x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Surubul din gingie

Surubul din gingie

06 Mar 2004   •   00:00

Pentru stirbi, pentru cei carora proasta ingrijire a dintilor, neglijenta, dar si unele boli le-au transformat gingiile in locuri virane a aparut o solutie de avarie: implantul dentar.

Aceasta varianta ultima, cand alte solutii stomatologice nu mai pot fi aplicate, inseamna insa o interventie stomatologica, dar si chirurgicala nu tocmai ieftina si ea nu se face de azi pe maine. Omul caruia i s-au facut implanturi devine un fel de abonat al stomatologului, din timp in timp el trebuie sa vina si la control, dar si la o ingrijire periodica ce poate fi efectuata doar de medicul de specialitate. Caci se poate intampla o situatie nedorita: implantul sa fie eliminat de organism si in acest caz nu apar semne fiindca rejectarea nu se insoteste de dureri.

In Europa exista un club de elita al celor care au pus la punct propria tehnica de implant dentar si nu oricine patrunde in aceasta elita, unde te mentii numai daca sporeste mereu cazuistica. Unul dintre acesti stomatologi, posesori de diploma de la aceasta societate europeana de implant este profesorul Constantin Gaucan, care ne prezinta situatiile in care se apeleaza la implant si care sunt contraindicatiile.

"In principiu, nu exista os pe care sa nu poti aplica un implant dentar. Dar implantul este o reabilitare oro-faciala in conditii limita, daca nu mai exista alte solutii. De exemplu, unui tanar lovit i s-a distrus un dinte din fata, in asa fel incat nici radacina nu mai poate fi reutilizata. I se propune o lucrare, o punte, dar trebuie slefuiti dintii vecini, cu sacrificarea mesei lor, practic se deterioreaza prin prelucrare a doi dinti sanatosi si atunci pentru a-i pastra intacti se trece la implantul dentar. Sau se recurge la implanturi, chiar in numar mare, cand nu mai exista nici un dinte in gura sau lipseste dantura pe o parte a maxilarului. Se evita efectuarea de implanturi dentare la bolnavii psihic, la diabetici in faza grava, la cardiaci cu interventii pe cord si la bolnavii renali sub dializa

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă