia de primăvară

Fireşte că prima cauză de oboseală la care ne gândim în acest sezon este astenia. Schimbarea de anotimp induce o stare de slăbiciune fizică şi psihică, de letargie şi epuizare. De vină sunt epuizarea resurselor de vitamine şi minerale pe timpul iernii şi slăbirea generală a organismului, care coincid cu venirea primăverii. Aceste stări durează între o săptămână şi zece zile, cel mult două săptămâni, iar bătrânii şi copiii sunt cei mai afectaţi. În cele mai multe cazuri, astenia nu necesită tratament, ci doar o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale provenite din legume şi fructe proaspete.

Oboseala însoţeşte boli precum răceala sau gripa, dar poate de asemenea să ascundă o afecţiune acută sau cronică. De multe ori, această stare de epuizare poate amăgi atât bolnavul, cât şi medicul, ceea ce amână diagnosticul. “Infecţiile bacteriene şi virale, precum tuberculoza sau hepatita virală A, au ca simptom de debut oboseala. Bolile parazitare sunt, de asemenea, asociate cu oboseală. Paraziţii care colonizează tractul digestiv împiedică absorbţia principiilor alimentare, ceea ce determină carenţe în elemente nutritive şi de aici astenia, cefaleea, inapetenţa”, explică dr Dana Dinu.

 

 

Toate bolile cronice pot provoca oboseală, atrage atenţia specialistul nostru. Anemia feriprivă este printre cele mai comune cauze de oboseală, alături de palpitaţii, iritabilitate, cefalee, ameţeli şi chiar dispnee.

 

 

Bolile hepatice, precum hepatita cronică sau ciroza, dau o senzaţie de epuizare. La fel şi cele pulmonare cronice, de tipul bronşitei obstructive sau astmului bronşic. În aceste cazuri, oboseala poate să apară în urma efortului de a tuşi, a dispneei, dar şi din cauza concentraţiei scăzute de oxigen din sângele ce irigă creierul, motivul fiind schimburile reduse de gaze la nivelul alveolelor pulmonare. Diabetul zaharat induce şi el o stare accentuată de oboseală, cauza fiind nivelul mare de glucoză din sânge. Oboseala poate fi însoţită şi de alte manifestări, la care bolnavul trebuie să fie atent: sete excesivă, urinare frecventă, scădere în greutate, deşi apetitul este crescut.

Bolile cardiace şi în special insuficienţa cardiacă limitează aprovizionarea cu oxigen a muşchiului cardiac, ceea ce provoacă o senzaţie de slăbiciune. Bolile endocrine (hipotiroidia sau hipertiroidia) sunt alte cauze de oboseală. Infecţia cu HIV se manifestă de asemenea printr-o oboseală accentuată. “În cazul neoplaziilor, starea de slăbiciune generală poate apărea ca prim simptom (simptom paraneoplazic), înaintea apariţiei simptomelor de organ, iar ignorarea ei întârzie diagnosticul. De aceea, oboseala nejustificată, care durează mai mult de o lună, nu trebuie tratată cu vitamine. Un control la medicul de familie este obligatoriu, fiindcă ea poate ascunde maladii grave”, atrage atenţia dr Dana Dinu. La anamneză, medicul poate descoperi şi alte simptome de boală, ignorate de pacient, iar un set uzual de analize poate găsi cauza oboselii. Când ea nu are o cauză evidentă, trebuie evaluată sănătatea mintală, fiindcă şi tulburările psihice precum anxietatea sau depresia se manifestă prin oboseală.

 

 

 

Sfatul medicului

 

 

În lupta cu oboseala, somnul suficient şi odihnitor este o condiţie elementară. Nevoia de somn variază de la un individ la altul, la un adult fiind de 6-8 ore, iar la un copil de vârstă şcolară de 10 ore. Alimentaţia are un rol major în combaterea oboselii. O dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume proaspete, cereale, lactate, carne slabă ne revitalizează. De partea cealaltă, o dietă săracă în carbohidraţi, vitamine şi minerale sau bogată în grăsimi contribuie la apariţia oboselii. Cafeaua, băuturile alcoolice sunt de asemenea cauze de oboseală. Regimurile drastice de slăbire nu oferă organismului energia de care are nevoie şi duc inevitabil la instalarea senzaţiei de epuizare.

Deshidratarea antrenează şi ea oboseala, iar pentru a o preveni trebuie să bem minimum doi litri de apă pe zi. Efortul fizic excesiv poate provoca oboseală, însă lipsa exerciţiului fizic are acelaşi efect. Persoanele care nu fac mişcare în mod constant se simt mai lipsite de vlagă. Gimnastica, înotul, plimbările sunt revigorante.

×
Subiecte în articol: oboseala sanatatea noastra oboseal