x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O piatră nebună, nebună!

O piatră nebună, nebună!

de Florin Condurateanu    |    01 Apr 2008   •   00:00

Parcă 100 de cuţite ţi le înfige cineva în spate când o prădalnică de pietricică se mişcă prin “drumurile” rinichiului. Atât de violentă este durerea din colica renală încât bărbaţi cât muntele, care duc la tăvăleala bolilor mai ceva ca un tanc, ei bine, aceşti bărbaţi zdraveni cad în genunchi, încovoiaţi de durerea pricinuită de nişte pietre la rinichi, care nu mai stau cuminţi, ci o pornesc la vale.

Parcă 100 de cuţite ţi le înfige cineva în spate când o prădalnică de pietricică se mişcă prin “drumurile” rinichiului. Atât de violentă este durerea din colica renală încât bărbaţi cât muntele, care duc la tăvăleala bolilor mai ceva ca un tanc, ei bine, aceşti bărbaţi zdraveni cad în genunchi, încovoiaţi de durerea pricinuită de nişte pietre la rinichi, care nu mai stau cuminţi, ci o pornesc la vale. De altfel, specialiştii lumii au alcătuit un clasament al durerilor din punct de vedere al violenţei, şi durerea cauzată de pietrele la rinichi se situează pe podium între primele trei dureri vestite prin brutalitatea lor.

 

 

Ce se întâmplă

Până la urmă ce se întâmplă în colica renală? Lămureşte acest subiect atât de des întâlnit, din păcate, prof. dr Radu Penescu, directorul Spitalului Clinic de Nefrologie “Carol Davila”. În primul rând, în colica renală funcţionează un paradox: o piatră mare, fixată în circuitul rinichilor, nu dă durere, ci îl necăjeşte pe suferind cu o jenă. Însă o pietricică de dimensiuni evident mai mici, care însă se mişcă, provoacă dureri foarte mari. Durerea în colică este durerea ce se întâlneşte într-un organ care are o cavitate, adică seamănă cu o cameră cu un rezervor. Durerea de colică e dată de spasmul, de contracţia acelui organ care, prin mişcările lui, caută să elimine corpul străin. Durerile în colică vin şi pleacă. Sunt dureri unilaterale, doar într-o parte. Durerea pricinuită de pietrele la rinichi se simte în spate şi iradiază oblic în faţă şi în jos. Durerea în colica renală este însoţită de mai multe fenomene. Urinatul se face dificil, cu urină puţină şi senzaţie de negolire a vezicii. Această urinare, când e vorba despre pietre la rinichi, este deasă, iar jetul de urină este filiform, răsfirat, în picături ca la o stropitoare. Urina este întunecată, semn că sunt rănite de piatră căile urinare. Când piatra se mişcă şi lezează ţesuturile pe unde trece, culoarea urinei este închisă de la culoarea apei de spălare a cărnii până la culoarea băuturii cola. Dar trebuie analizată situaţia cu atenţie, căci urina este mai închisă la culoare şi când omul a mâncat sfeclă, varză roşie sau a înghiţit unele medicamente. În colica renală, pe lângă dureri, apar şi vărsături, antrenând bila, adică secreţia galben-amară din vezica bi­liară. În timpul colicii renale adesea apare şi febra însoţită de frisoane. Omul se zbate de durere ca peştele pe uscat şi este foarte important de menţionat că în timpul colicii bolnavul nu-şi găseşte nici o poziţie în care durerile să se calmeze. Suferindul este cuprins de anxietate, de o teamă exagerată.

 

 

Durerea în lombosciatică

Cum este durerea pricinuită de acea afecţiune reumatismală numită lombosciatică? Lombosciatica este, de fapt, un conflict între discul dintre vertebre, care ies din locaş, şi rădăcinile nervoase pe care le presează. Durerea în lombosciatică nu radiază în faţă spre abdomen. Durerea lombosciatică iradiază spre partea din spate a piciorului şi bolnavul şchioapătă. În timpul crizei de lombosciatică, bolnavii îşi mai găsesc o poziţie în care durerile scad, spre deosebire de criza de pietre la rinichi, unde

s-a menţionat că suferindul cât se zvârcoleşte tot nu poate găsi o poziţie unde durerile să se atenueze. Şi este clar că, în timpul crizei de lomboscia­tică, urina suferindului e limpede, nu se închide la culoare ca în colica renală.

 

 

 

Apă caldă

Piatra poate fi descoperită în căile reno-urinare prin ecografie. Piatra astupă ureterul de golire şi dă dilataţie în circuitul renal, în amonte. O piatră ce astupă total ureterul dă, după şase ore, tulburări de funcţionare (dilatări, dureri). După şase zile de blocare cu piatră a ureterului apar leziuni grave în structura rinichiului, iar după şase săptămâni de blocare a ureterului de către piatră rinichiul se distruge.

 

O durere violentă în colica renală se poate calma la început prin scufundarea în apă caldă minimum o jumătate de oră, încălzind apa treptat. Prin căldură, inclusiv prin prişniţe, sticle cu apă caldă, pernă electrică, dar mai ales prin băi calde, se dilată ureterul, se liniştesc durerile şi se creează chiar condiţii de eliminare a pietrei. Bolnavul poate să apeleze şi la medicamente antispastice. Două pilule de nospa sau două de rovatinex, dar poate bea şi ceaiuri diuretice de cozi de cireşe şi de coada calului. După aceste tratamente, pe care şi le aplică singur până se duce la spital, el trebuie să facă mişcări bruşte, mişcări de şoc, pentru ca piatra să se clintească din loc. Şi curele de ape minerale sau folosirea uleiului de măsline sunt indicate.

 

 

 

TRATAMENTE. În afară de antispastice (scobutil, papaverină, atropină), în tratamentul pietrelor la rinichi se recomandă şi antiinflamatoare, ca şi antialgice îm­potriva durerilor. Se practică un tratament medicamentos litolitic pentru topirea pietrelor. În litiaza cu uraţi urina trebuie alcalinizată. Când nu există îngustări pe circu­itele renale şi nici adenom de prostată, o piatră cât un sâmbure de măsline poate fi eliminată doar cu medicamente. 60%-70% din pie­trele la rinichi se elimină spontan. Când pietrele sunt mai mari şi în­ţepenite în ţe­su­turile căilor uri­na­re, ele se sparg prin litotriţia cu ul­trasunete, adi­că se foloseşte un fel de masă pe care se aşază bolnavul, şi un emiţător lan­sează ul­trasu­nete. Există şi metoda endoscopică în care se ajunge la pie­tre cu o sondă sau cu endoscopul.

 

 

 

COLICA BILIARĂ. O altă durere cu ca­re poate semăna du­rerea din colica renală este durerea din colica biliară. Durerea apare în zona ficatului şi radiază spre omoplaţi. Colica biliară se însoţeşte de fe­bră şi apare icterul. Durerea în colica bi­liară apare după mese copioase şi mult alcool şi, în paralel, apar crizele de pancreatită. Miş­­carea unei pietre pe ureter sea­mă­nă cu durerea din apendi­cită. Dar durerea în colica renală se poate confunda şi cu durerile de ulcer, de zona zoster, cu durerile din infarct.

×