x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Menopauza fara medicamente

Menopauza fara medicamente

de Steluta Indrei    |    17 Noi 2005   •   00:00
Menopauza fara medicamente

Studii britanice si franceze avertizeaza ca tratamentele hormonale substitutive recomandate femeilor contra menopauzei duc la cancer de san si boli de inima.

Femeile aflate la menopauza care iau tratamente hormonale substitutive (THS) sunt expuse la cancer de san si boli cardiovasculare, arata studii britanice si franceze prezentate la Congresul Mondial despre Menopauza.

Medicamentele contra menopauzei erau considerate pana nu de mult un panaceu pentru numeroase femei. Insa doua studii aparute in Marea Britanie au confirmat faptul ca THS sunt vinovate de tumori mamare si boli de inima. In plus, autoritatile sanitare din Franta au anuntat ca peste un milion de cazuri de cancer de san sunt cauzate de tratamentele hormonale.

Autoritatea franceza pentru Siguranta Sanitara a dat publicitatii un raport cu privire la utilizarea THS in perioada 2000-2002. Cercetatorii estimeaza ca intre 2000 si 2002, THS au fost responsabile de aproape 1.200 de cancere mamare pe an in randul femeilor intre 40 si 65 de ani. In ceea ce priveste bolile cardiovasculare, s-au constatat 200 de cazuri de infarct anual si 650 de accidente vasculare cerebrale puse pe seama THS. Autorii considera ca, indiferent de perioada de utilizare a tratamentelor hormonale, femeile nu sunt ferite de aceste consecinte negative.

REGULI. Dupa semnalele de alarma ale cercetatorilor, intre 2002 si 2004, consumul de THS s-a redus la jumatate, iar numarul afectiunilor atribuite acestor tratamente a scazut cu 40%. In prezent, prescrierea medicamentelor in cazul menopauzei se face dupa reguli stricte. Ele se administreaza numai daca tulburarile specifice menopauzei (bufeuri, insomnii, stari depresive...) afecteaza considerabil calitatea vietii pacientei. De asemenea, este obligatoriu ca medicul sa informeze pacienta cu privire la riscurile medicamentelor. THS vor fi prescrise in doze minime pe o durata cat mai scurta si sub stricta supraveghere medicala. Medicii le recomanda ca remedii impotriva menopauzei tratamentele naturale pe baza de fitoestrogeni, o alimentatie echilibrata, exercitii fizice.

RISCURI CONFIRMATE
Tratamentele hormonale substitutive sunt de doua feluri: estroprogestative (asocierea dintre estrogen si diferite tipuri de progesteron) si estrogenice (in cazul femeilor care au suferit o operatie de extirpare a uterului se administreaza numai estrogen). Cele mai recente studii franceze prezentate la al 11-lea Congres Mondial despre Menopauza de la Buenos Aires au relevat urmatoarele concluzii. Tratamentele estroprogestative prezinta cel mai mare risc de cancer de san (peste 80%). Acest risc apare indiferent de durata tratamentului. In cazul tratamentelor cu estrogeni + progesteron micronizat (forma farmaceutica) nu s-a observat cresterea riscului de cancer. Asocierea dintre estrogeni si retroprogesteron induce un risc de 30% de a dezvolta cancer de san. Estrogenii separati maresc riscul de cancer mamar cu 40%.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă