x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Diabetul la gravide

Diabetul la gravide

26 Feb 2004   •   00:00

Diabetul care survine pe timpul sarcinii este specific acestei perioade delicate si dispare dupa aceea.

Este importanta diagnosticarea sa in timp util, dar mai ales prevenirea, deoarece aceasta afectiune prezinta riscuri pentru bebelus atat la nastere, cat si in viitor. "Sarcina modifica profilul hormonal si metabolic al femeii. Mai mult, la femei sarcina poate constitui momentul de depistare a diabetului, care in aceste conditii este mai greu de controlat", afirma dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".

PREVENIRE. Medicul trebuie sa fie informat cu privire la eventuale persoane diabetice in familie. De asemenea, femeia insarcinata trebuie sa isi anunte medicul daca a mai avut antecedente de hiperglicemie in timpul unei sarcini anterioare sau daca a adus pe lume un copil peste greutatea normala.

TRATAMENT. Femeia insarcinata trebuie sa aiba o buna igiena a vietii, iar daca este necesar trebuie sa urmeze un tratament cu insulina. In primul rand se impun un regim alimentar echilibrat si practicarea unei activitati fizice regulate. In cazul diabetului diagnosticat, glicemia se masoara inainte si dupa servirea mesei. Daca nivelul glicemiei este mare, medicul poate prescrie administrarea insulinei pe cale subcutanata. Insa acest tip de tratament nu dureaza decat pe timpul sarcinii. Dupa trei saptamani de la nastere se realizeaza un control al glicemiei pentru a verifica daca totul a revenit la normal.

RISCURI. Specialistii afirma ca fetusul risca sa aiba o greutate excesiva, ceea ce poate duce la complicatii la nastere, in unele cazuri impunandu-se cezariana. Nou-nascutul poate suferi inca din primele zile de viata din cauza unei hipoglicemii reactionale care provoaca pierderea cunostintei sau convulsii. Vestea buna este ca, desi mama a suferit de diabet in timpul sarcinii, copilul sau nu va fi diabetic. Mama isi poate alapta fara grija copilul, deoarece diabetul nu constituie o contraindicatie in acest sens.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă