x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Somnul reduce pericolul depresiei

Somnul reduce pericolul depresiei

27 Feb 2004   •   00:00

Un somn nocturn, linistitor ajuta la imbunatatirea capacitatii de memorare, a rezultatelor la examene si la reducerea pericolului depresiei, mai ales in cazul adolescentilor.

Acestea sunt concluziile unui amplu studiu publicat in revista "Nature Neurosciences ". Coordonatorul studiului, profesorul de psihiatrie Robert Stickgold de la Universitatea Harvard din Boston, a ajuns la concluzia ca adolescentii care respecta orele de somn isi amelioreaza foarte mult capacitatea de memorare. Comparativ cu persoanele care nu au un somn linistitor in timpul noptii, cele ce dorm bine tin minte si pot reda mult mai usor unele exercitii matematice. Concluzia studiului profesorului Stickgold vizeaza in special elevii si studentii care sunt sfatuiti sa nu piarda noptile pentru a toci inaintea examenelor.

STUDIU. Un alt studiu realizat la aceeasi universitate americana demonstreaza ca adolescentii care nu dorm suficient sunt depresivi si treptat isi pierd increderea in sine. O echipa de cercetatori americani de la Universitatea din Boston au chestionat 2.300 de adolescenti cu varste intre 11 si 14 ani. Intrebarile s-au axat in principal pe doua aspecte: numarul orelor de somn in timpul noptii si rezultatele scolare. De asemenea, un set de intrebari au continut aspecte prvind evaluarea increderii in propria persoana si eventualele simptome depresive.

INVATATURA. Din analiza raspunsurilor a reiesit cu certitudine ca adolescentii care dorm putin sunt mediocri la scoala. In plus, in cazul acestor copii se constata o scadere a increderii in sine. Cercetatorii americani precizeaza ca numarul orelor de somn scade sensibil intre 11 si 14 ani, in special in cazul fetelor. Astfel, se explica de ce multe fete din aceasta categorie de varsta prezinta simptome specifice depresiei. Cercetatorii americani fac in finalul acestui studiu cateva recomanda la adresa parintilor. In opinia cercetatorilor, parintii sunt cei care trebuie sa vegheze ca trecerea de la copilarie la adolescenta sa se faca fara dezechilibre majore, fara insuccese la invatatura, respectarea orelor de somn fiind o solutie.

Cauze ale insomniei

Cafeaua, alcoolul, drogurile, tigarile, zborurile intercontinentale, stresul, lucrul prelungit la calculator sunt principalele cauze ale tulburarilor de somn, inclusiv ale insomniei. Sunt studii care sustin ca 10%, chiar 15% din totalul cauzelor care provoaca insomnii sunt reprezentate de cafea, droguri, alcool. Un studiu realizat de cercetatorii japonezi arata ca diferite forme de tulburari de somn sunt depistate la persoanele care lucreaza in fata calculatorului.

Tulburarile de somn

Profesorul doctor Ruxandra Rascanu, medic psihiatru la Spitalul de Urgenta Universitar Bucuresti, spune ca nu s-a lamurit daca insomnia provoaca depresie sau invers. Dar cu siguranta tulburarile de somn prezente la varsta pubertatii pot fi un semn ca acel copil are o structura depresiva, in perspectiva. Acest aspect se repercuteaza in mod direct asupra notelor obtinute la invatatura. Profesorul ii sfatuieste pe parintii care au copii care se feresc sa comunice cu ceilalti, nu se joaca in colectivitate, sa fie consultati de psiholog.
( MAGDA MARINCOVICI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă somn