x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Laptele duce la Parkinson

Laptele duce la Parkinson

24 Apr 2005   •   00:00

Doua studii realizate de cercetatorii americani au ajuns la aceeasi concluzie sigura: consumul excesiv de lapte poate provoca Parkinson. Diferenta consta in faptul ca unii considera vinovati calciul, lactoza si vitamina D, pe cand ceilalti cred ca o alta substanta este responsabila.



  • de LIANA HAINAROSIE

  • GRIJA. Consumul normal de lapte pe zi are efecte pozitive asupra organismului, dar, in cantitati mari, el poate dauna
    Adultii care beau zilnic lapte in cantitati mari prezinta un risc de 2-3 ori mai mare de a suferi de Parkinson. Vinovat de acest efect nu este calciul, ci un alt ingredient din lapte, conform unor studii recente, aparute in publicatia Neurology. In cadrul unui program numit Honolulu Heart, cercetatorii de la Universitatea din Virginia au urmarit, timp de 30 de ani, 7.504 persoane cu varste cuprinse intre 45 si 68 de ani, carora le-au monitorizat alimentatia zilnica. Concluzia a fost ca persoanele care au baut lapte zilnic, peste limite, prezinta mai multe riscuri de a suferi de Parkinson decat celelalte. In timpul studiului, 128 de subiecti s-au imbolnavit de Parkinson. Observatiile au scos la iveala ca intr-un an se inregistreaza in medie 15 cazuri de Parkinson la 10.000 de oameni care sunt mari consumatori de lapte. Pe de alta parte, in cazul oamenilor care nu beau, riscurile sunt de doua ori mai mici, proportia fiind de 7 cazuri la 10.000.

    IPOTEZA. Un studiu precedent, realizat de prof. Walter Willet si de echipa sa de la Universitatea Harvard din Boston, considera ca lactoza, vitamina D si calciul sunt responsabile de cresterea riscului de Parkinson. Aceasta ipoteza a fost insa demontata de cercetatorii din Virginia. Ei au ajuns la concluzia ca o alta substanta din lapte, inca necunoscuta, este implicata in aparitia acestei boli neurologice. Alte concluzii ale studiului echipei prof. Walter Willet au aratat ca doar calciul, lactoza si vitamina D din lapte pot conduce la Parkinson. Alte produse alimentare care contin aceste elemente nu prezinta riscuri. De asemenea, grasimile din lapte nu au fost considerate a fi responsabile de aparitia Parkinson.

    PRECIZARE. Studiul se refera la consumul exagerat de lapte. In mod normal, nutritionistii chiar recomanda consumul de lapte, care este un aliment benefic atat copiilor, cat si adultilor. Pentru a preveni boli ale sistemului osos este bine sa consumam iaurturi, lapte proaspat, branzeturi. O dieta cu un continut scazut de calciu, un element esential pentru mentinerea sistemului osos, creste riscul ca oasele sa devina fragile sau casante - afectiune cunoscuta sub denumirea de osteoporoza.

    CAFEAUA SALVEAZA NEURONII
    Cercetatorii au mai demonstrat ca oamenii care beau mai mult de cinci cesti cu cafea pe zi sunt mai putin expusi pericolului aparitiei bolii Parkinson decat ceilalti. Realizat pe soareci, acest studiu arata ca disparitia dopaminei, neurotransmitator care permite celulelor nervoase sa comunice intre ele, poate fi impiedicata cu ajutorul cafelei. Bolnavii de Parkinson nu sintetizeaza destula dopamina, caci neuronii care sunt insarcinati cu fabricarea lor se degenereaza si mor. Cafeaua blocheaza accesul la o clasa de receptori care se situeaza la suprafata celulelor nervoase si impiedica procesul de alterare a celulelor.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă lapte parkinson