x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SIMPTOME ATIPICE - În palmă se văd unele boli grave

SIMPTOME ATIPICE - În palmă se văd unele boli grave

de Oana Antonescu    |    22 Sep 2008   •   00:00
SIMPTOME ATIPICE - În palmă se văd unele boli grave

Aspectul palmelor poate dezvălui uneori boli grave. A aflat acest lucru o britanică pe care medicii au diagnosticat-o cu cancer ovarian în urma unui semn neobişnuit: pielea îngroşată a palmelor.



Aspectul palmelor poate dezvălui uneori boli grave. A aflat acest lucru o britanică pe care medicii au diagnosticat-o cu cancer ovarian în urma unui semn neobişnuit: pielea îngroşată a palmelor.

Cancerul ovarian este dificil de diagnosticat din cauza simptomelor estompate, care deseori trec neobservate. Tocmai din acest motiv i se spune "ucigaşul tăcut". Medicii de la Royal Free Hospital, din Londra, au reuşit să depisteze cancerul ovarian la o femeie de 74 de ani doar examinându-i palmele, potrivit unui articol publicat de BBC online. Femeia se prezentase la medic pentru o problemă dermatologică: pielea de pe palmele sale era îngroşată. Deşi ea nu avea nici un alt semn de boală şi era într-o stare relativ bună de sănătate, medicii au suspectat prezenţa cancerului ovarian, iar ecografia a confirmat existenţa unei tumori. Pacienta a urmat şedinţe de chimioterapie şi a fost tratată cu succes.

Afecţiunea dermatologică a femeii face parte dintr-un grup de afecţiuni numite sindroame paraneoplazice. Ele însoţesc uneori cancerul, dar nu apar în zona în care există celulele tumorale.

Sindroamele paraneoplazice sunt cauzate de substanţele chimice secretate de tumorile maligne sau de răspunsul imunitar al organismului în faţa celulelor canceroase.

Sindroamele pot fi localizate nu doar pe piele, ci şi în zone endocrine, cardiovasculare, neuromusculare. Dacă sînt identificate, aceste sindroame permit detectarea precoce a cancerului. Din păcate, sindroamele nu apar decât la cel mult 15% dintre bolnavii de cancer. Profesorul Hani Gabra, directorul organizaţiei nonguvernamentale britanice Ovarian Cancer Action, spune că femeile trebuie să fie atente la orice simptom nou sau neobişnuit, chiar dacă aparent acesta nu ar putea avea legătură cu cancerul. Greaţa persistentă, vărsăturile, durerile abdominale, balonările sau sângerările impun un control de specialitate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă