x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Profesorul Petre Brătilă: "Există viaţă după cancer"

Profesorul Petre Brătilă: "Există viaţă după cancer"

de Magda Marincovici    |    31 Mar 2010   •   00:00
Profesorul Petre Brătilă: "Există viaţă după cancer"
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

În premieră, azi, profesorul doctor Petre Brătilă efectuează o intervenţie chirurgicală prin care o femeie, operată de cancer de col uterin, aduce pe lume o fetiţă, prin operaţie cezariană.



Această sarcină a fost posibilă, întrucât intervenţia chirurgicală pentru cancer de col uterin, realizată tot de profesorul Brătilă printr-o metodă originală, i-a permis femeii conservarea elementelor necesare procreării.

Mama are 39 de ani, este din Bucureşti şi mai are două fetiţe. Femeia a fost operată în 2008 de cancer de col uterin stadiul A1-A2. Spre surprinderea ei, dar şi a medicilor, ea a rămas gravidă şi a dorit să ducă sarcina la termen: "Dacă Dumnezeu mi-a dat acest copil, eu nu-l pot da afară", a spus femeia.
Ea a reuşit să ducă sarcina până la perioada optimă de naştere prin operaţie cezariană.

ELIMINAREA ORGANELOR GENITALE
Pentru cancerul de col uterin operabil, în momentul de faţă, în România şi în multe alte ţări, singura soluţie este hirestectomia radicală, care înseamnă scoaterea organelor genitale interne, a unei părţi din vagin şi a ganglionilor pelvici. Este una dintre cele mai mari operaţii din ginecologie, care invalidează definitiv femeia (rămâne fără menstruaţie, fără posibilitatea de a procrea). Incidenţa cancerului de col uterin este foarte mare în ţara noastră, situându-ne pe locul doi în Europa.

Astfel, această boală traumatizează puternic femeia în general, femeia activă sexual, care doreşte să-şi conserve uterul, statusul hormonal etc. La începutul anilor '50, în ţara noastră, profesorul Eugen Aburel a pus la punct o metodă de tratament conservativ, cu păstrarea uterului şi a ovarelor în cazul femeii diagnosticate cu cancer de col uterin.

Operaţia se realiza exclusiv pe cale abdominală prin tehnica chirurgicală clasică. Metoda nu a avut o popularitate foarte mare. Dar la mijlocul anilor '90, profesorul doctor Daniel D'Argent, din Lyon, a preluat tehnica românului Aburel - fără a ezita să recunoască acest lucru -, perfecţionând-o, în sensul că operaţia este efectuată pe cale vaginală, mai puţin invazivă. Mai mult, a adăugat la operaţia în sine scoaterea ganglionilor pe cale laparoscopică.

Astfel, metoda D'Argent, constând în combinarea laparoscopiei cu chirurgia vaginală, oferă un avantaj imens femeii, în sensul restabilirii imediate postoperatoriu.

METODA D'ARGENT
În 2002, profesorul D'Argent a venit în România şi împreună cu profesorul Brătilă au efectuat la Spitalul Militar Central o intervenţie chirurgicală aplicând noua metodă. "Abia în 2007, la Spitalul Euroclinic, am putut să folosesc, în premieră, această metodă cu echipa mea", spune profesorul Brătilă.

"Din 2007 până acum, aici, prin această metodă, au fost operate 22 de femei sub 37 de ani, rezultatele fiind comunicate atât pe plan naţional, cât şi internaţional. În lume, de la inventarea acestei metode şi până în prezent s-au efectuat între 800 şi 1.000 de asemenea intervenţii. Tehnica se bucură de o mare popularitate în Franţa şi Canada şi este în plin proces de extindere în SUA, deoarece rezultatele se pot evalua deja, fiind peste 15 ani de când este folosită.

Astfel, prin această operaţie se obţin rezultate similare chirurgiei radicale. Cu avantajul imens că femeia rămâne femeie, că există viaţă după cancer", precizează profesorul doctor Petre Brătilă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă