x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Naşterea sub apă

Naşterea sub apă

21 Aug 2007   •   00:00

In Romănia, la secţia de Obstetrică-Ginecologie din oraşul Victoria, judeţul Braşov, avea loc in 1998 prima naştere subacvatică, asistată de medicul specialist Cristian Băiulescu. Sub supravegherea medicului Băiulescu au venit pe lume, prin naştere subacvatică, peste 1.000 de copii.

Naşterea sub apă este o practică uzuală in vestul Europei. Insă in Romănia nu este la fel de cunoscută. Incă din anii ’60, ideea de a lăsa femeia să stea in timpul travaliului in apă a fost verificată mai intăi de cercetătorul rus I. Tjarkovsky, apoi a fost recepţionată in alte ţări. Rolul apei asupra travaliului este unul benefic atăt pentru mamă, căt şi pentru nou-născut. Astfel, pentru gravidă, travaliul este mai scurt, mai relaxant, durerea este de mai mică intensitate, iar medicaţia pentru prevenirea durerii este mult mai redusă decăt in cazul unei naşteri clasice. Totodată, pentru nou-născut, trecerea de la mediul intrauterin la cel extrauterin se face treptat, iar efectul forţei de gravitaţie este mai redus atăt pentru mamă, căt şi pentru făt. Mama işi poate schimba poziţia extrem de uşor şi se poate relaxa cănd simte nevoia. In Romănia, la secţia de Obstetrică-Ginecologie din oraşul Victoria, judeţul Braşov, avea loc in 1998 prima naştere subacvatică, asistată de medicul specialist Cristian Băiulescu. Sub supravegherea medicului Băiulescu au venit pe lume, prin naştere subacvatică, peste 1.000 de copii. Metoda naşterii subacvatice a fost preluată şi de maternitatea din oraşul Rupea. Dar, la ora actuală, nici la spitalul din oraşul Victoria, nici la cel din Rupea nu se mai practică această modalitate de naştere.

Multe mame au respins acest tip de naştere, deoarece se tem ca bebeluşul să nu se inece in momentul venirii pe lume. Dar această teamă este eliminată de practica medicală. De fapt, bebeluşul părăseşte un mediu lichid şi pătrunde intr-un alt mediu asemănător celui intrauterin. In plus, monitorizarea mamei şi a bebeluşului este permanentă. Nou-născutul este supravegheat din punct de vedere cardiac, astfel incăt, dacă ritmul inimii se reduce, mama este scoasă din apă, iar naşterea continuă in procedură clasică.

Igienă

In cazul naşterii subacvatice, aspectele legate de condiţiile de igienă sunt esenţiale pentru a nu fi periclitată sănătatea nou-născutului. Cada specială in care se aşază mama in perioada travaliului necesită condiţii stricte de igienă, deoarece riscul infecţiilor este foarte mare atăt pentru mamă, căt şi pentru copil. "Naşterea subacvatică este o modalitate de luat in considerare, cu condiţia ca pacienta să fie cunoscută şi să aibă analizele la zi", arată dr Arben Zguri, medic specialist obstetrică-ginecologie, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

BRAŞOV. In Romănia, la ora actuală, naşterea sub apă este practicată doar la o clinică privată din Braşov, deschisă recent. Trebuie spus că, in cazul naşterii subacvatice, tatăl poate fi prezent alături de mămică, bucurănd-se astfel impreună de acest moment unic, mai ales că durata naşterii este micşorată semnificativ.

Sfatul medicului

"Naşterea in apă este lipsită de efecte secundare. Prin această metodă, travaliul poate fi condus mai uşor, fiindcă apa are un efect relaxant, iar femeia rămăne cu un sentiment pozitiv asupra aducerii pe lume a unui copil. In cazul nou-născutului nu mai există şocul major la naştere, el venind pe lume intr-un mediu similar celui din uterul matern", explică prof. univ. dr Mircea Onofriescu, de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Iaşi. Pe de altă parte, medicul Cristian Băiulescu spune că "apa caldă calmează durerea, iar naşterea devine mai rapidă şi mai uşoară. Nu există naştere fără dureri, nu trebuie să se inţeleagă acest lucru. Numai că durerea scade in intensitate cu aproximativ 30% comparativ cu durerile inregistrate in cazul unei naşteri normale. In funcţie de opţiunea gravidelor, naşterea subacvatică se realizează sau nu sub anestezie peridurală. Un alt efect benefic al naşterii subacvatice il reprezintă şi diminuarea tăieturilor", arată dr Băiulescu.

×
Subiecte în articol: apă nasterea maternitate