x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Eliminarea fără bisturiu a pietrelor de la glandele salivare

Eliminarea fără bisturiu a pietrelor de la glandele salivare

de Magda Marincovici    |    20 Ian 2011   •   18:46
Eliminarea fără bisturiu a pietrelor de la glandele salivare

147519-sistemul-de-litotritie-externa2.jpgÎn premieră, în ţara noastră, la Clini­ca de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din Bucureşti, pacienţii cu pietre la glandele salivare au şansa unui tratament modern, fără bisturiu. Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din Bucureşti este singurul centru din Europa de Est dotat cu această aparatură. Aceste procedee terapeutice, considerate „minim invazive”, afectează într-o mică măsură orga­nismul, în comparaţie cu intervenţiile chirurgicale tradiţionale. Pacienţii cu morbidităţi asociate pot beneficia de noua terapie, graţie faptului că intervenţiile nu necesită anestezie generală, fiind practic lipsite de riscuri majore. Acest tratament reuneşte două metode: litotriţia extracorporeală şi sialendoscopia.

Profesorul doctor Alexandru Bu­cur, şeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, spune că li­totriţia extracorporeală constă în sfă­râmarea calculilor prin unde de şoc acustice, produse de un generator din exteriorul corpului. După ce se vizua­lizează piatra la ecograf – deci fără expunere inutilă la radiaţii – , se pune în funcţiune aparatul de lito­triţie care bombardează cu un fas­cicul de unde de şoc focalizate direct şi precis asupra acesteia.

Astfel, unda de şoc creează microfisuri în structura calculului, determinând pulverizarea acestuia. Scopul tratamentului este ca piatra să fie fărâmiţată în bucăţi care pot fi eliminate uşor, pe cale naturală, – prin secreţia de salivă, în decurs de câteva zile. Acest tratament minim invaziv, realizat în ambulatoriu, fără anestezie generală, permite pacientului să scape de dureri şi să se întoarcă la activităţile sale curente în câteva ore.

În cazul calculilor voluminoşi sau foarte duri sunt necesare mai multe şedinţe de litotriţie extracorporală, de câte 30-40 de minute, la fiecare şedinţă se administrează aproximativ 1.500 unde de şoc.

Prof. dr. Alexandru Bucur recomandă această procedură în mod deosebit „pentru rezolvarea litiazei salivare cu localizare la nivelul glandelor salivare mari (parotidă şi submandibulară), indiferent de vârsta pacienţilor”. Totuşi, această tehnică nu este indicată în sarcină, pacienţilor cu afecţiuni cu risc de sângerare, anevrisme regionale etc.

Cea de a doua metodă implementată de medicii de la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din Bucureşti este sialoendoscopia. Ac­cesul la calculi se face endoscopic, iar îndepărtarea calculilor se face cu ajutorul unui dispozitiv special care se intoduce prin tu­nelul endos­copului.

Aceste ma­ne­vre se desfăşoară direct sub control vi­zual endosco­pic. Procedura se poa­te efectua sub anestezie locală, avan­taj conside­rabil pentru pacientul cu risc anestezic. Intervenţia se recomandă pentru calculii mici loca­li­­zaţi pe canalul Wharton sau pe ca­na­lul Stenon. De obicei, este necesa­ră in­se­rarea temporară a unui stent, pen­tru a mări şi a menţine calibrul duc­tului. Specialiştii spun că rata de suc­ces a acestei metode este de peste 80%.

Aparatura endoscopică permite medicului să observe şi o serie de alte aspecte patologice ale căilor salivare. Astfel, se poate evalua starea de inflamaţie a căilor salivare, se pot identifica îngustările canalelor (stenoze, stricturi), polipii, dopurile de mucus (care sunt precursorii calculilor), corpii străini etc.

Metodele de îndepărtare endoscopică a calculilor sau de litotriţie vor fi aplicate întotdeauna după remiterea unui episod acut inflamator sau infecţios. De asemenea, practicarea acestor tipuri de intervenţii presupune administrarea în perioada de recuperare a antibioticelor.

Pacienţii pot beneficia de aceste proceduri numai după un consult de specialitate care poate fi efectuat la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială. Procedurile sunt decontate de asigurările de sănătate sau sunt plătite integral de cei care nu pot face dovada calităţii de „asi­gurat”.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei