x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sângerările din timpul sarcinii

Sângerările din timpul sarcinii

de Steluta Indrei    |    30 Sep 2008   •   00:00

Orice sângerare apărută în cursul sarcinii trebuie semnalată imediat medicului curant. Pentru că această complicaţie poate anunţa un avort spontan, o sarcină extrauterină, o anomalie a placentei. Despre toate acestea ne vorbeşte dr Ruxandra Albu, medic ginecolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.



Orice sângerare apărută în cursul sarcinii trebuie semnalată imediat medicului curant. Pentru că această complicaţie poate anunţa un avort spontan, o sarcină extrauterină, o anomalie a placentei. Despre toate acestea ne vorbeşte dr Ruxandra Albu, medic ginecolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Primul trimestru

Sângerările apar cel mai frecvent în primul trimestru de sarcină, adică până în săptămâna a treisprezecea. Când sângerarea apare în această perioadă, aproximativ 30% dintre paciente vor suferi avort spontan, 10%-15% au sarcină extrauterină, 5% au sarcina oprită în evoluţie. Restul sarcinilor au şanse de a continua peste 20 de săptămâni. Cu cât sângerarea apare mai târziu în sarcină, cu atât cresc şansele ca aceasta să continue. Studiile arată că dacă sângerările survin între 13 şi 20 de săptămâni există 99% şanse de menţinere a sarcinii.

În cazul avortului spontan, hemoragia este adesea cu sânge roşu, uneori şi cu cheaguri de sânge. De asemenea, sângerările pot fi însoţite de durere şi/sau semne clinice ale pierderii de sânge: paloare, tahicardie, stare de leşin. Alteori, avortul spontan survine silenţios, fără sângerări, dar cu dispariţia semnelor de sarcină (greaţă, tensiune la nivelul sânilor). Important este ca la apariţia unuia dintre aceste simptome, pacienta să se prezinte la medic pentru un examen clinic şi ecografie.

O altă cauză a hemoragiilor este acumularea de sânge în jurul sacului gestaţional (hematom periovular). Se manifestă prin sângerări maronii, de mică intensitate. Hematomul este diagnosticat şi monitorizat prin ecografie.

Al doilea şi al treilea trimestru

Sângerarea după 20 de săptămâni reprezintă o cauză importantă de suferinţă atât a mamei, cât şi a copilului. Cauzele acestor sângerări sunt foarte puţin cunoscute. Hemoragia este imprevizibilă, iar starea pacientei se poate deteriora în orice moment. Dacă sângerarea este masivă, ameninţătoare de viaţă, naşterea trebuie provocată imediat.

Două complicaţii manifestate prin sângerări în al doilea trimestru de sarcină sunt placenta praevia şi dezlipirea de placentă. Placenta praevia înseamnă inserarea joasă a placentei, astupând total sau parţial colul uterin. Dezlipirea de placentă apare uneori din cauza unei traume la nivelul uterului.

RISCURI. Sângerarea în sarcină este o urgenţă majoră, care pune în pericol atât sănătatea mamei, cât şi a fătului. Riscurile pentru mamă sunt reprezentate de pierderile masive de sânge ce pot fi fatale. Iar în cazul fătului apar pericole precum naşterea prematură, insuficienta creştere intrauterină, dezvoltarea mai lentă. Studiile arată că sângerările survin frecvent la fumătoare, la gravide cu vârsta peste 35-40 de ani, la cele cu diverse afecţiuni cronice.

×
Subiecte în articol: sarcina sănătatea femeii