x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Drumul oaselor

24 Feb 2004   •   00:00

Pericol de gradul zero: osteoporoza se instaleaza mai ales la femei, de trei ori mai rar la barbati si produce fracturi dupa o anumita varsta, cea mai banala cazatura se transforma in grave ruperi ale oaselor.

Specialistii sustin ca osteoporoza se numeste acea pierdere de masa osoasa mai mare de 25%. Calificativul de osteoporoza severa nu este dat de densitatea mica a oaselor, ci de prezenta fracturilor. Osteoporoza nu doare, doare cand s-a rupt osul din pricina ei. Eventual, durerea apare la vertebre, atunci cand se ridica greutati prea mari. Sef de lucrari doctor Daniel Grigore, unul dintre endocrinologii importanti de la Institutul "Parhon", spune apasat ca osteoporoza se poate trata eficace la orice varsta. Dar deviza trebuie sa fie: "Nu tratati cifrele, tratati oamenii!".

Osul este un paradox, de fapt un compromis intre rigiditatea pentru sustinere, supletea ca sa nu se rupa si metabolismul osului, fiindca in maduva osului se fabrica globulele rosii, albe si trombocitele. Osul vechi este in permanenta inlocuit cu os nou, acest proces se intampla in schelet, in milioane de locuri simultan. Se innoieste osul fara sa-i fie afectata rezistenta. In coloana vertebrala, osul se innoieste 25%, in oasele lungi doar 10%. Dupa menopauza se resoarbe mai mult os decat se innoieste si asa se pierde masa osoasa.

La barbati intrarea in andropauza nu este asa de bine delimitata in timp, descresterea secretiei de testosteron e lenta, doar 1% pe an, si nu devine manifesta clinic, in timp ce menopauza este bine conturata in timp, ovarele nu mai produc hormoni. De aceea, osteoporoza este mai intalnita la femei. Exista medicamente care scad tempoul resorbtiei osoase. Medicamentele din clasa bifosfonatilor sunt eficace prin faptul ca reduc incidenta fracturilor. A doua medicatie se bazeaza pe clasa asa-numita Serm, aceste medicamente iau de la hormonii estrogeni efectele pozitive pe os si nu iau de la estrogeni efectele rele de cancere la san sau uter.FLORIN CONDURATEANU

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă