x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sfaturi / Cea mai bună pasăre e porcul

Sfaturi / Cea mai bună pasăre e porcul

de Florin Condurateanu    |    30 Dec 2008   •   00:00

Profesorul doctor Alexandru Oproiu nu interzice carnea de porc aflată în această perioadă pe mesele tuturor românilor, însă recomandă cumpătare la preparatele tradiţionale, pentru că acestea sunt doldora de grăsimi.



Carnea de porc conţine peste 30% grăsimi                                                            
Sursă: stockexpertcom

Până la urmă, cred că cel mai important constructor al sănătăţii noastre este meniul, este masa, este ce punem în farfurie. De aici, de la felul în care mâncăm, se naşte o intersecţie ori spre confortul sănătăţii, ori spre disconfortul bolii. Trebuie să semnalăm unele aspecte care ţin de mesele la români, prilej de bucurie şi când sunt sărbători de iarnă sau de Paşte, şi când este o nuntă sau un botez, şi când se sărbătoreşte sfântul al cărui nume îl porţi, şi când dai o masă de ziua împlinirii unor ani. Dar să nu uităm că românul, suflet deschis şi cu ştiinţa bucuriei, face o mică festivitate din orice masă obişnuită. Când mănâncă cu poftă, el ştie să aşeze alături de mâncare şi o vorbă deşteaptă, şi fredonatul unui cântec popular, şi un şirag de bancuri politice, dar şi niţel porcoase. Atrage atenţia asupra pericolelor acestor ospeţe mai mici sau mai mari profesorul doctor Alexandru Oproiu, şef de şcoală în gastroenterologie.

ATENŢIE LA GRĂSIMI ŞI DULCIURI!
Mâncărurile noastre tradiţionale sunt foarte gustoase, fiindcă bucătăria românească e una de laudă. Numai că bucatele noastre tradiţionale sunt bogate în grăsimi, iar dulciurile sunt doldora de zaharuri concentrate. Vrem, nu vrem, principala carne la români este carnea de porc. Şi să nu uităm zicala românească "Cea mai bună pasăre e porcul!". Numai că 30% este grăsime în carnea de porc, iar în slănină ce să mai vorbim, bate grăsimea pe la 80%. Să nu uităm că mesele copioase provoacă necazuri. Băutura prea multă, grăsimile şi proteinele în exces produc un surplus de secreţii de acid în stomac. Aşa că nu sunt excluse reprizele de ulcer. Un alt necaz ce poate apărea este refluxul gastroesofagian. După o masă copioasă, mâncarea se poate întoarce pe contrasens prin esofag până în cavitatea bucală.

MIŞCAREA ARDE CALORIILE
Când mâncăm carne de porc trebuie să ne gândim şi la modul de preparare în feluri grele, să ne gândim şi la caloriile multe şi să încercăm să echilibrăm balanţa calorii-ardere de calorii prin mişcare.  Mişcarea este cea care poate topi grăsimile, aşa că un ospăţ bogat trebuie să conţină alături neapărat şi efort fizic. Medicina modernă spune că cea mai potrivită mişcare este plimbarea pe jos sau mai exact mersul pe jos. Fiindcă nu poţi să anulezi mâncarea prin mers în dorul lelii, mişcarea folositoare pentru sănătate trebuie să se deruleze într-un ritm care să crească cu 45%-50% pulsul din starea de repaus. Dacă în starea de repaus pulsul este 60, o mişcare sănătoasă trebuie să-l accelereze spre 90 de bătăi pe minut.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă