x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Saşiul şi bobul de orez.

Saşiul şi bobul de orez.

de Florin Condurateanu    |    24 Mai 2011   •   21:00
Saşiul şi bobul de orez.

Privirea crucis sau, cum zice poporul, 'un ochi la slanina, altul la faina', afectiune denumita de oftalmologi strabism, nu este o bagatela. Sasiii se opereaza uneori si apoi nu poarta ochelari, ceea ce duce la o incur­ca­tu­ra. Degeaba ochii sunt adusi de chi­rurg la axa normala, fiindca fara oche­lari ei revin la pozitia stramba, iarasi privirea e crucis si totul a fost aiurea. Ba mai mult, poate aparea alta dandana, dupa operatie, fostul sasiu risca sa vada dublu daca nu este urmat tot protocolul postoperator, si situatia este rea. Tocmai de aceea strabismul trebuie tratat corect de oftalmolog.

Iata care sunt etapele tratamentului in cazul copilului sasiu. E o catastrofa sa nu fie tratat strabismul la copil, pentru ca micutul poate sa nu mai vada cu ochiul crucis. Cand un ochi deviaza de la axa, copilul vede dublu. Si ca sa nu se intample asa, creierul incepe sa stearga imaginea ochiului strabic, asa ca ochiul cu strabism pierde treptat vederea, copilul va fi ambliop toata viata, nu va folosi ochiul dezobisnuit sa vada. Totusi se poate repara situatia aceasta prin exercitii care obliga ochii sa lucreze amandoi si se poate vindeca strabismul. Asta daca exercitiile si purtarea ochelarilor se petrec pe la varsta de 3-4 ani, si nu mai tarziu de 6 ani.

Explica strabismul profesor doctor Monica Pop, managerul general al Spitalului de Urgente Oftalmolo­gice. Primul pas este examenul de fund de ochi, pentru a se elimina po­sibilita­tea unei leziuni organice, gen cata­rac­ta sau alta neregula a fundului de ochi. Daca micutul nu are ceva pe fundul de ochi si, de exemplu, o eventuala tumoare nu trebuie opera­ta, el este lasat asa. Apoi copilul este supus unui examen cu refracto­me­trul, i se masoara dioptriile si se recomanda ochelari pentru corectarea viciului de refractie. Daca strabismul este foarte mare, copilul este operat la varsta de 1 an.

Daca strabismul nu e foarte mare, se trece la exercitii de pe­nalizare, de fortare a ochiului sa vada. Se pun picaturi intr-unul dintre ochi, pupila este dilatata si vederea acestui ochi e slaba un timp, asa ca este obligat sa vada celalalt ochi, cel fara picaturi. Apoi se schimba ochii si ii vine randul celuilalt ochi, de asta data i se pun picaturi ochiului doi, fiind fortat sa priveasca ochiul intai. Este un exercitiu de antrenare a am­bilor ochi cu strabism. Etapa a treia a tratamentului ochilor crucis consta in exercitii. Copilul sasiu este pus sa execute unele operatiuni care sa puna la munca migaloasa ochii. Copilul cu ochii crucis este indemnat sa alea­ga boabe de orez, sa puna puncte cu pixul pe colturile pa­tra­te­lelor din caie­tul de matematica, sa se joace pe calculator, sa se distreze cu aparatura video. Si in fine, a patra etapa a tratamentului este operatia chirurgicala de corectare a devierii ochi­lor, urmata de exercitii si pur­ta­rea ochelarilor.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei