x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fatetele de portelan

Fatetele de portelan

00 0000   •   00:00
Medic stomatologie generala - Clinica Velvet Dental
Telefon: 317.39.97

Cum sunt pregatiti dintii pentru fatetele de portelan?
Spre deosebire de coroane, de obicei, este dat la o parte de pe dinti, pentru a face loc fatetelor, doar un strat subtire de smalt. De obicei, doar 5-10 pana la 8-10 milimetri din suprafata exterioara sunt eliminati. Aceasta cantitate mica de smalt indepartat este necesara pentru a face loc portelanului. Aceasta ne permite sa facem fatetele pe conturul corespunzator fara ca acestea sa para mari sau nenaturale. Anumiti dinti s-ar putea sa nu necesite micsorari, iar altii s-ar putea sa necesite reductii mai mari.

Cate fatete de portelan sunt necesare pentru un zambet nou?
Numarul fatetelor depinde in intregime de rezultatul dorit. Daca doar un dinte este decolorat sau deformat, atunci poate fi folosita o singura fateta. Pentru a obtine un rezultat mai echilibrat, deseori este recomandat ca mai multe fatete (intre 4 si 8) sa fie facute in acelasi timp. Aceasta ne permite sa obtinem cel mai frumos rezultat cu putinta. Atunci cand inchidem spatii largi dintre dinti, pot fi necesare 6 pana la 10 fatete pe arcada pentru a obtine un rezultat estetic corespunzator.

Cat vor dura fatetele de portelan?
Nu exista reguli specifice referitoare la cat de mult vor dura fatetele de portelan. Desi va puteti astepta ca fatetele dumneavoastra sa va tina multi ani (unii pacienti le-au avut peste 20 de ani sau mai mult), este nerealist sa va asteptati ca acestea sa reziste pentru totdeauna. Cu ingrijire buna acasa si exercitand o judecata corecta, pare probabil ca o fateta de portelan sa reziste mai mult de 10 pana la 15 ani.

Vor fi dintii mei sensibili dupa ce-mi voi pune fatete de portelan?
Anumite persoane simt o sensibilitate (la cald sau rece sau presiune etc.) dupa ce le sunt aplicate fatetele. O oarecare sensibilitate este absolut normala si de obicei dispare spontan dupa o zi pana la doua saptamani. Cauza acestei sensibilitati poate fi cantitatea de smalt ramasa pe dintele dumneavoastra dupa pregatire, apropierea nervului, precum si alti factori. Daca aceasta sensibilitate nu dispare sau va ingrijoreaza, este bine sa consultati stomatologul.

Va trebui sa imi schimb dieta dupa ce imi voi pune fatete de portelan?
Odata aplicate, fatetele dumneavoastra sunt foarte puternice si vor rezista la majoritatea fortelor aplicate acestora de o dieta normala, deci o dieta normala nu ar trebui sa fie problematica. Portelanul este rezistent la sfaramare, dar nu este maleabil. Prin urmare, trebuie sa evitati orice va indoi sau rasuci fatetele. Ca si cu dintii dumneavoastra naturali, deschiderea capacelor, muscarea dulciurilor tari sau spargerea ghetii nu reprezinta o idee buna.

Cum mentineti fatetele de portelan noi si care este ingrijirea recomandata?
Cu ingrijire corespunzatoare acasa si cu vizite regulate la stomatolog, fatetele dumneavoastra va pot oferi un zambet frumos multi ani. La o saptamana sau doua dupa aplicarea fatetelor va cerem sa reveniti la clinica pentru o lustruire cosmetica si pentru evaluarea tratamentului. Aceasta vizita este foarte importanta. Ea ne ofera oportunitatea de a evalua aplicarea fatetelor, raspunsul tesutului si sa va raspundem la orice intrebari pe care le-ati putea avea referitoare la designul noului dumneavoastra zambet. Spre exemplu, daca frecati sau strangeti din dinti, va rugam sa ne spuneti. Putem fabrica o protectie de noapte moale pe care sa o purtati pentru a minimiza stresul aplicat dintilor dumneavoastra in timp ce dormiti.

Cand este posibil ca fatetele de portelan sa nu fie solutia pentru mine?
1. Daca aveti dinti nesanatosi. Fatetele de portelan nu pot fi aplicate pe dinti care prezinta descompunere sau boala parodontala activa (gingivita). Aceste conditii trebuie tratate de catre dentistul dumneavoastra inainte ca fatetele de portelan sa poata fi fabricate si aplicate. Dar, in general, odata aplicate, fatetele sunt de obicei cea mai buna restaurare a tesutului gingival pe care o avem disponibila.

2. Daca aveti dinti slabiti. Daca o cantitate semnificativa din structura dintelui a fost pierduta ca rezultat al degradarii sau fracturii sau daca a fost deja inlocuita printr-o plomba dentara, dintele s-ar putea sa nu fie un candidat bun pentru o fateta de portelan. Fatetele de portelan nu intaresc semnificativ dintii pe care sunt aplicate. Dintii care au sau au avut o pierdere a unei cantitati semnificative din structura dintelui sunt de obicei tratati mai bine prin aplicarea unei coroane dentare pe ei, si nu a unei fatete de portelan.

3. Daca aveti o cantitate necorespunzatoare de smalt pe dinte. O fateta de portelan poate fi lipita cu succes doar pe smalt dentar. Anumiti dinti mai au doar putin sau nu au deloc smalt ramas pe partea lor frontala, ca rezultat al incercarilor anterioare de lipituri dentare. Acesti dinti nu sunt candidati buni pentru fatetele de portelan.

4. Daca strangeti din dinti sau va frecati dintii. Persoanele care strang din dinti sau scrasnesc din dinti pot fi candidate slabe pentru fatete de portelan. Fortele create de aceste activitati, denumite bruxism de catre stomatologi, pot cu usurinta sa ciobeasca sau sa sparga fatetele de portelan. Este posibil ca o persoana sa isi poata controla cu succes obiceiurile sale de bruxism in timp ce este treaza, dar in timp ce doarme o asemenea persoana nu are practic nici un control asupra acestei activitati. Daca o persoana care scrasneste din dinti are fatete aplicate, atunci aceasta trebuie sa fie pregatita sa poarte o protectie dentara nocturna atunci cand doarme, astfel incat sa minimizeze tensiunea aplicata fatetelor sale.

AVANTAJE. Fatetele pot fi folosite pentru a corecta marimea, forma, culoarea si aliniamentul dintilor. Daca zambetul are de suferit de pe urma unor dinti patati (fumat sau pete de tetraciclina), stricati, deformati din orice motiv (fisuri, sparturi, fracturi, spatii), fatetele de portelan reprezinta cea mai buna solutie. Multi oameni doresc dinti frumosi fara stresul si timpul necesare aparatelor ortodontice.

IGIENA. Intretinerea fatetelor de portelan este relativ simpla. Spalati-va pe dinti si folositi ata dentara asa cum faceti in mod normal pentru a preveni problemele de igiena orala. Nu va temeti ca va stricati fatetele folosind ata dentara sau periindu-va dintii. Orice pasta de dinti non-abraziva este acceptabila. Un regim bun de ingrijire acasa va asigura succesul estetic al fatetelor.
×