x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dinti cu camasi de portelan

Dinti cu camasi de portelan

00 0000   •   00:00
Ce sunt fatetele de portelan?
Acestea mai sunt numite si "laminate de portelan", "fatete laminate de portelan" sau, simplu, "fatete". In continuare le vom numi, simplu, fatete. Fatetele sunt camasi de portelan cu forma, care sunt folosite pentru a crea o noua suprafata frontala pentru un dinte. Acestea sunt piese subtiri modelate din portelan, avand forma dintelui, se adapteaza pe partea frontala a dintelui si se afla in varful topului de ingrijire in cosmetica dentara. Lipite permanent de suprafata frontala a dintelui, pentru a restaura sau a imbunatati pozitia, forma sau culoarea dintelui, acestea pot crea o diferenta drastica si imediata pentru zambetul cuiva si pentru aspectul fetei. Fatetele sunt minunate pentru a rezolva probleme comune cum ar fi strungareata (aspectul de dinti cu spatii al celor doi dinti superiori frontali) sau dinti ciobiti, strambi, lipsa, decolorati, endentati, deformati sau pozitionati necorespunzator. Odata accesibile doar bogatilor, starurilor hollywoodiene si fotomodelelor de top, fatetele sunt acum o modalitate populara pentru ca multi oameni sa aiba un zambet de vis.

Exista vreo diferenta intre fatetele de portelan realizate intr-un cabinet stomatologic sau altul?
Da, exista un adevarat amestec intre arta si stiinta in spatele stomatologiei estetice high-end. Nu toate fatetele sunt la fel. Stomatologii nostri au experienta de durata in arta modelarii zambetului, ceea ce determina culorile, unghiurile liniare, formele, grosimea, transluciditatea, ocluzia si multi alti factori pe care ii prescriu laboratorului nostru intern. Laboratorul nostru prelucreaza manual fatetele, creandu-le un design personalizat pentru a se potrivi fetei, zambetului, sexului si personalitatii dumneavoastra. Efectuate corect, acestea arata si sunt percepute ca dintii naturali. Puteti selecta cat de mult doriti, dar unul dintre motivele pentru care alegeti un stomatolog specializat trebuie sa fie experienta si maiestria sa artistica. Privind realizarile sale, imagini computerizate dinainte si dupa ale altor cazuri, va vor ajuta si pentru a decide in privinta stilului, formei si culorii care vi se potrivesc cel mai bine.

La ce sunt folosite fatetele de portelan?
Fatetele pot fi folosite pentru a corecta marimea, forma, culoarea si aliniamentul dintilor. Deci, daca zambetul dumneavoastra are de suferit de pe urma unor dinti patati, stricati, deformati din orice motiv (fisuri, sparturi, fracturi, spatii, fumat sau pete de tetraciclina etc.), atunci s-ar putea sa fiti un candidat extraordinar pentru fatete de portelan. Multi oameni doresc dinti mai drepti fara stresul si timpul necesare aparatelor ortodontice. Acum dintii pot fi indreptati cu fatete si coroane de portelan. Majoritatea oamenilor pot obtine forma, lungimea si albul pe care si le doresc, si nici nu se pateaza! Ceea ce multi oameni nu realizeaza este ca forma fatetelor in combinatie cu ajustarile ocluzale, cum ar fi deschiderea muscaturii, pot avea un impact profund asupra intregii fete. Aceasta poate da aparenta unui lifting facial sau eliminarea ridurilor fara chirurgie plastica. De aceea unii dintre pacientii nostri arata cu 10 ani mai tineri dupa modelarea zambetului facut de noi; si imaginati-va spiritul lor intinerit!

Care este diferenta dintre fatetele de plastic, restaurari si fatetele de portelan?
Restaurarile compozite (denumite uneori si "fatete directe" sau "fatete de plastic") sunt un material rasinos plastic de culoarea dintelui. Restaurarea poate fi realizata intr-o singura sedinta si sunt deseori folosite pentru a repara o ciobire mai mica a unui dinte sau pentru a face imbunatatiri estetice la cativa dinti. De obicei, restaurarea necesita foarte putin sau deloc reducerea dintelui sau anestezie. Deoarece sunt facute din portelan intr-un laborator, fatetele de portelan sunt de obicei mai estetice in ceea ce priveste spectrul de culori, realismul si transluciditatea. Fatetele de portelan sunt si o solutie pe termen mai lung decat restaurarile, deoarece nu se pateaza sau decoloreaza si sunt de obicei mai puternice decat restaurarile. Fatetele de portelan de obicei necesita cateva sedinte la clinica: prima sedinta pentru a pregati dintele si cea de a doua pentru a aseza fateta.

Sunt adult si nu vreau sa trec prin faza cu aparat. Pot fatetele sa ma ajute sa-mi corectez dintii stricati mai repede decat ortodontia?
Fatetele de portelan sunt pentru multi adulti o alternativa perfecta la aparatul dentar. Fatetele pot corecta forma dintilor care nu sunt aliniati corect, au lipsuri sau spatii. Pacientii mai in varsta, care si-au dorit dintotdeauna dinti mai drepti, dar nu doresc sa suporte ani de tratament cu aparat dentar, de obicei, adora aceasta noua tehnica. In loc de luni si ani cu aparat dentar, dintii stricati pot fi corectati de obicei in doar doua saptamani folosind fatete. De fapt, chiar daca ati folosit un aparat dentar in trecut, dar marimea si forma dintilor dumneavoastra nu va multumesc, fatetele s-ar putea sa fie solutia perfecta.

Care sunt argumentele pro si contra intre aparatul dentar si fatete?
Aparatul dentar este indicat persoanelor cu varsta sub 18 ani. In aceasta perioada din viata lor osul este mai maleabil, dintii se misca mai usor si este mult mai probabil sa stea dupa ce osul se "remodeleaza" in jurul noii pozitii a dintilor. Multi adulti poarta aparat dentar, dar pentru o perioada mai mare de timp si aproape de fiecare data au nevoie de aparat dentar permanent pentru a pastra noua pozitie a dintilor. Mai sunt si numeroase sedinte la cabinet, pe langa stresul general de a purta aparat dentar. De asemenea, dintii pot fi repozitionati, dar au in continuare aceeasi forma si culoare nedorite. Aparatele de corectare dentara insa nu necesita remodelarea sau restructurarea dintelui in vreun fel.
Uneori, numite "corectarea instantanee a dintilor", fatetele pot da aparenta de dinti drepti, spatii inchise si modifica forma dintilor pentru a crea un zambet perfect. Dupa ce smaltul dintelui este redus, de obicei foarte putin, fatetele sunt asezate acoperind partea vizibila a dintelui. Asezate corect, sunt puternice si trebuie sa reziste foarte mult timp. Muscatura este deseori imbunatatita si fatetele nu se pateaza si nu se decoloreaza.

CUM SUNT FACUTE? Fatetele sunt facute dintr-o carapace subtire de portelan si sunt lipite permanent de dinte. Tehnicienii realizeaza fatete dupa amprentele si specificatiile noastre de culori. Fiecare fateta este personalizata pentru a se potrivi natural si confortabil pe fiecare dinte.

CAT DE REPEDE? De obicei, pacientii nostri obtin zambetul visurilor lor in doua sedinte. La prima sedinta, dintii sunt pregatiti, iar la a doua asezam fatetele permanente. Imaginati-va ca veti avea un nou zambet in mai putin de o luna – unul care chiar se potriveste fetei si personalitatii dumneavoastra!
×