x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei - Şi medicamentele dau ulcer

Pulsul medicinei - Şi medicamentele dau ulcer

de Florin Condurateanu    |    29 Sep 2008   •   00:00

Reamintim că ultimele analize au demonstrat că au mai scăzut cazurile de ulcer provocate de acea bacterie Helicobacter pylori şi, surprinzător, îşi reintră în pâine tipul de ulcere care recidivează şi sunt produse de excesul de acid clorhidric.



Reamintim că ultimele analize au demonstrat că au mai scăzut cazurile de ulcer provocate de acea bacterie Helicobacter pylori şi, surprinzător, îşi reintră în pâine tipul de ulcere care recidivează şi sunt produse de excesul de acid clorhidric.

Profesorul doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie, arată în continuare că s-au înmulţit şi ulcerele provocate de curele cu anumite medicamente. Astfel, pot produce ulcere medicamentele antiinflamatoare cu cortizon sau necortizonice, recomandate pentru bolile de reumatism. De asemenea, unele medicamente anticoagulante pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale şi a infarctului pot duce la ulcer, un exemplu fiind Plavixul. Pot deveni acuzate de ulcer şi unele medicamente bifosfonate recomandate împotriva osteoporozei.

Cu toate acestea, medicamentele antiinflamatoare sunt indispensabile luptei cu reumatismele. Dacă situaţia o permite, se închide mai întâi ulcerul, deci se rezolvă boala ulceroasă, şi abia apoi se trece la înghiţitul de medicamente antiinflamatoare, aminteşte profesorul doctor Alexandru Oproiu. Când se reporneşte tratamentul antiinflamator, se folosesc în paralel şi medicamente din clasa inhibitorilor de pompă de protoni, tocmai pentru a menaja tubul digestiv.

La pacienţii de peste 60 de ani riscul de ulcer creşte semnificativ atunci când încep terapiile cu medicamente antiinflamatoare împotriva reumatismului. Dar, înainte cu şapte zile de a relua tratamentul cu medicamente antiinflamatoare pentru bolile reumatice, se trece la o cură cu medicamente împotriva secreţiei exagerate de acid clorhidric (blocante de pompe de protoni) din familia Omeprazol.

Profesorul doctor Alexandru Oproiu atrage atenţia că riscul de ulcer este mai mare la pacienţii suferinzi de reumatisme degenerative de tipul artrozelor decât la bolnavii cu reumatisme inflamatorii, de exemplu, spondiloza anchilopoetică. Dar întotdeauna medicul trebuie să evalueze situaţia. El va avea grijă ca pentru tamponarea ecoului rău în tubul digestiv pe lângă medicamentele împotriva reumatismului, suferindul trebuie să înghită şi medicamente antiulceroase.

Aşadar, celebra bacterie Helicobacter pylori face mai puţin rău decât se credea. Iar în vizorul specialiştilor este acum excesul de acid clorhidric.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă medicamente ulcer