x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Premiera - Protezare in cancerul esofagian

Premiera - Protezare in cancerul esofagian

15 Mai 2005   •   00:00

Prof. dr. Dan Sabau este autorul unei metode miniinvazive de operare a cancerului esofagian, denumita endoprotezarea cardiala prin foraj transtumoral. Metoda a primit premiul pentru cea mai buna lucrare de chirurgie esofagiana la Congresul de Cancer Gastric, desfasurat la inceputul lunii mai in Japonia.

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • SCHEMA. Proteza introdusa in tumoarea esofagiana ii permite bolnavului sa se hraneasca normal

    METODA. Procedeul consta in penetrarea abdomenului bolnavului cu un trocar (instrument chirurgical, folosit la introducerea in unele cavitati ale organismului a unor instrumemente chirurgicale), apoi forarea prin tumoare si montarea unui proteze. "Proteza - un tub in forma de palnie - este produsa in Romania si se foloseste cand tumoarea este intr-un stadiu avansat, cu metastaze. Procedeul meu este o abordare laparo-gastro-scopica, care difera putin de laparoscopie pentru ca intri in organ cu laparoscopul si manevrele le faci in interior", declara prof. dr. Dan Sabau. Metoda prezinta avantajul ca nu exista plagi sau cicatrice, iar spitalizarea este intre trei si cinci zile. Persoanele operate isi reiau alimentatia treptat.

    CAZURI INOPERABILE. Acest gen de interventie se utilizeaza in cazurile inoperabile de cancer esofagian, al bolnavilor in stadii finale. Singura rezolvare a acestor cazuri era gastrostoma - introducerea directa a unui tub de alimentatie prin peretele abdominal, prin care mancarea semipreparata, semilichida ajungea in stomac.

    "Metoda mea nu rezolva radical problema cancerului, ci doar consecinta cancerului - imposibilitatea de a manca din cauza obstructiei care apare la nivelul esofagului sau al cardiei. Tumoarea nu lasa sa treaca nimic prin esofag, raman numai niste orificii de 1-2 milimetri care impiedica bolul alimentar sa ajunga in stomac", afirma prof. dr. Dan Sabau. Acesta a aplicat metoda de chirurgie miniinvaziva in aproximativ 35 de cazuri, la spitalele din Braila si Sibiu. In curand, metoda va fi pusa in aplicare si la Bucuresti.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă